Blogarchívum

2010. december 22., szerda

"Never rains in Southern California" ?

Szükségállapotot rendeltek el hat kaliforniai megyében


MOTTÓ: "Never rains in Southern California<<click

2010. december 22., szerda 19:31
Az özönvízszerű eső és viharok miatt szükségállapotot kellett hirdetni több kaliforniai megyében, rengeteg utat és autópályát is lezártak.

Dél-Kalifornia hat megyéjében szükségállapot volt érvényben az özönvízszerű esőzések miatt. Arnold Schwarzenegger kormányzó a szükségállapot kihirdetésekor figyelmeztetett rá, hogy az előrejelzések szerint a rendkívüli erejű esőzések folytatódnak majd, további áradást és földcsuszamlásokat fognak okozni.

(A képgalériához kattints a fotóra)

Kattintás a képre a galériahoz

A szükségállapot Kern, Orange, Riverside, San Bernardino, San Luis, Obispo és Tulare megyére terjed ki. A következő napokban újabb 20 milliméter esőt várnak a legnépesebb amerikai államban. Az ötödik napja tartó zivatarokkal több helyen 25 milliméter csapadék hullott le.

Az Amtrak a fölcsuszamlás és áradások miatt szerdán felfüggesztette a Pacific Surfliner expressz üzemeltetését San Diego és San Juan Capistrano között. A vasúttársaság nem tudott alternatív közlekedési megoldást ajánlani a kiesett óceánparti szakaszon. A viharok miatt sok közutat is le kellett zárni, többek között a vasúttal párhuzamos autópályát is több szakaszon.

Az Orange megyei Silverado kanyon térségében a fölcsuszamlás több lakóházat megrongált. Los Angeles megyében 232 lakóingatlan kiürítését rendelték el. Laguna Beach belvárosát az áradás miatt lezárták.

A Mojave sivatagban lévő Hesperia településen a tűzoltók homokzsákokat osztanak ki, hogy a lakosok megvédhessék házaikat a merőben szokatlan áradástól. A városon átvezető üres folyómeder két nap alatt megtelt és kiöntött.

Dél-Kaliforniában az AAA autósszövetség mentőszolgálata hétfőn 24 óra alatt 25 ezer segélyhívást kapott. A cégnél az előző rekordot a 2008 október 9-i forró szélvihar idején regisztrálták, 22 ezer bejelentéssel.

Óránként 244 kilométeres sebességű szelet mértek Észak-Kaliforniában, ahonnan a hegyekből az elmúlt napokban erős hóesést jelentettek.

Utah állam délnyugati részén, Virgin és Rockville városban nyolcszáz lakost evakuáltak ideiglenesen, mert a hatóságok attól tartottak, hogy  a közeli duzzasztógát nem bírja el a hirtelen megnövekedett nyomást. A létesítmény tüzetes átvizsgálása után azonban hazaengedték az embereket. Utah kormányzója, Gary Herbert kijelentette, hogy fontolóra vette a szükségállapot kihirdetését, mivel a víz több hidat is elsodort.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése