Blogarchívum

2010. november 29., hétfő

Hírek röviden, Műsorajánló: Kettesben

>>KETTESBEN – Hétfő 19.05-19.55 Ismétlés<<

Jelenczki István filmrendező az elmúlt 18 év során 37 órányi videofelvételt készített Papp Lajos professzor életútjáról, hogy ne mondjam, szívútjáról. Az ő szívútja a mi Kárpát-hazai életünk útja is egyben. Erről beszélget Tuba Mariann a film rendezőjével.

KETTESBEN: 2010. november 29-én 19.05-19.55 - Ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Tuba Mariann

E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

***

Spanyolország és Portugália nem kér az IMF-ből


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfői közlése szerint sem a spanyol, sem pedig a portugál kabinet nem kért pénzügyi segítséget a szervezettől. „Egyik ország sem kezdeményezett velünk tárgyalásokat” - fogalmazott John Lipsky, az IMF első ügyvezető-igazgatóhelyettese. Hozzátette: mindkét ibériai állam különböző intézkedéseket jelentette be. Lisszabon pedig már el is fogadta a 2011-es költségvetést.


Nagyon kikaptak a szocialisták


Az exit-poll adatok szerint megbuktak a hatalmon lévő szocialisták a katalóniai választásokon vasárnap. Amennyiben a végleges eredmények igazolják, hét év után veszti el a kormányzást a Spanyolország gazdaságilag legerősebb régióját irányító Katalán Szocialista Párt (PSC).


Emberemlékezet óta nem kezdődött így tél Nagy-Britanniában


Több száz iskolát kellett bezárni hétfőn Skóciában, Észak-Írországban és Anglia észak-keleti részén a rendkívül kemény tél és havazás miatt. A Brit-szigeteken több repülőtér nem fogad és nem is indít járatokat. Így például Edinburgh-ba nem lehet repülővel eljutni. Skóciában 3000 háztartás maradt áram nélkül. A vezetékeket a vihar tépte le. A szolgáltató szerint a legtöbb helyen estére helyre tudják állítani a vezetékeket.


Fennakadásokat okoz a havazás a müncheni reptéren


Gondokat okoz az erős havazás Németország második legnagyobb repülőterén. A müncheni reptéren már hétfőn reggel 9 óráig 30 járat indulását kellett elhalasztani, illetve törölni. A reptér szóvivője a német Bild napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy további fennakadások várhatóak, mivel sok járat késében van.


Ausztrália támogatná a WikiLeaks alapítója elleni jogi lépéseket


Bármilyen, a WikiLeaks elleni jogi akcióban támogatja Ausztrália az Egyesült Államokat - közölte hétfőn Robert McClelland ausztrál főállamügyész, hozzátéve, hogy az ausztrál Julian Assange által alapított honlap akciója az Egyesült Államok és szövetségeseinek nemzetbiztonsági érdekeit sérti.


Hazánkról is megjelentek titkos iratok a WikiLeaksen


Magyarországgal kapcsolatos titkos jelentéseket is megjelentetett a WikiLeaks oknyomozó portál. A több mint 730 amerikai diplomáciai iratról a német Der Spiegel számolt be.


A szaúdi uralkodó sürgette az Egyesült Államokat, hogy támadja meg Iránt


Átadott a WikiLeaks vasárnap a New York Times-nak 250 ezer diplomáciai üzenetváltást, amelyek Washington és amerikai külképviseletek között zajlottak az elmúlt három évben. Az egyik hitelesnek mondott dokumentum szerint a szaúdi király sürgette az Egyesült Államokat, hogy támadja meg Iránt.


Lopássorozat: merénylet az erdélyi magyar kultúra ellen

Több mint négyszáz könyv tűnt el a marosvásárhelyi Teleki Tékából · Tíz napja nyomoznak a román rendőrök

Szakemberek szerint az erdélyi magyar kultúra ellen elkövetett merényletnek is beillik az a lopássorozat, amelyre most derült fény a marosvásárhelyi Teleki Tékában, ahonnan csaknem félezer ritka és értékes könyv tűnt el.


Lemond parlamenti mandátumáról a főpolgármester

December 3-ával lemond országgyűlési képviselői mandátumáról Tarlós István főpolgármester. A Városháza hétfői közleménye szerint azért, mert a parlamenti munkát időben nem tartja összeegyeztethetőnek a főpolgármesteri teendőivel.

Tarlóssal is tárgyalna az Írószövetség új elnöke (+hang)


Megállítaná a Magyar Írószövetség 20 éves mélyrepülését a szervezet új elnöke.


Tovább nőnek a számlatartozások

A törlesztési nehézségekkel küzdők annak a szolgáltatónak fizetnek, amelyiktől jobban félnek

A válság kitörése óta évente hét-nyolc százalékkal nő azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem tudják időben rendezni a számláikat. Az elmaradások összege közel negyedével emelkedett 2007 óta.


Annak jár majd csak támogatás, aki 30 napot ledolgozott

Rendezett lakókörnyezet és tiszta udvar is kell ahhoz, hogy valaki jövőre bérpótló juttatást kapjon, amelyet eddig rendelkezésre állási támogatásnak hívtak. A kormány a foglalkoztatási törvény módosításával szigorítja a feltételeket. A támogatást például csak akkor kaphatják meg az érintettek 2012-től, ha előző évben legalább 30 napot dolgoztak, a felajánlott munkát pedig feltétel nélkül el kell fogadniuk.

Újabb kisposták megnyitása várható


Újabb kisposták nyithatnak ki a jövőben, a Magyar Posta és a kormány még egyeztet, hogy hol kerülhet le a lakat a 2004-ben bezárt hivatalokról – ezt a nagykarácsonyi adventi Szeretetposta megnyitóján mondta a vállalat vezérigazgatója. A somogyi településen tavaly több mint 120 ezer „Karácsonyi posta” felirattal ellátott küldeményt továbbítottak.


Bajnai Gordonnak nem tetszett a Magyar Nemzet cikke


Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint hamis állításokat közölt szombaton a Magyar Nemzet, amikor beszámolt a Dataplex-ügyben indult nyomozás állásáról. A politikus kifejtette, a cikk csúsztat és fontos részleteket hallgat el.


Távozik a Cargo-ügy főszereplője

A Geuronet-botrány elérte Gustav Poschalkót, az osztrák tehervasút korábbi első emberét. Miután leváltották a leánycég teljes vezérkarát, távozni kényszerül a már korábban a második vonalba száműzött Poschalko is.

Kiszűrnék az álegyházakat

A szakminisztérium szerint sok szervezet visszaél a támogatásokkal

Szűkítené a szociális államtitkárság jövő évtől azoknak az egyházaknak a körét, amelyek szociális szakellátó intézmény fenntartójaként kiegészítő normatívára jogosultak. Ezzel párhuzamosan a többlettámogatás mértékét tovább növelné, amely azonban feszültséget idézhet elő a világi működtetők, többek között a megyei önkormányzatok körében.



Nem kell várni a második tárcsahangra januártól

 

Év végéig megszűnik az úgynevezett második tárcsahang a vezetékes telefonhálózatokban, vagyis a 06, illetve a 00 leütése után azonnal lehet tárcsázni a hívószámot. Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a változás csaknem 2,5 millió háztartást érint, a szolgáltatók decemberben több ütemben hajtják végre az átállást. Ez egy néhány másodperces művelet lesz, amit a hajnali órákban végeznek, vagyis gyakorlatilag nem okoz szolgáltatáskiesést.


7 megjegyzés :

  1. "Nem kell várni a második tárcsahangra januártól"

    Minden esetre könnyebb lesz "félretárcsázni". Pl. 06 helyett véletlenül 006-tal kezdeni.

    VálaszTörlés
  2. "Újabb kisposták megnyitása várható"

    Most, amikor már kezdték az emberek megszokni a mozgó postát.

    VálaszTörlés
  3. "Tovább nőnek a számlatartozások"

    Sajnos ez előre megjósolható volt.

    VálaszTörlés
  4. "Emberemlékezet óta nem kezdődött így tél Nagy-Britanniában"
    "Fennakadásokat okoz a havazás a müncheni reptéren"

    Egyenlőre úgy néz ki, hogy bejönnek a komoly télre vonatkozó meteorológiai jóslások.

    VálaszTörlés
  5. "Spanyolország és Portugália nem kér az IMF-ből"

    Ezt mondták Irország esetében is.

    VálaszTörlés
  6. Ami engem illet:- Én az Ausztrál Államügyészen akadtam ki. Schnell schleki, schleki.....Ezek minden sz@rban benne vannak(Vietnam, Laosz, Kambodzsa elleni háború a "közelmúltban," Majd elsők között csatlakozás a "szép új világ "nyitányát jelentő 2001 09 11-s önmerénylethez"""

    VálaszTörlés
  7. Hello my friend,
    Have a lovely day!



    Kisses and hugs.

    VálaszTörlés