Blogarchívum

2011. április 15., péntek

Műsorajánló - Hírek röviden

130 milliót vitt eddig a holokausztper


Leghamarabb egy hónap múlva dől el, hogy jogosult-e a chicagói bíróság a holokauszt-túlélők és rokonaik egy csoportja által több magyar bank ellen tavaly előterjesztett kereset elbírálására.

Az MNB jogi védekezésre kifizetett költségei már március végén meghaladták a százharmincmillió forintot. A többi érintett hazai pénzintézet mindent megtesz azért, hogy a bíróság végül visszadobja a keresetet.

A felperesek az 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ez a mai értékén kamatokkal együtt meghaladja a 13 834 milliárd forintot. Egy elmarasztaló ítélet megroppantaná a magyar állam költségvetését, és hosszú időre ellehetetlenítené hazánk gazdaságát. Gyűjtőperről lévén szó, a jövőben további sok tízezer, a holokausztban vagyonát veszített család értékeit követelhetik vissza a bankoktól – részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

(Magyar Nemzet)



Katasztrofális hatása lehet a 120 milliárdos elvonásnak


A Magyar Kórházszövetség azt reméli, hogy az ország gazdasági növekedésének függvényében a kormány felülvizsgálja a Széll Kálmán-tervben szereplő gyógyszer-ártámogatási elvonásokat. A szervezet állásfoglalása szerint a tervezett pénzkivonás az egész ágazatra nézve katasztrofális hatást generálhat, s közvetve a betegeket is hátrányosan érinti.



Tiszacsege teljesen eladósodott, a polgármester és az alpolgármester szerdán lemondott - írja a Hajdú-bihari Napló. Nem kapnak fizetést a köztisztviselők, mivel a település nem tudja rendezni adósságát. Tavaly augusztusban adták át az új óvodát, amelyre több száz millió forintot nyertek, a pályázati összeg azonban máig nem érkezett meg. Muszáj volt a költségeket kifizetni, ezért hitelt vettek fel, amelynek visszafizetési határideje április vége.



Hiába az euróválság, célunk megmaradt



Az euróválság ellenére Magyarország továbbra is azt tervezi, hogy csatlakozik az eurózónához, ám egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy mikor – mondta Martonyi János a Handelsblatt című napilapnak.


A Jobbik kilépne az EU-ból (+videó)


Kilépne az Európai Unióból és újratárgyalná az államadósságot a Jobbik. A többi között ez szerepel a nemzeti radikálisok IV. Béla-tervében, amelynek főbb elemeit a Jobbik elnöke ismertette.



A nemzetnek szembesülnie kell azzal, mit vesztett el a vészkorszak idején

Mondhatjuk, hogy nem foglalkozunk a történelemmel, de nem kerülhetjük el, és nem is szabad elkerülnünk a vele való szembesülést – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken, az egykori győri zsinagóga kertjében, a vészkorszak áldozatául esett győri gyermekek emlékoszlopánál rendezett megemlékezésen.



Fazekas: Telitalálat, hogy napirendre került ez a téma

Az édesvízi halgazdálkodás fontos ágazat

Fazekas Sándor szerint telitalálat volt, hogy az édesvízi halgazdálkodás témakörét sikerült napirendre vetetni az uniós miniszterek tanácsában. A vidékfejlesztési miniszter ezt pénteken mondta az MTI-nek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.


Gyanúsítottként hallgatták meg Szilvásyt (+videó)


Gyanúsítottként hallgatják ki Szilvásy Györgyöt a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A Gyurcsány-kormány titokminisztere ellen most hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás a Benedek Fülöp ellen folytatott perrel összefüggésben.



Szűcs Erika nem emlékszik, vagyis nem tud róla (+videó)

Szűcs Erika egykori szociális és munkaügyi minisztert hallgatta meg pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai ingatlanpanama ügyében. A miniszter a csütörtökön kérdezett egykori kormánytagokhoz hasonlóan azt állította: nem emlékszik, hogy szóba került volna az ingatlanértékesítés a dobogókői kabinetülésen.



60:40 arányban osztoszkodtak a helyi MSZP-vel Gálék (+videó)



Az erzsébetvárosi ingatlanpanama elsőrendű vádlottjának meghallgatásával folytatódik a Hunvald-per a Fővárosi Bíróságon. Gál György vallomása kedden kezdődött, akkor az ingatlanügyekről kérdezték. A kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy a lakók érdekében adták el a kerületi házakat.



Szekerest is meghallgatták – „Nincs szükségem védelemre”


Tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás a moszkvai ingatlanpanama ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen. A helyszínen Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter is megjelent, őt is meghallgatták. A nyomozó ügyészségen délben Hiller István meghallgatása zajlott.



Bajnait biztonsági őrök kísérték az ügyészség épületébe (+videó)

Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai magyar kirendeltség eladásával kapcsolatban – jelenti a Hír TV helyszíni tudósítója. Korábban Hiller István és Szekeres Imre volt szocialista minisztereknek is felelniük kellett az ügyészségen.


Hunvald beszél: „Az ingatlanbecslés szakkérdés”

„Az ingatlan értékbecslése szakkérdés még a Hunvald-ügyben is” - jelentette ki a vád állításait tagadva Hunvald György a csütörtök délután megkezdett – többnaposra tervezett – vallomása elején.



4,2 milliárdot öntöttek bele a MÁV felmosóvizébe


A MÁV-nál az elmúlt nyolc évben közbeszerzés nélkül, 4,2 milliárd forintos kiadási költséggel végzett takarítási munkákat tette szóvá csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kereszténydemokrata Spaller Endre, aki szerint az ügyben MSZP-s politikusok is érintettek. A kormánypárti képviselő elmondta: a MÁV vizsgálóbizottságában 2002 és 2010 között három cég tevékenységét vizsgálták meg, és kiderült, hogy a VAKO Kft., a Szemafor-Clean Kft., és a Tip-Top Kft. egyaránt közbeszerzés nélkül végzett takarítási munkákat. Kitért arra is, hogy az egyik érintett cég, a Szemafor-Clean Kft. tulajdonosa Böröcz István egykori szocialista önkormányzati képviselő, és Papp Győzőné, akinek férjét a nagykanizsai MSZP egyik prominensének tartják.



Rendőrök jártak a napokban a nyíregyházi Jósa András Kórházban, ahol iratokat foglaltak le. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: sikkasztás miatt nyomoznak az intézményben. Olyan hírek is felröppentek, hogy vezetőket vettek őrizetbe, de ezt a rendőrség cáfolta.



A nyomozás miatt lőtte fejbe magát az igazgató?

Nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt nyomoz a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a győri városgazdálkodási vállalatnál történt, korábbi gazdasági tranzakciók miatt.



Elmaradt a vádemelés a 2006-os fogolykínzások ügyében


Nem emel vádat a 2006-os fogolykínzások ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség, a nyomozást bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntették.
A nyomozást a Hír Televízió Célpont című műsorának riportja után rendelték el hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanújával. A Célpontnak egy volt börtönőr mondta el, hogy a 2006 őszén előállított kormányellenes tüntetőknek a Nagy Ignác utcai fogda udvarán órákig kellett egymáshoz bilincselve állniuk, és aki ellenállt, azt megverték.



Nem mentesülhetnek azonnal Révész vélt megverői


"...A Fővárosi Ítélőtábla csütörtök délelőtti tárgyalásán Bóta László ügyész idézte a rendőrség szolgálati szabályzatából, hogy gumibot csak aktív ellenállás esetén alkalmazható, az elöljáró pedig köteles közbelépni, ha az intézkedés törvényellenes. Az ügyész kijelentette: ilyen rendőrökre nincs szüksége a társadalomnak. Végül felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta és visszavonta az úgynevezett előzetes mentesítésre vonatkozó indítványát. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az esetleg elítélt vádlottak nem mentesülhetnek azonnal az ítélet megszületése pillanatában a büntetett előélet joghátrányai alól. ..."


22 érintettje van a semmisségi törvénynek

Huszonkét (?!) embert érint a semmisségi törvény – derül ki a Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett, a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos eddigi vizsgálatokat áttekintő összefoglalóból.



Előállítottak két készenlétist a Keletinél?

Szóváltásba, majd dulakodásba keveredett két készenléti rendőr csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Úgy tudni, egy ember könnyebben meg is sérült, a két rendőrt pedig előállították.



Orbán: Az államnak kell garantálnia a védelem jogát

A XXI. századi Európában; a védelem jogát, a polgárok védelemhez való jogát az államnak kell garantálnia – mondta el csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi tevékenysége kapcsán. A következő fél évben újabb ezernyolcszáz rendőrt állítunk munkába – fogalmazott Orbán Brüsszelben.



A piricsei támadás napjáig figyelték Kiss Istvánt?

A korábbi hivatalos közlésekkel ellentétben még titkosszolgálati megfigyelés alatt állt a romagyilkosság-sorozat másodrendű vádlottja, Kiss István az első támadások idején.


6 megjegyzés :

  1. "Orbán: Az államnak kell garantálnia a védelem jogát"

    Az államnak nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak. Ennek alapján, ha az állam nem képes garantálni az emberek biztonságát, akkor vezetőinek le kellene mondania.
    Másrészt a világon nincs olyan rendszer, amely önmagában garantálni tudná az emberek biztonságát. Az államok több-kevesebb mértékben támaszkodnak az emberek önszerveződéseire is. Ezért Orbán kijelentése pökhendi és szüklátókörű.

    VálaszTörlés
  2. "Előállítottak két készenlétist a Keletinél?"

    A bűnözés és a rendőrség egyes képviselői között összefonódás van.

    VálaszTörlés
  3. "A Jobbik kilépne az EU-ból (+videó)"

    Helyesebben mondva megfontolná.

    VálaszTörlés
  4. "Baj van Csegén, lemondott a polgármester"

    Állami gépkocsi beszerzésekre, új hivatalok létrehozására, közterületek átnevezésére persze továbbra is milliárdokat fordít a kormány.

    VálaszTörlés
  5. "Katasztrofális hatása lehet a 120 milliárdos elvonásnak"

    Ez a kormányt nem érdekli. Az ő köreiknek mindig lesz megfelelő ellátása.

    VálaszTörlés
  6. "130 milliót vitt eddig a holokausztper"

    Remélem megtéríttetik a pert kezdeményezőkkel.

    VálaszTörlés