Blogarchívum

2011. január 16., vasárnap

Hírek - röviden

Orbán kész harcba szállni az új médiatörvényért


Orbán Viktor magyar kormányfő egy német lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kész harcba szállni az új médiatörvényért - jelentette vasárnap az AFP francia hírügynökség. A Bild című német újságnak adott interjút hétfőn hozza le teljes egészében az lap.

"Elfogadom a harcot, még akkor is, ha magyarországi és európai ellenfeleim kampányt folytatnak ellene" - jelentette ki Orbán Viktor a német lapnak adott interjúban. A magyar kormányfő kijelentette: még a kommunizmus elleni harca alatt hozzászokott ahhoz, hogy szembeszéllel kell megküzdenie - írta az AFP a német nyelven megjelent interjúról szóló, angol nyelvű hírében.

A magyar kormányfő a német lapnak elmondta, hogy a magyar médiatörvénybe nincsen olyan szabályozás, amely nem található meg más tagállamok sajtótörvényeiben.

Orbán Viktor újra elmondta, hogy nem fog elfogadni csak Magyarországra alkalmazott szabályokat, hozzátéve, hogy a más európai országokban is megtalálható jogszabályok magyarországi betiltását sem fogadják el.

(FH)

***

Új Széchenyi-terv: hétfőtől három pályázatra lehet jelentkezni


Az új Széchenyi-terv honlapján ( ujszechenyiterv.gov.hu ) már olvashatók az első, hétfőtől meg-, illetve újranyíló pályázatok kiírásai. Egyelőre a kombinált mikrohitelek közvetőinek szóló, a közlekedésfejlesztési és az atipikus foglalkoztatást támogatni hivatott pályázatokra lehet jelentkezni.

A Vállalkozásfejlesztési Program keretében meghirdették a pályázatot a kombinált mikrohitelek közvetítőinek, azaz pénzügyi vállalkozásoknak, illetve megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványoknak. Ez a 2011. március 1-én meghirdetendő, mikrovállalkozások számára induló pályázatokkal kapcsolódik majd össze, amelyekben a jelentkezők 10 százalék önerő felmutatása mellett, egyablakos rendszerben, egyszerűsített eljárással igényelhetnek egyszerre vissza nem térítendő támogatást és a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló mikrohitelt.

Hétfőtől pályázhatók ismét a Közlekedésfejlesztési Program kiemelt, egyszerűsített konstrukciói, amelyeket december 31-én felfüggesztettek. Ugyancsak január 17-től, hétfőtől lehet ismét pályázni az Atipikus foglalkoztatási formák támogatása cím alá tartózó projektekre.

(FH)

***

Jövő héten fejlemények várhatók a Magyar Katolikus Rádió ügyében


Ultrarövid hullámon sugározhat a Magyar Katolikus Rádió, ha a Médiatanács jövő héten elfogadja a médium frekvencia-pályázatát. A katolikus adót működtető püspöki konferencia nem tudta tovább finanszírozni a középhullámú adást. A budai Várban a hívők az adó megmaradása mellett demonstráltak.

Szombat éjféltől már hiába keresik a hallgatók a megszokott hullámhosszon a katolikus rádió adását, az adó már csak az interneten és műholdon fogható. A rádió középhullámú sugárzási szerződése éjfélkor lejárt, a fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia anyagi okokból nem kért hosszabbítást az Antenna Hungáriától. Olcsóbb, ultrarövid-hullámú frekvenciára pályáztak, eddig sikertelenül.

„Most egy darabig csak az interneten lehet fogni az adást, de a csapat együtt van, a munka folyik és továbbra is folytatjuk a pályázatokat különböző URH-frekvenciákért, ami lehetővé teszi, hogy modernül, több ember számára is hozzáférhetően frissebben és olcsóbban tudjon a rádió sugározni” – számolt be Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A rádió megmaradásáért csendes sétát tartottak a budai Várban. A hívők arra kérik Erdő Péter bíborost, ne szüntessék meg az adó középhullámú sugárzását, mert a határon túli magyarság és a vidékiek nagy része csak így tudja fogni az adót. A katolikus egyház évente közel 500 milliót fizetett a műsorszórásért, a hívők akár adakoznának is a rádióért.

***

Európai stabilitás: Magyarország már márciusban bevezetné az új szabályozást


Magyarország azt szeretné, ha március végére megszületne a megállapodás az európai stabilitási és növekedési egyezmény reformjáról – erősítette meg a Reuters-nek Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Kármán András azt mondta: ha a pénzügyminiszterek tanácsa a következő két hónapban megállapodna, és az Európai Parlament azt júniusban jóváhagyná, akkor a reform nyáron életbe léphetne.

***

Vádat emelnek Verókék ellen


Vádemelési javaslattal zárta a nyomozást Verók István volt terézvárosi szocialista polgármester és további 12 MSZP-s és SZDSZ-es képviselő ügyében a rendőrség. A tizennegyedik gyanúsított az önkormányzat egyik dolgozója.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a Fővárosi Főügyészségnek az Andrássy út 47. szám alatti palota ügyében.

(hírTV)

1 megjegyzés :

  1. "... A magyar kormányfő kijelentette: még a kommunizmus elleni harca alatt hozzászokott ahhoz ..."
    Micsoda? Hogy ő harcolt a kommunizmus ellen? Á, ez is csak egy újabb vicc a nagy dakota mesélőtől.
    A Rákosi korszakban egyszerre annyi partizánja lett az országnak, hogy abból egy 3. magyar hadsereg is kitelt volna.

    VálaszTörlés