Blogarchívum

2011. február 27., vasárnap

Kék hírek

Szlovákiában őrizetbe vették Jozef Rohácot


A szlovák rendőrség őrizetbe vette Jozef Rohácot egy Magyarországon kiadott európai letartóztatási parancs alapján.

Rohácot korábban összefüggésbe hozták a négy halálos áldozattal járó Aranykéz utcai robbantással, ezzel azonban végül meg sem vádolták, amikor 2008-as elfogása után kiadták Magyarországnak.

Rohác két évet ült így is előzetesben, mert amiatt bíróság elé kellett állnia, hogy a vád szerint 1997. június 3-án közreműködött egy Bentley felrobbantásának kísérletében. A merénylet célpontja az ügyészség szerint az ismert vállalkozó, Seres Zoltán lett volna. A bíróság végül tavaly októberben felmentette ez alól a vád alól Rohácot, mindössze robbanószerrel való visszaélésért kapott két év börtönt, amit viszont letöltött előzetesben, és három évre kiutasították Magyarországról.

A Magyarországot elhagyó Rohácot idén február 18-án vették őrizetbe Szlovákiában, Léván, s jelenleg fogdában van, őrizetbe vételéről ügyészi indítvány alapján a bíróság döntött. A szlovák rendőrségnek az ügyről nincs további információja - közölte Andrea Dobiásová, a szlovák rendőrség országos parancsnokságának szóvivője.

Egy folyamatban levő büntetőügy miatt keresték a magyar hatóságok a Szlovákiában elfogott Jozef Rohácot - tájékoztatott az ORFK sajtóirodáján pénteken, azt azonban nem közölték, hogy pontosan mi ez az ügy.

A Fővárosi Főügyészségen is csak annyit közöltek, hogy indítványukra rendelte el a Fővárosi Bíróság az európai elfogatóparancsot.  Jozef Rohác nem szerepel a Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett körözési toplistán. A hirado.hu portál úgy tudja, hogy Rohácot a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezésére keresték a magyar hatóságok.

Az összehasonlítás okán:
"...A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolja mint felbujtót. Az ügyészség szerint a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket, amelyek között a terrorcselekmény és a súlyos testi sértés bűntette mellett a kifosztás bűntette is szerepel, a Budaházy György vezette bűnszervezet tagjaként követték el. A vád szerint a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetnek az volt a célja, hogy országgyűlési képviselőket félemlítsen meg, így is befolyásolva politikai döntéseket. A vádirat szerint Budaházy 2007 elején hozta létre az akkor Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportját és még ebben az évben megtámadták Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők lakását..."
>>Budaházy: szerda

***

(Ismét) Kigyulladt a Balázs vendéglő tetőtere


Tűz volt a régóta üresen álló, II. kerületi Balázs vendéglőben szombaton az esti órákban; a tűzoltók eloltották a tüzet.

A Hűvösvölgyben lévő, régóta használaton kívüli épületben keletkezett tűzhöz nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.

A tűzoltók kiérkezésekor a 150 négyzetméteres tetőtér 40 négyzetmétere égett, a tűzoltók eloltották a tüzet, személyi sérülés nem történt - tette hozzá. Az elmúlt években nem ez volt az első alkalom, hogy kigyulladt a vendéglő épülete.


2 megjegyzés :