Blogarchívum

2011. július 20., szerda

Hírek - röviden

Nándorfehérvár: 555 éve történt


Ötszázötvenöt éve, 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés ez év július 4-én a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.


Jár a magyar állampolgárság a határon túliaknak


Az átalakuló magyar közmédia híradásaiban egyre inkább eltűnnek majd a határok a magyarországi és a határon túli magyarok között – jelentette ki a magyar közmédia több vezető személyisége szerdán Tusnádfürdőn „Az átalakuló magyar közmédia. Merre tovább, magyar sajtó”? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés keretében. A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor állampolgársággal foglalkozó tanácskozásán kiderült, hogy Csíkszeredán nyújtották be eddig a legtöbb magyar állampolgári kérelmet. A hét végéig tartó rendezvényt szerdán nyitották meg hivatalosan.


Kolozsvári Mátyás-szobor: büntetőeljárást indítanak a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől

Büntetőeljárás indítását kérte a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport elé helyezett vitatott tábla miatt – közölte szerdán a szaktárca.

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter aláírta azt a dokumentumot, amelyben büntetőeljárás indítását kéri a szobor elé a helyi polgármesteri hivatal által törvénytelenül kihelyezett tábla miatt.

A vitatott felirat egy román történésznek tulajdonított idézetet tartalmaz, amely Mátyás király román származására és egy csatában elszenvedett vereségére utal. A szoborcsoport restaurálását Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozta.

(forrás: MTI)

Ukrajnában törvénybe ütközik a magyar himnusz lejátszása

Az ukrán legfelső ügyészség (GPU) szerint sérti az ukrán alkotmányt és törvényeket a beregszászi járási tanács (közgyűlés) döntése, amelynek alapján a testület ülései az ukrán mellett a magyar himnusz lejátszásával kezdődnek.


Negyvenmilliós kárt okozott a vezérhelyettes?

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az MVM és a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgató-helyettesét. A Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya egy 2008 februárjában kötött tanácsadói megbízás miatt indított büntetőeljárást.


Elégedetlen az ítélettel Képíró ügyvédje

Bűncselekmény hiányának megállapítása végett megfellebbezte Zétényi Zsolt, Képíró Sándor ügyvédje a Fővárosi Bíróságon hétfőn hozott bírósági ítéletet, amely első fokon bizonyítottság hiányában mentette fel a háborús bűntett elkövetésével vádolt volt csendőr századost.


Keresik a válaszokat a fiatalok problémáira

Az év második felére elkészül és a kormány elé kerül az Új nemzedék jövőjéért program, amely a fiatalok számos problémájára keres és ad majd választ, megoldást, és mindehhez költségvetési forrást is biztosít – mondta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke miskolci sajtótájékoztatóján, szerdán.


Aláírták az Alstom-szerződés módosítását

Aláírta a 2-es és 4-es metrószerelvények gyártásról és leszállításáról szóló szerződés módosítását szerdán Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója Budapesten.

Tarlós István az aláírás után azt mondta, óvatos optimizmusra van okuk, de sok múlik azon, hogy az Alstom megszerzi-e a típusengedélyt a 2-es metróra szánt szerelvényekre. Hozzátette: 2010 őszén semmi jele nem volt a megegyezésnek, „20 fillérben” sem fogadott volna, hogy megállapodás születik. „Ez a ciklus legnagyobb sikere” – hangsúlyozta.

Patrick Kron, az Alstom csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, pozitív irányban mozdultak el, és úgy véli, nem lesz probléma a típusengedély megszerzésével.

(Forrás: MTI)

Mit rejtenek a fiókok? - A Bosch kíváncsi


Sublót mélyén lapuló antik fúrógép, gardrób alján rejtőzködő százesztendős gyújtógyertya, csiszoló és minden más olyan masina gyűjtésébe kezdett a német Bosch konszern Magyarországon, amely a cég 125 éves történelmének egy-egy darabját mutatja be egy tervezett kiállításon.

Gyűlnek a jubileumi kiállítás Bosch-relikviái - közölte a társaság az MTI-vel, hozzátéve, hogy a világ számos országában jelenlévő cég egyebek mellett arra kíváncsi: mit rejtenek a Bosch-csoport egykori és jelenlegi munkatársainak fiókjai. A vállalat 125 évét átfogó és bemutató országjáró kiállítás a nyáron indul útjára miskolci, egri és hatvani helyszínekkel.

(MTI)


Börtönből buzdít a palesztinok nemzeti hőse

Marván Bargúti, a Fatah egyik, Izraelben bebörtönzött vezetője arra buzdította a palesztinokat, hogy szeptemberben, amikor napirendre kerül az ENSZ-ben a palesztin állam elismerése, vonuljanak az utcákra, hogy követeljék a kérés teljesítését a világszervezettől.


Ők voltak ott az inkák előtt

Az inkák előtti korból, az úgynevezett Lambayeque-kultúrához tartozó érintetlen sírt tártak fel Peru északi részén, Chiclayo város közelében.


Nagy szerencsét hoz a falunak, hogy a furcsa állat a templomban él

Különös hüllőt találtak a laoszi főváros, Vientiane közelében, bár az állat első ránézésre hosszútestű kígyónak tűnik, ám négy lábával úgy mozog, mint egy gyík.


7 megjegyzés :

  1. Olevendula, rászabadítottál a multira egy kontroll nélküli óvodást.

    VálaszTörlés
  2. "Keresik a válaszokat a fiatalok problémáira"

    Ebből még baj is lehet.

    VálaszTörlés
  3. "Elégedetlen az ítélettel Képíró ügyvédje"

    A tetemes perköltséget nem az államnaknak kellene állnia, hanem a felperesre kellene terhelni.

    VálaszTörlés
  4. "Ukrajnában törvénybe ütközik a magyar himnusz lejátszása"

    Lesz ennél még cifrább is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kilóg a hazugság patája !!! "az inkák előtti Sicán- vagy Lambayeque-kultúrá"-t illetően. Egy jó nagy hülyeség, mert ilyen kultúra nem létezett és az inkák előtt nem éltek mások ott.

    Ezek a hazugságok úgy készülnek, hogy a szokásos hazug etnikum hasára üt és mond hülyeségeket, majd az összes médiájuk leközli és ezt már hírként adják tovább.

    Ha beütjük ezeket a szavakat, csak az mti hazudós híre jön ki.
    Senki nem ír róla egy sort se, semmilyen nyelven.

    Ez a fajta hazudozás, hamisítgatás a kedvencük a végítéletre váró sorstalanoknak.

    VálaszTörlés
  6. A perköltséget mindig a vesztes fizeti ! nem az állam.
    Az állam akkor vállalhatja magára a perköltséget, ha jövedelemnélküli a vesztes vagy igazoltan munkanélküli.

    VálaszTörlés
  7. :-)))
    Olvashatod, hogy érdeklődnek az ifjúság problémi iránt. :-)))

    VálaszTörlés