Blogarchívum

2010. december 6., hétfő

Hírek: Választási törvény, Költségvetési Tanács, Legfőbb ügyész, Gyurcsány ártatlan, Gázművek

Alkotmányellenes a választókerületek szabályozása


Az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek tartja a választókerületek kijelölésével kapcsolatos eddigi szabályozást, és új törvény megalkotására szólítja fel az Országgyűlést. Az erről szóló határozatot hétfőn ismertette a testület.

Az Alkotmánybíróság hétfői határozatában alkotmányellenessé nyilvánította és megsemmisítette országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény 50. § (2) bekezdését, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 152. §-át.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az országgyűlési egyéni és területi választókerületek megállapításáról szóló 2/1990. (I. 11.) MT rendelet alkotmányellenes, ezért azt megsemmisíti. Tekintettel arra azonban, hogy egy új törvény megalkotása az Országgyűlésben hosszabb időt vehet igénybe, az Ab a végrehajtási rendeletet 2011. december 31-i hatállyal semmisítette meg.

„Az Alkotmánybíróság nemcsak a végrehajtási rendelet alkotmányellenességét állapította meg, hanem a rendeleti szabályozásra felhatalmazást adó két törvényi rendelkezését is, mivel azok az Alkotmányban foglalt alapvető jog tartalmának rendeleti szintű szabályozására adnak felhatalmazást” – áll közleményükben.

Az AB több mint öt éve, 2005 júniusában már hozott határozatot a kérdésben. A testület akkor kimondta: az egyenlő választójog alapelvéből következő alkotmányos követelmény, hogy az egyéni választókerületekben a választásra jogosultak száma a lehető legkisebb mértékben térjen el egymástól, továbbá az egyes területi választókerületenként megszerezhető országgyűlési képviselői mandátumok száma szorosan igazodjon a választásra jogosultak számához. Az Ab akkor megállapította: az Országgyűlés alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal, hogy nem teremtette meg maradéktalanul az egyenlő választójog elvéből következő követelmények jogszabályi feltételeit. Az Ab akkor is új jogszabály megalkotására kötelezte az Országgyűlést. A kétharmados döntést igénylő törvény azonban a mai napig nem született meg.

A Fidesznek az országgyűlési választásokat szabályozó új törvénytervezete már elkészült, ebben újraszabályoznák a választókerületek kijelölését. A készülő jogszabályt – bár a parlament még nem tárgyalta – máris több oldalról támadták.

(FH)

Felszámolják a Költségvetési Tanács titkárságát


Megszavazta az Országgyűlés a Költségvetési Tanács átalakításáról szóló kormánypárti indítványt. A testületben a jövőben a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnöke mellett a köztársasági elnök által jelölt közgazdász vesz majd részt.

A tanács a jelenleginél erősebb jogosítványt kap azzal, hogy a köztársasági elnöknek javasolhatja a költségvetési törvénytervezet visszaküldését a parlamentnek. A tanács titkársága megszűnik, a csaknem egymilliárd forintos költségvetési támogatást másra fordítják, de erről csak kedden szavaz a parlament.



Legfőbb ügyésszé választották Polt Pétert





Polt Pétert választotta legfőbb ügyésszé hétfő este az Országgyűlés, december 14-i hatállyal. A 362 érvényes szavazatból 271 volt „igen”, és 91 „nem”. 3 szavazat érvénytelen volt. A titkos szavazás eredményének bejelentése után Polt Péter letette esküjét az Országgyűlés előtt.








Gyurcsány: Ártatlan vagyok, mint a ma született bárány (+videó)


Ártatlan vagyok, mint a ma született bárány - közölte Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök azt állítja a terhére rótt cselekményekről, hogy azokat nem követte el. Koncepciós perektől sem tart, de az igazságszolgáltatás egy részét elfogultnak tartja, különösen az ügyészségi szervezetet.
(...)

- Számomra világos, hogy az, amit a politikusok a terhemre rónak, abban én olyan ártatlan vagyok, mint a ma született bárány. Abszurd azt gondolni, hogy azért, mert valaki küzd az országáért és beruházásokat akar idehozni, ezért őt büntetőjogi felelősség terheli. Itt összekeverednek a politikai ügyek és az igazságszolgáltatás. Nem jól teszi a kormányzópárt és a miniszterelnök, amikor nem politikai eszközökkel akarja megvívni ezt a meccset. Ha erre az útra tér, akkor végül ő fog többet veszíteni - mondta a hírTV-nek Gyurcsány Ferenc.

hírTV

Menesztik a gázművek vezetőjét


Budapest vezetése megkezdte a fővárosi vegyes tulajdonban lévő cégek privatizációs szerződésének vizsgálatát. Az átvilágítás mellett Tarlós István főpolgármester személyi kérdéseket is vizsgál – tájékoztatott hétfőn közleményben Szűcs Somlyó Mária, a főváros kommunikációs igazgatója.

11 megjegyzés :

  1. Gondolom az őszödi telek is csak szeplőtelenül lényegült át a vagyonába, semmi köze hozzá....

    VálaszTörlés
  2. "Legfőbb ügyésszé választották Polt Pétert "
    Nemcsak a kit, hanem a hogyan is kérdéses.
    Ki hallott már örökös legfőbb ügyészről?

    VálaszTörlés
  3. Valójában értem én, hogy miért volt múlhatatlanul fontos eltörölni a föld színéről az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézetet. :D

    VálaszTörlés
  4. A magyar társadalom széthullása zavartalanul tovább folyik.

    VálaszTörlés
  5. Azon tűnődöm, hogy áprilistól kezdve hogy fokozódik a társadalom erodálódása. Ugyanis a "hitelesek" kilakoltatási moratóriuma addig tart. Megtetézik hozzá a lakbér- és társasházi közös költség hátralékosokkal. Akinek 6 hónapnál több elmaradása van, azt is kidobják. Lesz egy hatalmas hajléktalan tömeg? A lakások értéke alászáll mondjuk 6 x 40.000= 240 ezer forintra?
    Az EU-csatlakozás idején kérdeztek meg egy Németországban élő, bariton-hangú, magyar(?) szakértőasszonyt, hogy mi lesz a legjobb befektetés a csatlakozás után? Azt felelte, hogy az ingatlan. - Mármint NEKIK - gondolom. :-((

    VálaszTörlés
  6. Ezt a helyzetet rövid úton meg lehetne oldani, ha Svájcnak is ugyanabból a pakli kártyából osztanának mint Magyarországnak....
    Nyissa meg Svájc is szépen a határokat, mikor lesz ott másfél-két millió török, arab, afgán, szerb meg albán rögtön nem kell aggódni a váltási arány miatt.....

    VálaszTörlés
  7. Baj ott van, hogy ez az eszelős közveszélyes, de nem önveszélyes...:D

    VálaszTörlés
  8. Úgy látszik csak eddig tart a fene nagy svájci liberalizmus.....

    VálaszTörlés
  9. Nálunk a hazaárulók meg az őket kiszolgálók nagyon is maguk felé hajló liberalizmusa érvényesül. Persze, ha nem lennének az elvtelen ajnározók, akkor más is lehetne. Sajnos ma a despotizmus és a szervilizmus erőteljes kiépülésének lehetünk tanui.

    VálaszTörlés
  10. Megvan ám a magukhoz való eszük. :D

    VálaszTörlés