Blogarchívum

2011. június 12., vasárnap

Többé nem fogják alkalmazni a téli és a nyári időszámításra történő átállást.

 - Oroszországban.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszországban többé nem fogják alkalmazni a téli és a nyári időszámításra történő átállást.
Az orosz sajtó tálalása szerint ez azt jelenti, hogy az ország már az ősszel nem fog visszaállni a – normális – téli időszámításra, ami azt jelentheti, hogy a téli időszakban a Vörös téren a Nap a hivatalos időszámítás szerint délelőtt 10 órakor fog delelni. Ezen azonban nincs mit csodálkozni, mert az orosz kormány egy ízben már megjátszotta ezt a lépést.

A hivatalos moszkvai időnek a közép-európai időtől való eddigi kétórás eltérését ugyanis az okozza, hogy 1920-ban a fiatal szovjet állam úgy döntött, hogy megmarad a nyári időszámítás mellett. Azóta központi égitestünk – mivel Moszkva, Bukaresthez hasonlóan csak egy időzónával van keletebbre Budapesttől – az orosz fővárosban délelőtt 11 órakor tartózkodott az égbolt legdélibb pontján.

Az orosz parlament még május 20-án fogadta el a téli-nyári időszámításra való átállás eltörléséről szóló törvényt, amely az elnöki aláírástól számított 60 napon belül lép hatályba. Ezzel együtt lép életbe az időzónák csökkentéséről szóló rendelet is. Medvegyev szerint a téli időszámítás eltörlése jótékony kihatással lesz az állampolgárok egészségére és közérzetére, sőt a gazdasági növekedésre is pozitívan hathat.

(karpatinfo.net)

 - Nem is olyan ostobaság! Nekem tetszik. :-)

4 megjegyzés :

  1. Soha nem láttam értelmét az idővel való játszásnak, hülyeségnek tartottam akkor is, most is, semmilyen hozzáfűzött remény nem vált be....

    VálaszTörlés
  2. Csodákat én sem várok tőle, de határozottan kellemes, ha télen nem sötétedik olyan korán.

    VálaszTörlés
  3. Ez az egyetlen pozitívuma, hogy még este 9-kor is viszonylag világos van. Télen már 4 órakor sötétedik, s kimondottan utálom, hogy 5 órakor már sötétben érek haza.

    VálaszTörlés
  4. Ez az! Nagyon hervasztó, amikor Karácsony táján már 4-kor beáll a sötétség. Legalább 5 volna...

    VálaszTörlés