Blogarchívum

2011. május 4., szerda

Az ukrán nagykövet kételkedik a magyarzaklatásban

Lánchíd Rádió>>
Jurij Muska budapesti ukrán nagykövet szerdán kijelentette: meg kell vizsgálni, honnan származik és igaz-e az arról szóló információ, hogy az ukrán biztonsági szolgálat kárpátaljai magyarokat zaklatott.

A nagykövet a független Ukrajna húszéves fennállásának évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencia sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: nem tudja, milyen forrásból származnak ezek a hírek, és nincs információja arról, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak. Jelezte, túlzás az ukrán biztonsági szolgálatról (SZBU) feltételezni, hogy képes lenne több ezer embert zaklatni. Mint mondta, erre nincs se pénz, se ember; egyéb feladatokkal kell foglalkozni.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán közölte: Magyarország érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát arra vonatkozóan, hogy az SZBU miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat. Felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetiségűektől jelzések érkeztek: az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatta, milyen a kapcsolatuk Magyarországgal, jártak-e az ottani magyar konzulátuson.

Magyarország kiáll értük

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és azoknak az emberi jogai mellett, akiket zaklatás ért. A magyar állam nem hagyja sorsukra őket – mondta. Az MTI információi szerint eddig mintegy húsz esetről érkezett bejelentés.

Jurij Muska a kettős állampolgárság felvételével kapcsolatban a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Kárpátalján „ez régóta folyamatban van, aki akart, jelentkezett”. Megjegyezte, nem érti, miért zaklatnának éppen most magyarokat. A nagykövet egy kérdésre válaszolva azt is kijelentette: nem tartja elképzelhetőnek, hogy Ukrajnában titkosszolgálati vizsgálatok folynak a magyarok honosításával kapcsolatban.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, tavaly nyáron elfogadott jogszabály értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet. Az egyszerűsített honosítás idén év elejétől kérelmezhető.

(forrás: MTI)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése