Blogarchívum

2011. május 20., péntek

MÁJUS 21-ÉN NÉPSZÁMLÁLÁS

MÁJUS 21-ÉN NÉPSZÁMLÁLÁS  2011. május 13., péntek

 8:53 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, sme.sk 
POZSONY.

 Május 13-tól látogatják a családokat a népszámlálási biztosok, hogy mindenkihez eljuttassák a kérdőíveket. A statisztikai hivatal nem üzemeltet ingyenesen hívható zöld számokat, fizetni kell az információs központ hívásáért! 

A népszámlálási biztos május 13-tól kezdve keresi fel a körzetében élőket. Az első látogatás alkalmával átadja a népszámlálási íveket, borítékokat, azonosító és hitelesítő jelszókat. Ezek átvételére csak felnőtt személy jogosult. Minden lakásban annyi ívet hagy, ahány személy be vannak jelentve az adott lakásban. A népszámlálási biztost be kell hívni lakásunkba, magától nem jöhet be! Az önkormányzattól származó hivatalos okirattal kell igazolnia magát. A második látogatáskor szedi össze a biztos a kitöltött íveket. Ennek időpontja nem lehet később, mint június 6. Szükség esetén a népszámlálási biztos a kérdezett helyett kitöltheti a népszámlálási ívet. A népszámlálás „napja“ május 21. Vagyis az akkori állapotot kell rögzíteni az adatlapon.

A statisztikai hivatal nem tájékoztatott a call centrum megalapításáról, így az infovonalak számai nem kerültek rá a szórólapokra illetve reklámokra. A tájékoztató központ kialakításáról szóló szerződést csak tegnap írta alá a statisztikai hivatal, s a „nem transzparens“ verseny kiírás miatt máris támadják, mert nem a legolcsóbb ajánlatot tevő cég nyerte el a jól jövedelmező üzletet. A call centrum háromhetes üzemeltetéséért 65 700 eurót fizet a hivatal a győztes pozsonyi Crystal Call vállalatnak.

A statisztikai hivatal május 12-én este jelentette meg honlapján az infovonalakat: 02/32101040, illetve vidékről a körzetszám tárcsázása után a 3211140 nyújtanak felvilágosítást június 6-ig minden nap, reggel 8.00 és 20.00 óra között. 

Az idei népszámláláson már elektronikus formában is kitölthetők a kérdőívek, így a külföldön élő szlovákiai magyarok is közvetlenül részt vehetnek benne. Szlovákiában a számlálóbiztosok május 13. után keresik fel a háztartásokat, és mindenkinek kézbesítenek egy azonosító számot. A népszámlálás anonim, tehát név és adatok rögzítése nélkül történik. Elektronikus úton a www.scitanie2011.sk honlapon tölthetőek ki a kérdőívek az azonosító és a hozzá tartozó jelszó alapján. A népszámlálási kampány rendkívül fontos a kisebbségek számára, mert a népszámlálás eredményeitől függ, hogy a kisebbségi jogok mely községekben és milyen mértékben lesznek érvényesíthetőek a következő, tíz év múlva esedékes népszámlálásig. 

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a népszámlálás előtti felvilágosító kampány keretében honlapot indított /www.nepszamlalas2011.sk/, amelyen könnyed formában érhetők el a legfontosabb információk.


Legutóbb 10 évvel ezelőtt volt cenzus, akkor csak szlovák nyelven lehetett kitölteni a kérdőíveket. Idén lesznek magyar és más kisebbségi nyelvű népszámlálási ívek is, így mindenki saját anyanyelvén válaszolhatja meg a kérdéseket. Most először önálló kérdés vonatkozik az anyanyelvre, a nemzetiségre és a leggyakrabban használt nyelvre.

A népszámlálás május 21-től június 6-ig tart, az elektronikus ív kitöltésére május 21-től 29-ig lesz lehetőség. 

Kapcsolódó:



 Beindult a népszámlálási kampány   
 Közeleg a népszámlálás időpontja   

http://www.hirek.sk/belfold/20110513085300/Majus-21-en-nepszamlalas.html

1 megjegyzés :