Blogarchívum

2011. május 30., hétfő

MME alapján - "panellakó" cinegék :-)

10 széncinege fióka kelt ki tavasszal egy "Madárbarát panel" erkélyén

2011. május 30.

széncinege (fotó: Bajor Zoltán)

Magyarországon sok ember lakik panellakásban és többségük azt gondolja, hogy ezzel messzire került a természettől, ez azonban egyáltalán nincs így. Egy kis odafigyeléssel egész fészekaljnyi madár kelhet ki a panelek erkélyein.


A történet Budapest egyik 4. emeleti apró erkélyén zajlott tavasszal. A téli madáretetés során kékcinege, fekete rigó és az év madara, a széncinege látogatott az erkélyre. Remélve, hogy valamely cinegének megtetszik a hely, egy „B” odút helyeztek ki az erkély felső sarkába.Tél végén fekete rigók kerestek fészkelőhelyet az alig 1 négyzetméteres területen, azonban nem találták alkalmasnak egy élelmes cinegepár szerencséjére, amely február közepén vette birtokba a helyet.

2 nap múlva már elkezdtek fészekanyagot hordani az odúba, bár nem túl nagy aktivitással. Márciusban ugyan - mint területüket - már védelmezték az erkélyt, de építőanyagot továbbra is alig hordtak. Március végén aztán néhány nap alatt megépítették a teljes fészket. Rengeteg mohát, gyökérdarabot és kutyaszőrt hordtak az odúba és megkezdték a tojásrakást. Április 9-én már 10 tojás lapult a fészekben, 20-án pedig ki is kelt 10 parányi fióka.

tojásokon ülő széncinege (fotó: Bajor Zoltán)
Tojásokon ülő széncinege (fotó: Bajor Zoltán).


Ettől kezdve a szülők folyamatosan hordták a lepkehernyókat, rovarokat, amíg május 9-én mind a 10 fióka el nem hagyta az odút. Az egyikük igen nehezen birkózott meg a levegőben való manőverezéssel –hiszen eddig soha nem volt lehetősége kipróbálni- így a lefele ereszkedés nem ment neki. Ezért a 4. emeleti erkélyről indulva a 6. emeleti szemközti ház ablakpárkányára sikerült repülnie, ahonnan kétségbeesve szólongatta a szüleit. Második próbálkozásra sem sikerült eleget süllyednie, így a 4 emeletes ház tetején kötött ki, ahova az apamadár érte ment és 3. próbálkozásra már sikerült az alacsonyabb fa koronájába landolnia, ahol már mind a 9 testvére várta.

Ebből  is látható, hogy 1 db odú erkélyre történő kihelyezésével, akár 10 apró fióka is életünk részese lehet és megannyi élménnyel gazdagítja a felnőttet és gyereket egyaránt, amely egész életük során elkíséri őket. Az elmúlt 3 évben erről a parányi erkélyről, a mostani 10 fiókával együtt már 29 madárfióka repülhetett ki egy kis odafigyeléssel.

Ha kedvet kapott, hogy madárbaráttá tegye erkélyét, a következő oldalak nyújthatnak segítséget:

Kapcsolódó oldalak:


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése