Blogarchívum

2011. január 14., péntek

Hírek: "Utazás a pénztárcánk körül"

(Mondhatnám akár:  a BUXÁNK körül.)

Agrártámogatást igénylők, figyelem!


Január végéig kérhetik az érintett termelők a kertészeti gépek beszerzéséhez, a növénytermesztési létesítmények korszerűsítéséhez és a fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatások kifizetését - közölte pénteken a Magyar Agrárkamara.

2011. január 1. és 31. között kérhetik a kertészeti gépek beszerzéséhez nyújtandó támogatás kifizetését azok a termelők, akik rendelkeznek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiadott - támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó - határozattal - áll a Magyar Agrárkamara pénteki közleményében.

Szintén ebben az időszakban lehet kifizetési kérelmet benyújtani a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez nyújtott támogatás kifizetéséhez, csakúgy, mint a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának lehívásához. Ezeket a támogatási kérelmeket is a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani.

(FH)


Orbán: Annak a korszaknak vége



„A kormány számos intézkedést jelent be februárban azzal a céllal, hogy csökkentsék a nyugdíjkiadásokat, a munkanélküliek juttatásait és az állami támogatásokat a gyógyszerekre” – ezt tartalmazza az az interjú, amelyet Orbán Viktor a Wall Street Journal amerikai üzleti lapnak adott. Kijelentette: „vége a nagylelkű és hosszantartó munkanélküli juttatások korszakának”.

Az amerikai lap írása szerint „Orbán Viktor magyar kormányfő, akit a konvencióktól eltérő gazdaságpolitikájáról ismernek, azt ígéri Magyarország soros EU-elnöksége idején, hogy a szorosabb euróövezeti integrációért fog dolgozni”. A lap csütörtöki számában megjelent interjúban a kormányfő közölte: „Fiskális egység nélkül a közös valuta sérülékeny. Meg kell védeni, különben fokozódnak a bizonytalanságok az unióval kapcsolatban.”

Szigor a közkiadásokban

Orbán azt mondta, hogy az euróövezet országaiban szigorúbb szabályokra van szükség a közkiadásokban, de nem azokban az országokban, amelyeknek saját valutájuk van, mint például Magyarország. A magyar kormányfő kijelentette: nem reális az euró bevezetése Magyarországon az évtized vége előtt. „Jelenleg jobb nem bent lenni az övezetben” – közölte a kormányfő, aki szerint az eurózónához 17. tagként január elsején csatlakozó Észtország a legbátrabb ország az EU-ban.

Az amerikai üzleti lap írása szerint Orbán, aki földcsuszamlásszerű győzelmet aratott tavaly áprilisban a választásokon. A lap megemlíti, hogy a kormányfő „becsvágyó és vitatott programmal állt elő, egy új alkotmánnyal, az adó-, a nyugdíj- és a társadalombiztosítási rendszer átalakításával, valamint az új médiaszabályozással”.

Befejezni a rendszerváltozást

A Wall Street Journal röviden felidézi a 48 éves kormányfő politikai pályáját 1989-től, amikor a szovjet csapatok kivonását követelte. A lap szerint Orbán azt állítja: jelenlegi politikai célja, hogy teljessé tegye az ország antikommunista átalakulásának befejezetlen folyamatát, és eltávolítsa az utolsó maradványait annak, amit ő a régi szocialista elit által uralt korrupt kormányzati rendszernek nevez.

„Kompromisszumokat kötöttünk, amelyekről kiderült, hogy rosszak, szűklátókörűek” – mondta Orbán az amerikai lap munkatársainak a budapesti parlamentben adott interjújában. Mint kijelentette, arra akarja használni erős törvényhozói többségét, hogy átalakítsa a politikát. „20 évig vártam arra, hogy eljöjjön ez a pillanat” – mondta a lapnak a magyar kormányfő.

Tartós kiadáscsökkentés

„Orbán azt mondja: kormánya számos intézkedést jelent be februárban azzal a céllal, hogy csökkentse a nyugdíjkiadásokat, a munkanélküliek juttatásait és a gyógyszerek állami támogatását” – írja az amerikai lap. A magyar kormányfő megfogalmazása szerint „vége a nagylelkű és hosszan tartó munkanélküli juttatások korszakának” – írta a lap.

A WSJ szerint a piacok azt remélik, hogy a február intézkedések konkrét és tartós bizonyítékul szolgálnak az állami kiadások visszafogását illetően. Az amerikai üzleti lap szerint tavaly a magyar kormányfő még elutasító volt az EU-val és az IMF-fel, amelyek a közkiadások jelentős csökkentésére szólítottak fel. Orbán ugyanis ragaszkodott választási ígéretéhez, hogy nem lesznek új megszorító intézkedések, csökkenteni fogja a személyi jövedelemadót, valamint enyhíti a kis- és középvállalkozások adóterheit.

A hitelességért is

Az amerikai lap írása szerint ahhoz, hogy megfeleljen ígéretének, ugyanakkor az EU kiadáscsökkentő kívánalmait is teljesítse, Orbán ideiglenes adót vetett ki a szolgáltatási szektorra, amelynek jelentős részében nemzetközi cégek vannak. A WSJ megemlíti a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányítását az állami kasszába. A magyar kormányfő azt mondta az amerikai lapnak, hogy serkenteni akarja a gazdaságot és munkahelyeket akar teremteni. „Elfogadott Magyarországon, hogy nekünk legyen saját elképzelésünk, ne csak a deficitre gondoljunk, hanem a hosszú távú versenyképességre is” – közölte a magyar kormányfő, aki szerint „a hitelességéért folytatott küzdelem állandó harc”.

Orbán Viktor hozzátette: Még ebben az évben csökkenni fog a hatalmas költségvetési hiány, részben azoknak a pénzeknek a segítségével, amelyek a magánnyugdíj-pénztári rendszerből kerültek az állami kasszába. A kormányfő közölte: az akarja, hogy a jegybank fizesse vissza az IMF által korábban adott pénzügyi segély megmaradt részét.

Átmeneti adó

A válságadóra visszatérve Orbán az interjú végén azt mondta: ez az ideiglenes adó a szolgáltatási szektorra vonatkozik, és Magyarország gazdasági stratégiája a befektetők támogatása, hogy munkahelyeket teremtsenek a termelőágazatokban. A Wall Street Journal szerint a befektetők szkeptikusak, a költségvetési hiány alapján Magyarország a kilencedik legkockázatosabb ország a világon, kockázatosabb, mint Irak, ami a hitelminősítő intézetek alacsony besorolásában is megnyilvánul – írta a lap.

(FH/Wall Street Journal)



Miskolc gondjait is megoldja az új törvény



Üdvözli a társasházi törvény módosítását Kriza Ákos, a borsodi megyeszékhely első embere. A fideszes polgármester szerint az előző kormány „Fészekhagyó” programja számos közbiztonsági és más problémát vetett fel, amelyet az új kormány kénytelen most helyrehozni.

A Fidesz-KDNP Frakciószövetség Népjóléti Kabinetén belül 2010. nyarán egy jogászokból, politológusokból és orvosokból álló munkacsoport alakult a társasházakat érintő problémák megoldására és a társasházi törvény módosítására. A munkacsoport vezetője, Nagy Kálmán országgyűlési képviselő háromszor adott be törvényjavaslatot a társasházi törvény módosítására, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium ezt a kérdést komplex módon egy új törvényjavaslatban szabályozta az idei év kezdetétől.

A januárban életbe lépett társasházi törvény megakadályozza a társasházi közös költség és egyéb közüzemi díjtartozások megfizetése iránt folyó perek indokolatlan elhúzódását, ezáltal lehetővé teszi a társasházakban a nem fizető tulajdonostársakkal szembeni gyors fellépést. A kereszténydemokrata képviselő javaslata alapján a törvény tartalmazza, hogy az eddigi fél év helyett már három hónap közös költség-tartozás után is bejegyezhető a társasházi lakásra a jelzálog, amelynek bejegyzése - három hónapnak megfelelő hátralékonként – megismételhető. Mindez a borsodi megyeszékhely Fészekrakó-ügyének megoldását is eredményezheti.

Miskolc polgármestere, Kriza Ákos nem sokkal hivatalba lépését követően létrehozott egy munkacsoportot annak érdekében, hogy az előző, szocialista városvezetéstől megörökölt „Fészekrakó-ügy” több mint két éve húzódó, jogi, közbiztonsági és társadalmi problémákat egyaránt magában foglaló problémahalmazát megnyugtatóan rendezzék. A polgármester úgy látja, a feladatra kijelölt csoport, valamint a miskolci önkormányzat több osztályának munkájához és az előrehaladáshoz a módosított társasházi törvény rendkívül jelentős segítséget nyújt.

(MNO)


Pedig jár a kedvezmény a fogyatékkal élőknek



Kevesen tudják, hogy havonta jár adókedvezmény a súlyosan fogyatékkal élő magánszemélyeknek. Ez az összeg jelenleg a minimálbér maximum 5 százaléka lehet, azaz több mint 3500 forint havonta.

Éves szinten így több mint 40 ezer forinttal csökkenthető a fogyatékkal élő személyi jövedelemadója, természetesen ha van akkora jövedelme, amely alapján érvényesíteni tudja a kedvezményt. Ezt a kedvezményt visszamenőleg is igényelhetik azok, akik eddig nem tették. A leggyakrabban a cukorbetegek veszik igénybe ezt az adókedvezményt, hiszen ezzel a betegséggel dolgoznak a legtöbben, de sokan még közülük sem tudják, hogy a lehetőség létezik.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint súlyosan fogyatékos személy az, aki súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnökhelyettese szerint a cukorbetegek veszik igénybe ezt az adókedvezményt leggyakrabban, ugyanis a törvény szerint az inzulinos és II-s típusú diabéteszben szenvedőknek is jár ez a kedvezmény. Szalai Gáborné hozzátette, ezzel a betegséggel dolgoznak a legtöbben, de sokan még közülük sem tudják, hogy ez a lehetőség létezik. A törvény szerint viszont azok, akik nem tudtak erről az adókedvezményről, utólag, önellenőrzéssel is igénybe vehetik azt.

(FH)


Tömegével mondják fel a hiteleket?


Piaci berkekben terjedő hírek szerint két bank összesen tízezer hitelszerződés felmondását készítette elő a napokban. Bár arról nincsenek a Magyar Nemzetnek információi, hogy a szerződések között milyen arányban szerepelnek lakáshitelek, így is elképzelhető, hogy tavasszal számos családot fenyeget majd az utcára kerülés veszélye.


Ezrével indítják az eljárásokat a közműcégek


Ősz óta özönlenek a hitelezői kérelmek – többek között a közműcégektől – a közjegyzőkhöz. A pénzükre váró cégek és polgárok azt kérték a hivatalos személyektől: állítsák ki a kintlevőségek behajtásához szükséges fizetési meghagyást. A jövőben a közjegyzők interneten küldenék el az iratot az adós cégeknek.

114 ezer cég ellen folyik végrehajtási eljárás


Több mint 114 ezer cég ellen folyik jelenleg is adóvégrehajtási eljárás – írja a Feketelista.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbbi, január eleji összesített adatai alapján. Ezekből kiderül, hogy egy év alatt 12,5 százalékkal nőtt az ilyen eljárás alá vont cégek száma. Az adósoktól összesen több mint 705 milliárd forint adó-, járulék- vagy illetéktartozást próbálnak behajtani. A hatóság ebből 300 milliárd forint beérkezésével számol.


A multik nagyon jól jártak


Az adókedvezmények 93 százalékát a külföldi cégek kapták Magyarországon

Elképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2003-tól az adókedvezmények 93 százalékát kapták a külföldiek, akik szintén taroltak az egyedi kormánydöntéssel adott, vissza nem térítendő juttatások terén. Ráadásul az átlagos adókulcs a magyar vállalatok esetében 17, a külföldieknél pedig 10 százalék volt.


Újabb két bank dobta be a törülközőt


Kezdetét vette az idei bankcsődök sorozata az Amerikai Egyesült Államokban, a héten ugyanis két pénzintézet bezárását is bejelentette a szövetségi betétbiztosító.

6 megjegyzés :

  1. "... vége a nagylelkű és hosszan tartó munkanélküli juttatások korszakának ..."
    Az a fél év mitől nagylelkű és hosszan tartó? Ezen a téren már eddig is alulmúltuk az EU-s átlagot.

    VálaszTörlés
  2. Gyógyszerek állami támogatásának csökkentése.

    Megszűnik a TB támogatott nem vényköteles gyógyszerek támogatása?

    VálaszTörlés
  3. "Miskolc gondjait is megoldja az új törvény"

    Micsoda? Egyrészt a tartozásokat így sem lehet majd behajtani, végső sorban a kiköltöztetés is jelentős költséggel jár, végül kérdés, mit csinál majd a város a sok hajléktalan cigányal?

    VálaszTörlés
  4. "... Elképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben. ..."

    Nemcsak az utóbbi 8 év, hanem 20 év jellemzője volt.

    VálaszTörlés
  5. ...és a hisztériások a médiatörvényről vinnyognak. Ehhez egy szavuk sincs.

    VálaszTörlés
  6. A jól élő média-értelmiség ingerküszöbét ez köti le.

    VálaszTörlés