Blogarchívum

2011. január 8., szombat

Mi okozhatja a tömeges madárpusztulásokat?


2011. január 7.

Elhullott szürkebegy fekszik a fűben.

A napokban a tengerentúlról és Svédországból is érkeztek hírek tömeges madárpusztulásokról. A szakértők szerint a madarak megriadhattak valamitől (talán a szilveszteri petárdáktól) és ezért repültek neki az épületeknek, fáknak, elektromos vezetékeknek vagy akár egymásnak.

Az első eset Arkansas állam Beebe városkájában történt. Itt több ezer – egyes adatok szerint ötezer – madár pusztult el szilveszter éjszakáján. Az illetékes Vadászati és Halászati Hatósága vizsgálatot indított a kis területre koncentrálódó tömeges pusztulás okának felderítésére. Néhány nappal később Louisiana államban találtak nagyjából ötszáz madártetemet. Majd ezt követően a svédországi Göteborgtól 150 kilométerre északkeletre elterülő kisváros, Falköping egyik utcáján szerdára virradó éjjel jelentős számú csókatetemet találtak. Bár az okokat már keresik, biztosat csak a laborvizsgálati eredmények ismeretében mondhatnak a helyi szakértők.

Hazai körülmények között az MME szakemberei nem ismernek olyan esetet, ahol tömeges madárpusztulást okozott volna tűzijáték, vagy halastavaknál, mezőgazdasági területeken alkalmazott madárriasztási módszer. Ezzel szemben tömeges madárpusztulásról vannak adataink a szabad légvezetékek még nem madárbarát oszlopain, áramütés miatt. Az utóbbi időben elharapódzó mérgezés szintén okozott tömegesnek nevezhető madárpusztulást, különösen a ragadozómadarak körében. Az üvegfelületeknek, járműveknek, vonatoknak repülő madaraknak is kicsi a túlélési esélyük. Vízimadarak tömeges pusztulást okozhatja az úgynevezett botulizmus, mely egy baktérium által termelt méreg következtében lép fel. Ugyanakkor tudomásunk van néhány olyan esetről is, amikor az emberi zavaró hatása miatt (vadászat, pusztai tűz, repülőgépes növényvédelem), stresszes állapotba került egy-egy madár és szabad légvezetéknek repült és elpusztult, vagy megsérült, de ezek szerencsére nem öltöttek tömeges méreteket.

4 megjegyzés :

  1. Várom, hogy valaki hozzászóljon, de hiába.
    Talán, egy pici vélemény.
    Buta ember aki aktuális politikai szlogenhez kapcsolja véleményét.
    Tulajdonképpen, Gyurcsány Ferenc váltotta ki e tömeges madárpusztulást.
    Mindenki tudja, hogy az öszödi beszéd, rettenetes sokként hatott a madarakra.
    A csókák, nagyon kényesek az öszödi beszédre, de különösképpen az orbáni vezénylő tábornok szindrómára.
    Tuti, hogy lesz egy csóka ügyi miniszter, aki a varjak károgását figyeli.


    VálaszTörlés
  2. :-)))
    Valószínűleg az erősen szennyezett, sőt mérgező levegő az oka.
    - Vagy megették a dumát....

    VálaszTörlés
  3. Én inkább nagyerejű infrahangra gyanakodnék.

    VálaszTörlés
  4. Valami HAARP-ügy lehet... Egyes tudósok(?) állítása szerint a madarakat "valamilyen nagy erőbehatás érte".
    Bölcs gondolat. :-(
    - Az ejtőernyőst is nagy erőbehatás éri földet éréskor, ha nem nyílik ki az ernyője. :-(
    - Mit fejtettek meg ezzel?

    VálaszTörlés