Blogarchívum

2010. október 6., szerda

MŰSORAJÁNLÓ - VÖRÖS ISZAP

ESTI KULISSZA – Szerda 18.30-18.55 Műsorajánló

>>LÁNCHÍD RÁDIÓ FM 100.3<<
>>ONLINE HALLGATHATÓ ITT<<


Kihalt utcák, égési sérülésekkel borított emberek, 4 halálos áldozat, és a mindent beborító vörös iszap... Londontól Moszkváig megrázó képekben számolt be a magyarországi tragédiáról a világsajtó. A timföldgyári gátszakadás után a szökőár mindent elvitt. Emberek százai vesztették el otthonaikat. Évtizedek, emberéletek munkája vált semmivé alig pár perc alatt. Riportereink a helyszínen jártak.


Mód Miklós devecseri plébános küldte az alábbi segítségkérő levelet:


Konkrétan szükség lenne vödörre, lapátra, gumikesztyűre, olyan ruhára, amit munka után eldobhatnak és gumicsizmára. Ezeket a devecseri vagy a
kolontári plébániára lehet eljuttatni.

Aki pénzzel tud segíteni az a Róm. Kat. Plébánia Devecser 12084003-00103523-00100003 számlaszámra küldje el "segély" megjegyzéssel.

A halottakért ma 17 órakor (2010. okt. 5.) lesz - volt szentmise a kolontári templomban, imádkozzatok értük.

Mihálffy Andi
"Minden fölöslegesen kimondott szóról számot adnak majd az emberek az ítélet napján..." (Mt 12,36).


Miért nem jelezték a vörös áradást AZONNAL? Megtudjuk valaha?
2010.10.05, 10:47 Nemzeti Hírháló

Soha ilyen jellegű katasztrófa a világon nem történt! Ezt mondta a vörös iszapáradat miatti katasztrófáról a Független Hírügynökség szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter az október 4.-én, hétfőn éjszaka tartott Megyei Védelmi Bizottság ülése után.

Sok minden van ebben a mondatban. Nemcsak a 700 ezer köbméter vörös iszapos víz, a sokkoló képek, az áldozatok, a felbecsülhetetlen anyagi és pénzben kifejezhetetlen kár, ami az Ajkai Timföldgyár zagytározójának meghibásodása miatt elsősorban Kolontár-Devecser között és a többi öt településen történt, amelyről rendre beszámolnak azok, akiknek ez a dolguk. Van ebben a megnyilatkozásban két szó, amely különösen figyelemkeltő: ez pedig az "ilyen jellegű". Ez a kialakult esemény elkerülése lehetőségeinek latolgatására buzdít. Mert milyen jellegről van szó? A vulkanikus eredetű Somló úgy döntött, visszatér születése körülményeihez, és hanyatt-homlok löki a lávát mindenfelé? Nem. Szerencsére nem. A hétfőn déltájban kezdődött borzalom nem természeti katasztrófa, hanem az emberi mulasztások térben és időben lévő összjátékának volt köszönhető. Éppen akkor indult, amikor Ajkán buszra szálltam, hogy hazafelé induljak a Somló-hegy közeli otthonunkhoz - a buszról látottakról tegnap tudósítottam röviden - akiket érintett, zajosan, de az információt tekintve csendben és alattomosan közeledett a települések felé, hogy azt elkerülni a lehetetlenséggel lett volna egyenlő.

Igen, ez a lényeg: a csend és az alattomos közelítés. Az informatika huszonegyedik századában.

A buszról 12 óra 35 perc táján mobiltelefonon szóltam Devecserbe, jó lenne kapcsolatot teremteni a kolontáriakkal, nehogy a Jézus-ösvényhez tartozó úgynevezett Betlehemi-barlangban kárt tegyen az áradat. Ígéretet kaptam, hogy majd lesz valami intézkedés, jóllehet, eddig nem értesítette őket a kolontári eseményekről senki. Onnan a buszról sem látszott, hogy a baj ennél sokkal, de sokkal nagyobb. Devecseren áthaladva az újabb utasokkal való beszélgetésből kiderült, senki nem tudott a két kilométerre lévő szomszéd településen lévő tragédiáról és a víz közeledéséről. A város a csendes hétköznap déli arcát mutatta. Ez volt 12 óra 50 perckor. Néhány perc múlva buszunk áthaladt a hídon, alatta a Torna patak, amely akkorra már egy kisebb Jang Ce-ként feszegette áradásának lehetőségeit. Újból jelentkeztem az előbbi telefonszámon, jelezve, hogy nagy sebességű vörös vízáradat hömpölyög a Torna- mederben. Akkor még nem volt az úton víz, se munkagépek, se emberek, se menekülők. Még mindig látszólagos nyugalom volt.

Az informatika századában az ajkai timföldgyáriak, akik először szembesültek az eseménnyel, nem jelezték azonnal, idejében a történteket? Vagy, ha igen, az ajkai katasztrófa elhárítás miért nem adott ki láncriadót az érintett településekhez terepviszonyokból előre látható tragikus esemény bekövetkeztére? Vagy, ha kiadta, miért nem fogadták, és ha fogadták, miért nem intézkedtek azonnal, hogy kisebb legyen a kár?

Mindez benne van a címben közölt mondatban: soha ilyen jellegű katasztrófa nem történt a világon...

Tegnap a Duna TV 18 órakor kezdődő híradójában Mód Miklós atya, aki a mentésben tevékenyen részt vett, szintén az értesítés hiányát említette, azt hogy miért nem értesítették idejében őket?

Tényleg: miért nem?

Megtudjuk valaha?

2010. október. 05. Wéber Tünde

*** www.nemzetihirhalo.hu *********

5 megjegyzés :

  1. Mit is lehet ehhez még hozzátenni? Semmit!!! Azaz: SZÉGYEN! Szégyen, mert a bajok okozói, még mindég szabadlábon lófrálnak! Kötélen kéne már száradniuk.

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem a fotókat. Eszerint, azok a félkör-szerű buzgárok már a szivárgás jelei voltak. Hogy mér' pont a választást követő napon szakadt át...? Micsoda véletlenek vannak?!

    VálaszTörlés
  3. Gondolod,-SZABOTÁZS? Nevezzük nevén a gyereket! Ez emberiség elleni bűntett! Nem jobbak ezek a hitleri,...-Áááá,, nem is lehet őket egy lapon említeni.....

    VálaszTörlés
  4. Az időzítés minden esetre furcsa. Fennáll a szokványos kérdés: - Kinek állt érdekében?

    VálaszTörlés