Blogarchívum

2011. január 7., péntek

Óriási hír: nem lesz léghajó?

2011. január 6. Váralja Szövetség

Nem kapta meg a bontási engedélyt Csipak Péter befektető cége, így erősen kétségessé vált, hogy megvalósulhat-e valaha a léghajó néven ismert óriási üvegpalota. Az Index úgy tudja, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) egyik meglévő épület esetén sem javasolta a bontást. A háttérben valószínűleg nagy szerepet játszott Tarlós István csapatának nemrégiben - civil nyomásra - kiadott állásfoglalása, amelyben a léghajó újragondolását kérték.

Noha értesüléseinket a KÖH egyelőre nem tudta megerősíteni, belső forrásaink is alátámasztják az Index.hu birtokába jutott dokumentumokat, amelyek szerint a KÖH - mint szakhatóság - nem hagyta jóvá Csipak bontási kérelmét.


A KÖH határozatában kifejtette: "A projekt az ötödik kerületben eddig példa nélküli nagyságrendű bontással járna, az új beépítés egyszerre tenné tönkre a városszerkezetet és a városképet. A műemléki jelentőségű terület rendszerének és anyagi valójának ilyen mérvű átalakítását semmilyen új építészeti minőség ígéretével nem lehet indokolni."

Az Index értesülései szerint a léghajó "megakasztásában" a KÖH határozata volt mérvadó, ugyanakkor a háttérben nagy szerepet játszott Tarlós István főpolgármester városképi kérdésekben illetékes tanácsának dec. 17-i (ám csak később nyilvánosságra hozott) állásfoglalása, amelyben a léghajót a főváros részéről elítélték.

Könnyen lehet, hogy a léghajó már sohasem fog megvalósulni, s ezzel a civil szféra óriási sikert könyvelhet el. Az összefogás révén sikerült hatni a döntéshozó hatalomra, így az értékrombolással járó befektetés körül lassan elfogy a levegő.

A jó hírek ellenére azonban még nem ért véget a Bécsi utca régi épületeiért vívott küzdelem. Köztudott ugyanis, hogy a befektetők gyakran úgy szabadulnak meg a számukra akadályt jelentő régi épületeiktől, hogy azok összedőlésére spekulálnak. A Váralja Szövetség vállalja, hogy a civilekkel közösen folyamatos megfigyelés alatt tartja a Bécsi utca bérházait. Mint ismeretes, amennyiben egy épületen hirtelen jelentős állagromlás következik be, a bontási engedélyt - életveszélyes helyzet esetén - ki kell adni.

nemzetihirhalo.hu

6 megjegyzés :

  1. Ha elszállt, abból nagy csörömpölés lesz... ;-))

    VálaszTörlés
  2. A Dohány utcai volt Continental szálló és Hungária fürdő esetében is ez történt.
    Mellesleg az OTP központért szerintem nem volna kár, a többi épületet azonban nem szabad hagyni.
    Mellesleg a volt ORI épületért sem volt kár ( http://egykor.hu/sites/default/files/node_images/5638b57b8631c8cd.jpg )persze a lebombázott eredeti Haas palota (http://egykor.hu/sites/default/files/node_images/c17d9a134ead1ea9.jpg) sokkal szebb volt, mint a mostani új ( http://egykor.hu/sites/default/files/node_images/aada22469dd51f6b.jpg ).

    VálaszTörlés
  3. Régen komoly stílusérzékkel bírtak az építészmérnökök IS.
    Erősen kerülték a derékszöget, ma meg ki nem állhatják azt ami nem 90 fokos. (Talán még alkoholban sem.) ;-)

    VálaszTörlés