Blogarchívum

2011. március 6., vasárnap

Rövid hírek a "szomszédból"

>>Március 15-től a kormányablakoknál is be lehet nyújtani a honosítási kérelmet

2011. 03. 06. 20:08:29
Március 15-től várhatóan a kormányablakoknál is be lehet majd nyújtani az egyszerűsített honosítási kérelmeket - erősítette meg Wetzel Tamás miniszteri biztos az MR1 Krónika című műsorának értesülését vasárnap az MTI-nek. A lépéstől azt várják,...
 

>>Szili: egyetértéssel kell megadni az állampolgársághoz a szavazati jogot

2011. 03. 06. 18:40:23
Nemzeti egyetértéssel kell megadni a magyar állampolgársághoz a szavazati jogot a honosítottaknak; a teljes egyetértés azért kell, hogy a 2004. december 5-i kettős állampolgársági szavazáskor tapasztalt szembenállás még egyszer ne fordulhasson...
 

>>Viszonylag lassú az asszimiláció Szlovákiában Rudolf Chmel szerint

2011. 03. 05. 15:43:34
Magyarországgal vagy Csehországgal összehasonlítva Szlovákiában lassabb ütemben olvadnak be a kisebbségek a többségi nemzetbe - jelentette ki Rudolf Chmel szlovák miniszterelnök-helyettes szombaton az Érsekújváron szlovákiai magyar szervezetek...
 

>>Kárpátalján jövőre lesz egyetemi felvételi magyar nyelvből

2011. 03. 05. 12:30:36
Ukrajnai nemzetiségi szervezetek vezetői abban állapodtak meg Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel, hogy 2012-ben az országban élő kisebbségek nyelvéből, köztük magyarból is biztosítják az emelt szintű érettségi és egyetemi felvételi...


5 megjegyzés :

  1. "Viszonylag lassú az asszimiláció Szlovákiában Rudolf Chmel szerint"

    Ez szerintem kizárólag a magyarság tömbszerű elhelyezkedésének köszönhető. A tömbszerű elhelyezkedés is Trianon igazságtalanságát igazolja.

    VálaszTörlés
  2. A szórend nem mindegy. Mondhatnánk úgy is, hogy Rudolf Chmel szerint lassú - viszonylag.

    VálaszTörlés
  3. Lezsák Sándortól kaptam:

    "Kedves Barátunk! Honfitársaink!

    90 évvel a trianoni békediktátum után a Magyar Országgyűlés történelmi döntést hozott: mindazok a magyarok, akik a jelenlegi magyar határokon kívül rekedtek, magyar állampolgárságot igényelhetnek, és ezzel újra közjogi kapcsolat jöhet létre a Magyar Állam és a Kárpát-medence bármely szegletében, vagy a világ más tájain élő magyarok között. Bár a döntés a trianoni, majd a későbbi párizsi békeszerződés igazságtalanságát nem hozhatja helyre, fájdalmunkat nem gyógyíthatja meg, ez mégis egy lépés a nemzet újraegyesítése felé.

    2011. január 1-étől az elszakított országrészekben élő magyarok nagy számban igénylik jogos jussukat: a magyar állampolgárságot. A Magyar Országgyűlés alelnökeként és Lakitelek polgármestereként ennek rendkívüli jelentőséget tulajdonítunk. Ezt kívánjuk kifejezni azzal, hogy a magyar állampolgárságot igénylő, a jelenlegi határokon kívül élő magyaroknak felajánljuk, hogy az állampolgársági esküt Lakiteleken tegyék le.

    A törvényi szabályozás szerint a kedvezményes honosítást igénylő személy az állampolgársági esküt magyar külképviseleten, vagy általa szabadon választott, az igényléskor megjelölt polgármester előtt teheti le. Lakitelek Nagyközség Önkormányzata, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2011. augusztus 26-28-án Kárpát-medencei Testvértalálkozót és Honosítási Ünnepséget szervez. Ennek keretében, augusztus 27-én, szombaton kerül sor a lakiteleki állampolgársági eskütételre. Az esemény ünnepi jellegét emelni kívánjuk azzal, hogy Lakitelek méltó ünnepségsorozatot szervez a hétvégére: Országzászlót és Trianoni Haranglábat állít a Templom parkban, és hivatalos testvértelepülési kapcsolatot létesít több, Kárpát-medencei településsel, a Népfőiskolán pedig ökumenikus Istentisztelet keretében avatjuk föl a Szent István kápolna festett üvegablakait.

    Kedves Barátunk! Honfitársaink!

    Bízunk abban, hogy találkozunk Lakiteleken 2011. augusztusának utolsó hétvégéjén! Amennyiben meghívásunkat elfogadja, fontos, hogy az állampolgársági igénylését minél előbb nyújtsa be, hogy a szükséges papírok időben megérkezzenek a Lakiteleki Polgármesteri Hivatalhoz. Kérjük, az igénylést követően juttasson el egy elektronikus levelet is a sandor.lezsak@parlament.hu, valamint a polgarmester@lakitelek.hu e-mail címekre, amelyben megküldi a nevét és azonosító adatait (lakcím, születési hely és idő, édesanyja nevét), jelezze, hogy az állampolgársági esküt Lakiteleken kívánja letenni, valamint azt is, hogy hol és mikor adta be az állampolgársági igényét!

    A lakiteleki Népfőiskola Vendégházában és kollégiumában szállást lehet foglalni. Cím: Népfőiskola 6065 Lakitelek, Felsőalpár 3., tel: (36) 76-549-040, Molnárné Lezsák Anna).

    Lakitelek, 2011. február 14.

    Baráti üdvözlettel:

    Lezsák Sándor
    az Országgyűlés alelnöke

    Felföldi Zoltán
    Lakitelek polgármestere"

    VálaszTörlés
  4. Jó. Ez nagyon jó. Köszönöm a hírt, Katica.

    VálaszTörlés