Blogarchívum

2010. december 5., vasárnap

Hírsaláta

Lappang a botrányos adatgyűjtés ügye, jön az újabb feljelentés (+videó)


(Egy kis hazai WikiLeaks)

A Legfelsőbb Bíróság elnöke nem vizsgálja ki, hogyan férhetett hozzá zárt periratokhoz az In-Kal Security az előző ciklusban. Az adatgyűjtési ügyet Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos tárta fel két hónapja. A megfigyelt diplomata feljelentést tett, de a rendőrség nem találta megalapozottnak a gyanút, és nem rendelte el a nyomozást. A hatóság az elévülésre hivatkozott.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!

B. Zsoltról, a hazai vállalkozások külföldi piacszerzését egyengető ITDH pekingi irodavezetőjéről az előző ciklusban állami megbízás alapján gyűjtött adatot az In-Kal. Az őrző-védő magáncég feltérképezte a férfi kapcsolatrendszerét, ellenőrizte a család banki megbízásait, és azt is megtudta, hogy milyen gyakran cserélnek ágyneműt. Erről a diplomata októberben beszélt a Célpontnak. A férfi elmondta, hogy felesége bíróként dolgozik.

Az In-Kal zárt peranyagokhoz is hozzájuthatott. Azt próbálta bebizonyítani, hogy a bírónő az általa vizsgált gazdasági ügyekben nem mindig döntött pártatlanul. Miután B. Zsolt a megfigyelésről tudomást szerzett Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztostól, feljelentést tett, de a rendőrség nem rendelte el a nyomozást. A feljelentés elutasítása meglepte B. Zsolt jogi képviselőjét.
„Különböző bűncselekmények gyanúja merülhet fel: titkos információszerzés, magántitok jogosulatlan megismerése. Azonban mivel a rendőrség nem vizsgálta, még csak el sem rendelte a nyomozást, nem tudhatja, hogy tulajdonképpen mik történtek itt” – mondta el Futó Barnabás, a megfigyelt bírónő jogi képviselője.

Nem vizsgálódik a Legfelsőbb Bíróság elnöke sem. Baka Andrást Papcsák Ferenc kereste fel október elején, hogy személyesen tájékoztassa a bírónőt érintő adatgyűjtésről.

„Miután Papcsák Ferenc akkori kormánybiztos úr tájékoztatta elnök urat, Baka elnök úr is tájékozódott ebben az ügyben. De miután nem merült föl olyan adat vagy tény, ami indokolt volna egy átfogó belső vizsgálatot, ezért ilyen nem indult” – mondta el a hírTV-nek a Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Szűcs Péter.

B. Zsolt és felesége a jövő héten újabb feljelentést tesz, ezúttal az ügyészségen.

(hírTV)

Veszélybe kerül, akit a WikiLeaks szóba hoz


A személyes biztonsága vagy a politikai hitele kerülhet veszélybe annak, akiknek a neve szóba kerül a WikiLeaks által kiszivárogtatott 250 ezer diplomáciai dokumentumon – véli Valki László nemzetközi jogász.

A szakember a Vasárnapi Híreknek adott interjújában példaként említi azt a németországi nagykövetet, aki negatívan nyilatkozott Angela Merkel kancellárról. Egy arab tárgyalót is említett, aki terroristák kiiktatásáról beszélt.

Valki László úgy gondolja, hogy a kiszivárogtatási botrány az Obama-kormány és a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium lejáratására irányult. A jogász beszélt még arról, hogy most mindenki a WikiLeaks vezetőjével, Julian Assange-zsal foglalkozik, miközben nagyon keveset tudnak a többi munkatársról. Pedig ebben az akcióban szerinte sokan vettek részt – tette hozzá.

(FH/Vasárnapi Hírek)


Moszkvai szörnyűség: a dagesztáni elnök testvére az egyik halott

(Csupa zöldfülű vezeti Oroszországban az elnöki gépeket? Ld: Kaczinsky)


Vasárnapi sajtójelentések szerint feltehetően emberi mulasztás miatt történt a moszkvai repülőgép-baleset szombaton. A dagesztáni légitársaság Tupoljev 154-es gépe nem sokkal felszállás után kényszerleszállást hajtott végre. A gép rosszul landolt, a kifutó helyett egy füves részen állt meg és három darabra tört.

Ketten meghaltak, több mint 80-an megsérültek. A fedélzeten 169-en utaztak. A vasárnapi közlések szerint az egyik áldozat a dagesztáni elnök, Magomedszalam Magomedov testvére, Gadzsimurad Magomedov volt. A sérültek közül 54-en maradtak kórházban, közülük öt ember állapota rendkívül súlyos.

A szerencsétlenség okait még vizsgálják. Egyes források szerint a személyzetet terheli a felelősség a balesetért, mert annak ellenére szálltak fel, hogy két meghibásodást is észleltek a gépen és nem javították ki. Hogy ez pontosan mi lehetett, azt nem közölte az AFP hírügynökség. Egy másik forrás viszont azt mondta: a felszállás előtt nem nyitották ki az üzemanyagcsapokat, így levegő kerülhetett a rendszerbe, és ez vezetett a tragédiához.

Mirza Omarijev, a dagesztáni légitársaság igazgatója azt mondta, hogy a gépet tapasztalt szakemberek irányították. Az 1992-ben gyártott repülőt tavaly újították fel teljes körűen - tette hozzá.

(FH)


2019-re lehet eurónk?

2019-re jósolja az euró magyarországi bevezetését a JP Morgan. Az amerikai bankcsoport elemzői az új konvergencia helyzetértékelésében az euróövezet pénzügyi gondjaival indokolja a jósolt határidő kitolását.


Írországon a (pénz)világ szeme

Írországban jövő héten fogadhatják el a 2011-es költségvetést. Az AFP hírügynökség vasárnapi elemzésében arról ír, hogy az ország nincs könnyű helyzetben, mert az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott pénzügyi segítség előfeltétele egy szigorú, megszorításokon alapuló büdzsé.


Magyar győztese van a mexikói ironman versenynek

A magyar vasember, a komáromi Szőnyi Ferenc elsőként ért célba szombaton délután a Mexikói Dupla Deca Ironman versenyen, amelyen sikerrel teljesítette az előírt 76 km úszást, a 3600 km kerékpározást, és a 844 km futást. Ezzel a teljesítménnyel ő az 5. ember a világon, aki teljesítette ezt a távot.


Szinte felrobbant az egyenlítői vulkán



Egy robbanást követően újra lávát és hamut és lövell Ecuadorban a Tungurahua vulkán. A helyi El Comercio nevű napilap szombati híradása szerint az 5 ezer méter magas tűzhányó közvetlen közelében álló települések lakóit evakuálták a hatóságok.





Újra sok az öngyilkosság Magyarországon


Egy nap alatt átlagosan hat-hét ember végez magával Magyarországon. Az öngyilkosság eszköze legtöbbször a kötél, az áldozatok közel négyötöde férfi. A szakemberek szerint soha nem egyetlen ok áll a háttérben, nincs "öngyilkos gén", se öngyilkos személyiségtípus, de a kezeletlen depresszió, a magány, a munkanélküliség kockázati tényező lehet éppúgy, mint a nyár vagy egy híresség öngyilkossága.

Negyven másodperceként megöli magát valaki a világon, évente egymillió ember hal meg öngyilkosságban, és ennél is hússzor magasabb azok száma, akik megpróbálnak végezni magukkal. Ezekkel az adatokkal nyitotta meg a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány által szervezett öngyilkosság-megelőzési konferenciát hétfőn a WHO magyarországi igazgatója.

Magyarország sokáig világelső volt az öngyilkosság gyakoriságában, és bár a 80-as évek közepén csökkenésnek indult a magyar öngyilkosok száma, a javuló tendenciának 2007 óta vége szakadt. 2008-ban Európában már csak Litvánia előzött meg minket a százezer lakosra jutó öngyilkosságok számában. Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója szerint nincs egyértelmű magyarázat arra, miért állt meg a csökkenés, de szerinte szerepet játszhatott ebben a pszichiáterek alacsony száma és leterheltsége, az, hogy "a megelőzés kikerült a társadalom fókuszából", az emberek elutasítóbbá váltak a betegekkel, gyengékkel szemben. Az alapítvány most is aktivistákat keres, akik részt vennének az öngyilkosság-megelőzésben.

Csak a depressziósok felét kezelik

2461 ember ölte meg magát tavaly Magyarországon. Bár az öngyilkosság soha nem vezethető vissza pusztán egyetlen okra, az öngyilkosságban meghaltak több mint 90 százaléka pszichiátriai betegségben szenvedett, hangzott el a konferencián, Rihmer Zoltán pszichiáter előadásában.

(...)

Közreműködők alig buknak le

„Aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik vagy elkövetik, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”
– mondja ki a büntető törvénykönyv. A gyakorlatban alig vannak ilyen ügyei a rendőrségnek. Monostoriné Vass Ildikó, az ORFK kiemelt főnyomozója a konferencián ismertette a rendőrségi statisztikákat: 2005-ben kettő, 2007-ben három, 2008-ban négy, 2009-ben három ilyen eset volt, 2006-ban és idén még nem volt egy sem. Egy elhíresült 2008-as üggyel a sajtó is foglalkozott: egy budaörsi lány az interneten talált segítőt tervezett öngyilkosságához. A nyírségi nagyvárosban élő férfi elutazott a lányhoz, elkísérte az öngyilkosság helyszínére, nézte, amint a lány gyógyszereket vesz be, de időközben megijedt, magára hagyta a lányt, akit egy arra járó időben észrevett, így meg tudták menteni az életét.


1 megjegyzés :

  1. Ez lesz az egyik legfogasabb dolog, az IN-Kal semlegesítése....

    Könnyeb új alkotmányt írni és érvénybe helyezni, ez sokat elmond....

    VálaszTörlés