Blogarchívum

2010. október 30., szombat

1956: Ötvennégy évig a fiók mélyén őrzött drámai fotók

Méhes Ákos - Kisalföld napilap

http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/

1956_otvennegy_evig_a_fiok_melyen_orzott_dramai_fotok/2186103/

Eddig nem látott felvételek Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről, amiket a kórház egyik akkori orvosa készített.


Ötvennégy évig porosodtak valahol azok a máig rejtegetett fotók, amik Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről tanúskodnak. Ez idáig ismeretlen képes töredék 1956. október 26-ról: a múzeum előtt vonuló tömegről, majd néhány órával később a kórház udvarán fekvő halottakról.

Az idő múlásával egyre kerülnek elő újabb és újabb megdöbbentő, eddig lappangó felvételek a ma ötvennégy éve történt iszonyatos mosonmagyaróvári sortűzről. Néhány éve a Kisalföld mutatta be Simon József kanonok addig nem publikált felvételeit a békésen vonuló tömegről, majd a sortűz áldozatainak temetése megrendítő pillanatairól. Az atya akkor – elmondása szerint – három tekercs filmet készített, amit azonnal maga hívott elő, majd ötven évig rejtegetett. A tekercsek közül sajnos egy azóta sem került elő. Azon láthatóak lennének a kórházfolyosón és az épületen kívül kiterített halottak.

A Hansági Múzeumnak adta át az inkognitóját őrző orvos. A most előkerült képek viszont ezekről a döbbenetes pillanatokról is tanúskodnak. A fotókat a kórház egyik akkori orvosa készítette, majd őrizte egészen mostanáig. A képek a közelmúltban kerültek a Hansági Múzeum gyűjteményébe. A doktor azonban kilétét még ötvennégy év elteltével sem szerette volna felfedni, Thullner István helytörténésznek azonban mesélt a gyászos nap történéseiről és a felvételek keletkezéséről. Az orvosok beszámolóit a Karolina Kórház 150 éves történetét bemutató kiadvány ’56-os fejezetébe gyűjtötte össze a helytörténész.

A sokáig titkolt fotókon megelevenedik a múlt, az ötvennégy évvel ezelőtti Mosonmagyaróvár. Az orvos amatőr fotósként szinte mindenhová magával vitte fényképezőgépét. Így 1956. október 26-án is vele volt a masina a kórházban.

Mindenki, mindenütt operált. Az első filmkockákon a kórház előtt vonuló, a múzeumnál gyülekező tömeg látszik. Arcok nem láthatók, a fotós csak a kórház elé ment le, innen fényképezte az embereket. Az akkori doktorok elbeszélése szerint ugyanis a vonuló tömeg láttán a kórházban megtiltották, hogy a dolgozók is kimenjenek közéjük. Nem sokkal később, a lövések és robbanások hangjára rossz előérzetük támadt, ezért már elő is készültek a legrosszabbra.

A sortűz sebesültjeivel délelőtt fél 11 tájban jöttek az első járművek. Lovas kocsikon, személyautókon és a határőrség teherautóin hozták a lőtt sebekkel, többnyire súlyosan sérülteket és tették le őket a kórház udvarán. Ezekről a pillanatokról nem készültek felvételek, nem volt ugyanis idő már a fotózásra. A kórház orvosgárdája az első rémület után dr. Zsibóy István igazgató főorvos vezetésével azonnal munkához látott. Elkülönítették a beszállítás alatt meghaltakat, a láthatóan súlyos és a kevésbé súlyos sérülteket. A kórház folyosóján fekvőket homlokukon megjelölték, hogy milyen sürgősségi sorrendben kerüljenek a műtőbe. A főorvos asszisztensei sietve láttak hozzá az ellátásukhoz. Rövidesen csatlakozott a sebészcsoporthoz dr. Székelyhidy László katonaorvos is, aki a műszaki laktanya mentőkocsijával vitt be két sebesült akadémistát. A nagyműtőben két orvos folyamatosan operált, még a kórház belgyógyásza és nőgyógyásza is segédkezett az ellátásban. Nemcsak a nagyműtőben operáltak, hanem az előkészítőben is.  Még a súlyosan beteg dr. Modrovich Emil korábbi tüdőgyógyász főorvos is aktívan bekapcsolódott a sebesültek ellátásába, a kórház valamennyi orvosával és ápolójával együtt.

A lőtt sebeknél megállapították, hogy azok robbanó lövedékektől származnak, ezért ellátásukhoz úgynevezett gázödémaszérumra volt szükségük. Ezt az osztrák egészségügyi szervek juttatták el a határra több más gyógyszerrel együtt. Időközben Győrből is érkezett egy sebészorvos és a legsúlyosabb eseteket rögtönzött ellátás után Győrbe szállították. A kórházban maradtak teljes ellátása csak késő estére fejeződött be. A doktornak ekkor jutott ismét ideje arra, hogy elővegye fényképezőgépét és megörökítse a kórház udvarán fekvő áldozatokat.

A kórház 1956-os iratanyaga eltűnt. A beszámolók szerint a kórház területén meghalt sebesültekről az akkori gondnok pontos névsort is készített, ez azonban más kórházi iratokkal együtt eltűnt. A kórház 1956-os teljes iratanyagát 1957 őszén a győri katonai elhárítás tisztjei teherautóval elvitték. E dokumentumokról semmit sem tudni, de talán ezek is egy komód vagy íróasztal fiókja mélyén várják, hogy több mint fél évszázad elteltével – a doktor fotóihoz hasonlóan – nyilvánosságra kerüljenek, és talán vannak még eddig titkolt felvételek Mosonmagyaróvár leggyászosabb napjának történéseiről.

Az első filmkockákon a kórház előtt vonuló, a múzeumnál gyülekező tömeg látszik, az utolsókon a kórház udvarán fekvő áldozatok.

A beszámolók szerint a kórház területén meghalt sebesültekről az akkori gondnok pontos névsort is készített, ez azonban más kórházi iratokkal együtt eltűnt.

HOZZÁSZÓLÁS

amivarosunk 2010.10.29. 11:36

Ötvenhat elhullajtott levelei Mosonmagyaróváron

Ezek az archív képek már megtekinthetők a Városi Kollégium,Gorkij u. 3. sz.alatti épületében
nyílt Mosonmagyaróvár,1956. című emlékkiállításon.

A képeken kívül további korabeli relikviák ( újságcikkek,levelek,zászlók,stb..) , festmények, tematikus fotógyűjtemények és egy emlékérem gyűjtemény is megtalálható.
A kollégium folyosóján kihelyezett asztalokon végig olvasható A mosonmagyaróvári 1956.október 26-ai sortűz áldozatainak sírjai a mosoni temetőben c. tanulmány is.
A kiállítás a Városi Kollégium.a Hansági Múzeum, az Akadémia, a helyi levéltár, a Mosonmagyaróvári ´56-os Egyesület és magánszemélyek felajánlásaiból került összeállításra.
A kiállítás 2010.november 30-ig,hétköznaponként 8.00 és 20.00 óra között tart nyitva.( 2010.11.01.zárva)
2010.11.02. és 2010.11.05. között, 8.00 és 12.00 óra között látogatható.
További érdelődésre ajánlva a: www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldal és a
www.youtube.com videomegosztó,ahol varosikollegium feltöltő név alatt letölthetők a kollégium prezentációi.

9 megjegyzés :

  1. És nekem még mindig az a legborzasztóbb, hogy azok a szerencsétlen emberek akkor, ott vesztették az életüket, akik lőttek, tűzparancsot adtak vagy ítéltet hoztak, esetleg még ma is busás nyugdíjakat kapnak...hol itt az igazság????

    VálaszTörlés
  2. Amiről keveset beszélnek. Itt is csak periférikusan említik. Úgynevezett DUM,DUM, golyókkal lőttek! Emberiség ellenes bűntett volt már akkor is.Találatkor mindegy, hol talált el élő erőt, megölte a golyó becsapódásakor utórobbanásból eredő gáz, ami sokkot, letépett végtagot eredményezett, tehát meghalt az is , kinek "CSAK" kezét, lábát találták el! Mocskos gyilkosok! Mit szenvedett az az ember, kinek gyomrában explodált az ilyen golyó?

    VálaszTörlés
  3. Szörnyű!
    Mennyit szenvedett már a nemzetünk!

    VálaszTörlés
  4. „Azt várja tőlünk most a világ, hogy pusztán keresztényi könyörületből, bocsássunk meg, lépjünk tovább?!
    Bocsássunk meg azoknak, kik gyermeket lánctalppal tapostak?!
    Akik a sortüzet vezényelték, bocsássunk meg a mészárlásért?!
    A sok évnyi kegyetlen megtorlásért?!
    Felejtsük el, hogy arccal lefele temették a magyart?!
    Hogy sokaknak csak az emigráció maradt?!
    Felejtsük el a kínzások iszonyú borzalmait?!
    A halálra ítéltek utolsó szavait?!
    Bocsássunk meg, s majd ítél a történelem?! Hát nem, nem és nem….!”


    http://www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=27016&showstart1068=0

    És van olyan hozzászóló a ZENESZÖVEG oldalán, aki sértve érzi magát.
    Tanulságos. :-((

    VálaszTörlés
  5. "Bocsássunk meg, s majd ítél a történelem?! " Nem, nem, soha!!!!
    Egy nép ellen elkövetett írtást és annak szándékát nem lehet megbocsátani. Holokaust törvény van, Magyar nép védelem nincs! 1956-ban hoé volt az Európai segítség????????? Most meg antiszemitizmussal pocskondiáznak. Fene nagy segítség ha el akarják venni még a szuverinitásunkat is.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Simon István. Már megtették! 2004 tavaszán...... Lisszabon csak "hab a tortán"!Nekem Édesapám, Édesanyám bujdosása, árvaként való fölcseperedésem köszönhető ezeknek........

    VálaszTörlés
  7. A végtelenségig tudok toleráns lenni.
    Kötcse, tudja mit jelent ez a név.
    Két párt, két pártelnök.
    Tudom a falum, gondolkodásmódját.
    Tudom, ki lakik a Dobozi villába, és azt is, hogy ki ígér egy fröccsöt azért, hogy ki a gonosz, , és ki aki, "nyald ki a SEGGEM".

    VálaszTörlés
  8. A kkor Neked jó komám, nem lehet meséket beadni.

    VálaszTörlés
  9. Tegnapeste a Tv-n volt egy film. Megdöbbentem.Egy Ember élet útján keresztül mutatta be a film azt a korszakot.Epizódokat villantva fel a nagy napokból. 15 év fegyház a forradalom alatt elkövetett tetteiért... Tutschek elemében volt. A zárt börtön szubkultúrát, a spionok beépülését.. A tragikus véget...

    VálaszTörlés