Blogarchívum

2011. június 10., péntek

Műsorajánló - Hírek

Hagyó mostantól oda megy, ahová akar

Megszüntette Hagyó Miklós házi őrizetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB). A jogerős döntéssel megváltoztatták a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét, amely három hónappal – de legfeljebb augusztus 23-ig – meghosszabbította a házi őrizetet.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügy kapcsán egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják. A Fővárosi Bíróság szerint tévedett az elsőfokú bíróság abban, hogy továbbra is fennállnak a házi őrizet fenntartásának feltételei – olvasható az FB honlapján. A jogerős határozat szerint csak tényeken alapuló következtetés alapján lehet állást foglalni abban, hogy indokolt-e a házi őrizet további fenntartása.

A Fővárosi Bíróság szerint a „H. Miklós ellen a már folyamatban lévő eljárás során indult újabb büntetőeljárás tényéből még nem vonható le egyértelmű következtetés a házi őrizet (…) fenntartásának szükségességére”. Az FB indoklása szerint ebben az ügyben nem állnak rendelkezésre olyan adatok, tények, amelyek alapján továbbra is tartani kellene szökésétől, elrejtőzésétől. A volt szocialista főpolgármester-helyettest tavaly május 14-én gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették; mentelmi jogának megszűnése után tavaly május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba.

Hagyót február végén engedték ki az előzetes letartóztatásból, azóta házi őrizetben volt. A Fővárosi Bíróság ezt az intézkedését akkor úgy indokolta: egyetértenek az ügyészség és az elsőfokú bíróság álláspontjával, mely szerint Hagyó esetében – figyelemmel a gyanúsításban szereplő cselekmények jellegére és tárgyi súlyára, a büntetőjogi fenyegetettség mértékére – szükség van a kényszerintézkedésre, de nem feltétlenül szükséges annak legszigorúbb változatát alkalmazni.

A gyanú szerint Hagyó közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, tanácsadással, kommunikációs tevékenységekkel összefüggésben.

Tavaly augusztus végén Hagyót zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.

(MTI)

***

Tarlósék nyertek


Lehívhatja a BKV a metrókocsi-szerződés bankgaranciáját, miután a másodfokon eljáró versailles-i bíróság jogerősen így döntött – közölte Tarlós István főpolgármester és György István főpolgármester-helyettes péntek délután az MTI-vel.

A másodfokon eljáró francia bíróság hatályon kívül helyezte a Nanterre-i Kereskedelmi Bíróság 2010. december 3-án hozott határozatának minden rendelkezését – olvasható a közleményben.

Mint írták, a bíróság elutasította a gyártó, a francia Alstom Transport kérelmét, így a Bayerische Landesbank és a Credit Agricole Corporate and Investment Bank teljesítheti fizetési kötelezettségét a BKV Zrt.-vel szemben.

(MTI)

***

Benjamin Netanjahu Magyarországra jön

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök júniusban látogatást tesz Lengyelországban és több más európai országban, köztük Magyarországon, azzal a céllal, hogy rábeszélje partnereit, álljanak ellen az ENSZ-ben a független palesztin állam elismertetését célzó próbálkozásnak – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A hírszolgálati iroda lengyel és izraeli diplomáciai forrásokból nem hivatalosan arról értesült, Tel-Aviv arra számít, hogy Netanjahu európai körútja során a palesztin kérdésre vonatkozó izraeli álláspont erős támogatásra talál. Vasárnap és hétfőn az izraeli miniszterelnök Olaszországba látogat, ahol olasz–izraeli kormányülést tartanak. Silvio Berlusconi olasz kormányfő nemrég kijelentette, hogy országa nem támogatja az ENSZ fórumán a független Palesztina elismertetését célzó próbálkozást, ha ezt előzőleg nem egyeztették Izraellel.

Tovább>>




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése