Blogarchívum

2010. november 20., szombat

A tulajdonosok magánvagyonukkal felelhetnek a kolontári katasztrófáért

 – derül ki Illés Zoltán, a környezetügyért felelős államtitkár szavaiból.



– Már kormányhatározat mondja ki a MAL Zrt. felelősségét a kolontári katasztrófáért. Nem szaladtak túlságosan előre? A vizsgálat még tart, és számos szakember talajtörésben, illetve a résfalazásban véli felfedezni a kiváltó okot.

– A kormány határozata rögzíti a károkozót, de a felelősség mértékét nem állapítja meg, hiszen azt az indított eljárás vége szabja majd meg. A károkozó fizesse meg az általa okozott kárt, ez alapszabály. Teljes mértékben egyetértek a kormány határozatával.

– A cég arra hivatkozik, hogy nem volt a kritikus információk birtokában.
– A monitoring rendszerek alkalmazása eléggé elterjedt már a modern vállalatoknál, a biztonsági követelmények szintje növelhető lett volna. Bocsánat, de nem a Mars egyik kráteréről beszélgetünk, hanem a MAL Zrt. egyik telephelyéről, ahol ők maguk termelnek. Nem megalapozott, amiről beszélnek, pontosan ismerniük kell a saját technológiájukat, s ahhoz a tározótér, a gátak mind-mind hozzátartoznak.

– Tehát akármilyen módon, de be kellett volna szereznie a cégnek a talajszerkezetre vonatkozó információkat?

– Rendszeresen kellett volna vizsgálatokat végeztetnie a gátak állékonyságára, a talaj szerkezetére vonatkozóan. Rendszeresen kellett volna figyelnie, hogy a gátakon kívül található övcsatornákban mennyi folyadék van. A technológiából adódóan a folyadék állandóan szivárog a gátak mentett oldalára, ami korábban teljesen elszennyezte a környék kútjait, talajvizét. A cégnél 2002-ig műszaki vezetőként dolgozó Baksa György résfalazással vetette körbe a területet, ezáltal belül tartották a csurgalékleveket. Ennek következtében azonban előállt egy újabb probléma, emelkedett az adott területen belül a talajvíz szintje. Baksa György nyíltan elmondta, amíg ő volt a főnök, volt olyan helyzet, hogy buzgárok jelentek meg a gátfalon. Ilyenkor ellennyomó medencét kell építeni, e nélkül a gát kicsúszik, mint amikor az ember banánhéjra lép. Felmerül még, miért alakult ki a nagy nyomás, nem töltötték-e túl a X-es tározót? A cég engedélye jövő február végén lejár, de a gátszakadásig nem adott be kérelmet a folytatásra, holott az átfutási idő fél év. Hosszú távra megfelelő kapacitású tározótérről sem gondoskodtak.

– Bírság és kártérítés formájában az állam 20 milliárd forintnál is nagyobb összeget követel majd a cégtől, amely az elmúlt években veszteséges volt. Hogy lehet ilyen nagyságrendű összeget kiverni a társaságból?

– Nem ismerem a vállalat pénzügyi helyzetét, de úgy hírlik, a tulajdonosok jelentős magánvagyon felett rendelkeznek.

– A vagyonuk nagy része a cégben testesül meg.

– Ez nem változtat a lényegen, eladhatják például a boszniai bányájukat.

– Ezek szerint a kormány mindent eladat a tulajdonosokkal, a külföldi érdekeltségeket is beleértve?

– Erre nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy a bírságot nem fogja kitermelni a cég. Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos többször világosan kifejtette, hogy az ajkai munkahelyek megtartása, a hazai cég működésének biztosítása a fő cél.

– A megelőző helyzetre visszatérve, az ellenőrzést tekintve a kép meglehetősen zavaros…

A választ, és a teljes interjút a Figyelő 2010/46. számában olvashatják.

11 megjegyzés :

  1. Az ilyen kártékony gyilkos cégeket azonnal be kell !!!!!!!!!!! szüntetni. Arról nem is beszélve, hogy a hasznot 1-2 idióta idegen csőcselék teszi zsebre. Ez a vörös iszap egy időzített bomba a gyilkosok kezében. Az illés zoltán nevezetű jehudát, aki mindent rendbe talált, mint környezetvédőt meg korrupció és gyilkosság vádjával kell elítélni. Természetesen ilyen ítélettel vádolható az összes parlamenti és önkormányzati politikusok, akik semmihez se értenek, szakmailag is hullák meg erkölcsileg is. Semmi-hez se értenek a semmi-ták, csak gyilkolni, rombolni, harácsolni a nemzet vagyonát.
    A MAGYAR TÖRVÉNY SZERINT KELL ÍTÉLETET MONDANI A GYILKOSOK FELETT !!!

    VálaszTörlés
  2. Viszont az is igaz, hogy a katasztrófa előtt nem volt működő felügyeleti szerve az ilyen cégeknek.
    Olyan ez, mint amikor valakit meggyilkolnak, erre jön a közfelháborodás, meg a lincshangulat, de kiderül, hogy eddig nem volt törvény a gyilkosságra...

    VálaszTörlés
  3. Ez tipikus zsidó magyarázkodás !!!
    Nem a dzsungelben történt mindez, hanem a TÖRVÉNY, a KULTÚRA, a TUDÁS ŐSHAZÁJÁBAN.
    Akik itt élnek -mégha belúdtalpazó gágogó libák is- nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudják a MAGYAR RENDSZABÁLYOKAT.
    A TÖRVÉNY NEMTUDÁSA NEM MENTESÍT SENKIT !!!

    VálaszTörlés
  4. Nem erről beszéltem és nem szoktam zsidó módjára magyarázkodni. Mindössze arra utaltam, hogy a történtekről a kormány is tehet, bár ők nem régóta vannak hatalmon. Viszont az ilyen tevékenységről és felügyeletéről, eddig mindenki hajlamos volt megfeledkezni, mivel hasonló problémáktól mentesen működtek. Én lelketlen szarháziaknak tartom a MAL vezetőit, de ismerjük el a kormányzat felelősségét is...

    VálaszTörlés
  5. Magyarország Szent Korona Törvénye a világ kezdete óta létezik, hisz ez a Teremtőisten használati utasítása, mely az IGAZságot és a RENDet biztosítja.
    Akik ezt megszegik azzal, hogy áltörvényegeket gyártogatnak futószalagon és azt terrorral kényszerítik rá az emberekre, azok a sátán fattyai. Az IGAZSÁG (de jure) helyett TERRORRAL (de facto) kényszerítik ki maguknak a hatalmukat.
    Magyarországon minden a Szent Korona ÚR-alma alatt áll, azaz minden hatalom, ingó- és ingatlan TULAJDOSA. Ezen Szent Korona Tulajdonoknak a kezelői (azaz birtokosai, akik felelnek a rájuk bizott adományokért) csakis Magyar Nemzetségű lehet !
    Nem számít Magyarnak az az idegen csőcselék, akik sátáni csűrcsavarral kitalálták az állampolgár kifejezést (1867-es zsidó habsburg találmány, hogy az idióta (istentelen) degenerált jehudák elorozzák a magyarok minden vagyonát, kiszorítsák mindenükből, így helyükbe lépjenek. 1867-től viszont ezen sátánfajzatok nem fizetik a Törvény által kötelezően előírt Korona-adót, mellyel a mai napig tartoznak !

    A Szent Korona Törvényt -a mai napig- minden hatalmat játszó nemzetközi álkormány ismeri, azt is tudják, hogy ez a Teremtő TÖRVÉNYE, és azt is tudják, hogy a hatalmukat csak terrorral tarthatják fenn és főleg azt tudják, hogy ez az álhatalmuk nagyon ingatag, és nagyon rövid ideig tartható fenn.

    Világosan látható, hogy a sátán virtuális álhatalma mára összeomlott és jelenleg egymást falják fel.

    Minden pont úgy történik, mint ahogy a János jelenései vetítik előre ! A semmi(ta)k egymást semmisítik meg.

    VálaszTörlés
  6. A gyurcsány-kormány vette ki a "veszélyes hulladék" kategoriából a vörösiszap tározót. Arra ugyanis sokkal szigorúbb ellenőrzés van előírva. Így viszont lényegében a házi úszómedence biztonsági előírásai voltak érvényesek rá. :-((

    VálaszTörlés
  7. Nyissuk már ki a szemünket! Lássuk be, hogy a veszélyes ipari melléktermékek nem rosszindulatból, hanem magából a termelésből keletkeznek. Nehogy azt higgye valaki, hogy pl. a középkori vargák tevékenységükkel nem okoztak környezeti és egészségügyi károkat. Vagy utána kell nézni már az ókorban folytatott ólom, arany és ezüst bányászatnak. És sorolni lehetne szinte a végtelenségig. Természetesen minél magasabb a technológiai fejlettség, annál látványosabb, nagyobb a környezetszennyezés. A megoldás: vagy le kell mondani a technika vívmányairól, vagy együtt kell élni a környezetkárosítással. Természetesen a környezetkárosítást némileg korlátok közé lehet szorítani, megszüntetni azonban nem lehet. Azonban még ehhez is aránytalanul magas költség szükséges. Persze a gazdagabbak inkább a másik földjére teszik át, exportálják. Mert ez olcsóbb, nekik.

    VálaszTörlés
  8. Attól még nem kell gátszakadásnak bekövetkeznie.

    VálaszTörlés
  9. Amikor az ember az őskorban gyalog járt, csak kevés közlekedési baleset volt, a mai óriási mértékű közlekedésnél viszont komoly halálozási tétel a baleset. Mikor milyen okból, de bekövetkeznek.

    VálaszTörlés