Blogarchívum

2011. január 2., vasárnap

Sötét képernyőkkel a médiatörvény ellen

    * Index
(Megjegyzés: Ez ellen a törvény ellen tiltakoznak, katt a címre>>

2011. január 2., vasárnap 17:57

Tiltakozásra szólítja fel az internetes közösség tagjait hackerek és internetes jogvédők egy csoportja. Honlapjukon közzétett hirdetésükben arra kérik az internetezőket, hogy január 5-én sötétítsék el képernyőiket a magyar médiatörvény elleni tiltakozásképp.

Elsötétülhetnek a weboldalak a Magyarországon bevezetett új médiatörvény elleni tiltakozásképpen január ötödikén és hatodikán.

"Minden magyarországi és határokon túli állampolgárt arra kérünk, hogy reagáljanak az internet elleni támadásra. Ha Franciaország és Olaszország után a magyar kormány is kinyitja az internetes cenzúra szelencéjét, az egész Európai Uniónak oka lesz a félelemre" – nyilatkozott a blackout4hungary kezdeményezés szóvivője, Kovács Vince.

A tiltakozás ötlete a berlini 27c3 kongresszuson indult el, az ott jelenlévő szervezetek közül sokan már akkor jelezték részvételi szándékukat az akcióban. Köztük van például a francia La quadradture du net, a német netzpolitik.org, a svéd telecomix, a piratebay, továbbá a spanyol la-ex szervezetek is.

"A Magyarországon bevezetett új médiatörvény egy erős, kormánypárti felügyelet alatt álló, cenzúrát gyakorló hatóságot hozott létre, mely jelentősen fenyegeti a szólásszabadság, az internet, és az újságírás egészének jövőjét. Arra szólítjuk fel tehát az internetes polgárokat, hogy a törvény elleni tiltakozásképp január ötödikétől - mikor Magyarország átveszi a soros EU-elnökséget - egy napra sötétítsék el képernyőiket" - írja az oldal.

Az elsötétítés mellett később azt a lehetőséget is felajánlják, hogy az oldalukról letöltött képpel tiltakozhassanak az akcióban résztvevők.

A január elsején a köztársasági elnök által is elfogadott médiatörvényben leírtak szerint az országos televíziókat maximum 200 millió, a nyomtatott és online újságokat 25 millió Ft-ra büntethetik meg - ideértve azokat a blogokat is, melyek reklámokat is leközölnek.

A blackout4hungaryról

A blackout4hungary internetes polgárok egy csoportja. Az oldal szóvivője, Kovács Vince szerint spontán kezdeményezésről van szó.

"Konkrét szervezet alapításáról a háttérben még nem gondolkoztunk, egyelőre lefoglal minket a kampány. A társaság kettős, egyrészt magyarországi hackerek, másrészt erős a támogatottságunk az európai digitális jogvédők körében is."

6 megjegyzés :

  1. Olvasták egyáltalán a törvényt?
    Magyar Közlöny 202. szám pdf
    itt:
    http://magyarkozlony.hu/
    Letölthetik!

    VálaszTörlés
  2. Addig nekem semmi bajom a média törvénnyel, míg az a "szennykanálisok", a hír hamisító MTI, és más hozzájuk hasonló orgánumok ellen alkalmazzák.De vajon mi a garancia arra, valóban arra, és nem a nemzeti radikalizmus akarják letörni, illetve elhallgattatni!?

    VálaszTörlés
  3. ... és egyáltalán az objektív, több látószögű tájékoztatást akarják elhallgattatni?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hivatkozást, végigböngészem.

    VálaszTörlés
  5. Onnan lehet tudni, fóti lelkem, hogy egyelőre a liberálisok visítozását lehet főleg hallani, akik igyekeznek belerántani a Fidesztől jobbra lévőket is.
    Ami eddig folyt a csatornákban az tényleg főleg szenny volt, úgy volt rossz, ahogy lehetett. Azt nem bánom, ha a Tilos Rádión nem megy ki adásba többet olyan nyilatkozat, hogy "A legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt".
    Azt sem bánom, ha legalább fél óra telik el két reklám között, és csak örülök neki, ha ezen túl nem kell a reklámok harsányságától halláskárosodást elszenvednem. A többit... majd meglátjuk...

    VálaszTörlés
  6. És már el is kezdődött.
    http://halaszb.multiply.com/journal/item/110/110
    Ugyan kárörvendezhetnénk az RTL Klub elllen indított eljáráson, de ne tegyük, mert szerintem a folyamat nem fog itt megállni.

    VálaszTörlés