Blogarchívum

2011. március 21., hétfő

Kiszolgált politikusok a fővárosi cégekben

Kiszolgált politikusok a fővárosi cégekben


2011.03.21. 12:55 - Tenczer Gábor

Az Index birtokába került a fővárosi önkormányzat cégek felügyelőbizottsági tagjainak a listája, amelyen számos volt kerületi polgármester szerepel, de megtalálható rajta Gyenge Zsolt, aki régebben fideszesként, most jobbikosként az egyenruháival borzolta a közhangulatot, valamint Brecskáné Nagy Mária, az MSZP pártpénztárnoka is.

Tarlós István főpolgármester megválasztása után ígéretet tett, hogy a fővárosi önkormányzat cégeinek felügyelőbizottságaiban többségben lesznek az ellenzék által delegált képviselők. A sokak által jutalomállásnak tekintett, nem kis összeggel járó fb-pozíciókat tavaly év végén leosztották, s mint a listából kiderül, illusztris társaság jött össze.

Tarlós ígérete teljesült: a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójából mindössze három képviselő, Orbán Gyöngyi frakcióigazgató (BGYH Zrt. fb-elnök, FCSM Zrt. fb-tag), Szentkirályi Alexandra (FKF Zrt. fb-tag, BDK Kft fb-tag) és Szatmáryné Jähl Angéla (Vidám Park Zrt. fb-tag) kapott pozíciót. Rajtuk kívül a Jobbik delegálta két képviselőjét, Szabó Györgyöt a Temetkezési Intézet, Losonczy Pált pedig a Bp. Film Zrt. felügyelőbizottságába.

Az eredetileg a tulajdonos fővárosi önkormányzat tulajdonosi kontrollját megvalósító felügyelőbizottságokban több fővárosi önkormányzati képviselőt nem találtunk. Információink szerint Tarlós biankó helyeket kínált fel az ellenzéki pártoknak, amelyek maguk döntöttek, kit és hova delegáljanak külsős szakértőként.

Ez elég érdekes helyzetet eredményezett, valószínűsíthető ugyanis, hogy többen - akik korábban jelentős posztokat töltöttek be, de mára úgyszólván munka nélkül maradtak a választások után -, egyfajta jutalomként vagy végkielégítésként kaptak pozíciót a testületekben.

Az MSZP pénztárnoka felügyeli Budapest vagyonát

D SOS20080531017
Brecskáné Nagy Mária

A lista egyik legfurcsább tagja Brecskáné Nagy Mária, az MSZP pénztárnoka, korábban a párt főkönyvelője. Ő 2008-ban Puch Lászlót követte a pénztárnoki poszton, akit Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök államtitkárrá nevezett ki. Az MSZP pénztárnoka most a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t felügyeli, díjazása havi 90 ezer forint.

A két legzsírosabb poszton, a Gázművek és a Vízművek fb-elnöki székében két volt, az utóbbi időkben azonban már független polgármester osztozik: Gegesy Ferenc korábbi ferencvárosi polgármester az előbbi cégben a szocialista Tüttő Katát váltotta tavaly, díjazása havi 372 ezer forint. Derce Tamás Újpest volt polgármestere pedig 299 ezer forintért vezeti a vízművek felügyelőbizottságát.

A Vízművek fb-jében tag még egyébként Kosztolányi Dénes volt fideszes parlamenti és fővárosi képviselő, valamint Kékesi Tibor, volt szocialista parlamenti és kerületi képviselő, aki ellen (13 társával együtt) vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az Andrássy út 47. szám alatti palota eladása miatt. Ők havonta 161 ezer forintot kapnak felügyelői munkájukért.

Szocialista polgármesterek, jobbikos egyenruhás

A listán sorjáznak a volt (és egy jelenlegi) MSZP-s kerületi polgármesterek és polgármester-jelöltek. A Vidám Park Zrt.-t például Gajda Péter kispesti szocialista polgármester felügyelheti, aki kerületében egyébként kisebbségben van a Fidesszel szemben.
Deviánszkiné dr. Molnár Katalin, volt XVII. kerületi szocilaista polgármester az FCSM felügyelőbizottságában ül, díjazása havi 181 ezer forint.

gyenge zsolt blikk

Ugyanitt tag Kőrös László XVIII. kerületi szocialista képviselő, Püspöki Gábor LMP szóvivő. Valamint itt felügyel Gyenge Zsolt is, akit 2009 végén a Jobbik VI. kerületi önkormányzati képviselőjeként előállítottak gárdaegyenruhája viselése miatt, és akiről korábban, 2006-ban még fideszes terézvárosi képviselőként fotók jelentek meg, melyeken SS-egyenruhában parádézott.

Tóth Mihály volt csepeli polgármester a közvilágítást szolgáltató BDK Kft. felügyelőbizottságában bukkant fel, de pártbéli ellenlábasának, Szenteczky Jánosnak (tavaly Csepel MSZP-s polgármester-jelöltje) is jutott hely, méghozzá a Fimüv Zrt. fb-jében.

Hagyó árnyéka elől nehéz elfutni

A BKV felügyelőbizottságában ül Gyurcsánszky János, volt XV. kerületi szocialista alpolgármester, akiről volt főnöke, Hajdú László MSZP-s polgármester azt nyilatkozta a Népszabadságnak egy interjúban: "annak idején Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes ültette be aláírási joggal felruházva a Főtáv Zrt. igazgatóságába, nem kevés pénzért".

Hagyó árnyéka rávetül még Czeglédy Gergőre, az MSZP óbudai elnökére is, aki a nevezetes főpolgármester-helyettes titkárságvezetője volt. Most a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. felügyelőbizottságának a tagja.

Gyászos eredmények, zsíros állások

Két, a tavalyi önkormányzati választáson elbukott szocialista polgármester-jelölt is vigasztalódhat biztos állással a fővárosnál: az újpesti Trippon Norbert a Budapesti Temetkezési Vállalat (BTI) felügyelőbizottságában gyászolhatja választási eredményét, a kőbányai Élő Norbert pedig a Főtáv testületében tarthatja melegen politikai ambícióit a nehéz időkben, havi 200 ezer forintért. (BTI fb-tag még egyébként Csomor Ervin, XVI. kerületi fideszes alpolgármester is.)

plakatok 07

Az FKF Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Hidvégi Gábor (az LMP delegáltjaként), akiről a Heti Válasz korábban azt írta: 2003 után a Budapest Airport SZDSZ-es hátterű vezérigazgatója volt (a BA igazgatóságának elnöke akkoriban Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska volt). Az FKF ellenőrző testületében kapott még helyet rajta kívül két volt fővárosi képviselő is: Szalkai István (MSZP) és Endrédy István (KDNP).

Gajda Péter, kispesti polgármester a cikkre úgy reagált, hogy a felügyelőbizottságban betöltött pozícióért havi nettó 50 000 forintot kap. Bár ez az összeg minden magyar családnak jelentős, különösen a mostani gazdasági helyzetben és a jelenlegi árszínvonal mellett, mégsem nevezném zsíros állásnak, tette hozzá.

A teljes lista:

  Felügyelő Bizottság tagjai
1. FŐGÁZ Zrt. dr. Gegesy Ferenc elnök
  Emmerich Endresz
  Siklósi Csaba
  dr. Kövesdi Zoltán
  Kolozs András
  Gotthard Béla
   
2. Fővárosi Vízművek Zrt. dr. Derce Tamás elnök
  dr. Szőke Ferenc
  Jászay Tamás
  dr. Kosztolányi Dénes
  Hrutka Zsolt
  dr. Kékesi Tibor
  dr. Fogarasi László
  Borsos Gábor
  Király Péter
  Hermann György
  Kelemen Sándorné
  Gottschal Erzsébet
   
3. Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Dieter Ernst elnök
  Etienne Petit
  Devánszkiné dr. Molnár Katalin
  Kőrös Péter
  Orbán Gyöngyi
  Püspöki Gábor
  Magyar István
  Gyenge Zsolt
  Pirok Gyula
  Aranyosi Andrea
  Dancs Attila
  Tuba László
   
4. BDK Kft. Molnár József elnök
  dr. Papp Miklós
  Mészáros János
  Szentkirályi Alexandra
  Tóth Mihály
  Kövesdi András
   
5. FŐTÁV Zrt. Élő Norbert elnök
  Kovács Róbert
  Simon Gergely Ferenc
  Szuhai Erika
  Salamon Péter
  Koronczy Zsolt
   
6. BKV Zrt. dr. Horváth Gábor elnök
  Szabó István
  Csuka Mária
  Schumacher Ferenc
  Katona Tamás
  Gyurcsánszky János
   
7. FKF Zrt. Hidvégi Gábor elnök
  Fenyves János
  Esztergályos Gábor
  Szalkai István
  Endrédy István
  Szentkirályi Alexandra
   
8. Bp Gyógyf. és Hévízei Zrt. Orbán Gyöngyi elnök
  Czeglédy Gergő
  Dr. Borbély Andrea
  Dankóné Hegedüs Jolán
  dr. Rátz Endre
  Sallai Lajos
   
9. Bp-i Temetkezési Intézet Zrt. dr. Trippon Norbert elnök
  dr. Csomor Ervin
  Szabó György
  Kádár Tibor
  Széles Gyula
  Vidáné Béli Veronika
   
10. FŐKERT Zrt. Szepessy Tamás elnök
  Bánsági György
  Visnyovszky András
  Sirály István
  Kolpaszky Tamásné
   
11. FIMŰV Zrt. Szenteczky János elnök
  Dr. Kovács Gábor
  Ernyey László
   
12. Budapest Film Zrt. Puskás Péter elnök
  Losonczy Pál
  Germánné dr. Vastag Györgyi
   
13. Budapesti Vidám Park Zrt. Kovács Balázs elnök
  Gajda Péter
  Szatmáryné Jähl Angéla

3 megjegyzés :

  1. A javított formátumban most jobban áttekinthető.
    - Köszönöm a látogatást.

    VálaszTörlés
  2. Az egész hatalmaskodás lényege, hogy ahogy a parlamentbe ücsörgő pártok aránya van, úgy arányosítják a hivatalokban ücsörgő lézengők arányát.
    A lényeg : ahogy a politikáből kirekesztik RASSZISTA módon az őslakos MAGYAROKAT, ugyanúgy teszik ezt a hivatalokban is.
    Őslakos MAGYART sehol sem tűrnek meg ! Alkalmazottak maximum piti kiszolgálók, cselédek lehetnek éhbéren tartva.
    Tehát úgy van felépítve a hatalom, hogy egy ZÁRT körön belül csak az idegen csőcselék és az azt kiszolgáló szintén idegen csőcselék rasszista módon terrorizál.

    VálaszTörlés