Blogarchívum

2010. szeptember 2., csütörtök

Székelyföld 2 x 7 csodája


<<Katt a képre

Elindult a szavazás Székelyföld hét csodájára

ZoldszekelySzeptember elsején rajtolt a székelyföldi csodák internetes kiválasztásának első fordulója. A +7-es listán elfoglalandó helyekért

  • hat földtani természetvédelmi terület,
  • három botanikai vagy állattani rezervátum,
  • három tőzegláp,
  • két tó,
  • két arborétum,
  • két hegy és
  • sok egyedi különlegességgel bíró székelyföldi természeti látnivaló száll versenybe,

közülük nyolc csíki nevezetesség.
A Zöld SzékelyFöld Egyesület által kezdeményezett és gyakorlatba ültetett projekt a Fiatalok Lendületben program keretében zajlik, és fő célja Székelyföld eddig kevésbé ismert természeti értékeinek népszerűsítése.
"Negatív és pozitív csodákat keresünk, olyan értékeket vagy jelenségeket, amelyekre jobban oda kellene figyelnünk – hangsúlyozta Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke. –
A +7 csoda kategóriájában természeti értékek vannak kiemelve. Ezekről a program saját honlapján, a www.7csoda.zoldszekely.ro címen leírás, elérhetőség, fénykép található. Bemutatjuk a területeket, és arra próbáljuk rávenni ezáltal az embereket, hogy minél többen keressék fel ezeket a helyeket, szóljanak hozzá, nézzék meg, egyáltalán hol vannak, mert nagyon sok olyan terület van, amely itt van a közelünkben és nem igazán hallottunk róla."


A –7 csoda esetében eredetileg a +7 csodához hasonlóan, konkrét területekre gondoltak a kezdeményezők, végül mégis úgy döntöttek, hogy különböző tényezőket, jelenségeket emelnek ki (pl. erdőkivágás, energiapazarlás stb.).


A +7 és a –7 csoda esetében is összeállt egy harminc tételes lista, amely az interneten, a már említett honlapon tanulmányozható, és amelyre szeptember elsejétől szavazni lehet.

A +7 csoda harmincas listáján szereplő területeket a kezdeményezők a három székely megye hivatalosan védett természetvédelmi területeinek listáiból állították össze. "Egyetlen kategória létezik, amelyet kihagytunk, ezek a már ismert, felkapott természetvédelmi területek: a Szent Anna-tó, a Gyilkos-tó, a Medve-tó, a Rétyi Nyír. Hét ilyen területet hagytunk ki, mert nem az volt a célunk, hogy a végén a tétje az legyen az egész programnak, hogy ezek közül melyik hányadik helyre kerül, hanem az, hogy olyan területek kerüljenek előtérbe, amelyek kevésbé ismertek. Ugyanakkor megkerestük a különböző túrázással foglalkozó civil szervezeteket, és volt két helyi szakemberünk, akik koordinálták ezeket a munkálatokat, ők is megfogalmazták a javaslataikat. A csoportmunka során állt végül össze a harmincas jegyzék. Ezután a kiválasztott területeket szinte kivétel nélkül felkerestük, próbáltunk minél pontosabb dokumentációt összeállítani, de nem tudnánk azt mondani, hogy most ez a harmincas a tuti lista, hogy ennél szebb és jobb nem kerülhetett volna Székelyföldön. Továbbra is várjuk az észrevételeket, javaslatokat, megpróbálunk ezekről is dokumentációt összeállítani, viszont új területek már nem kerülhetnek be a szavazásba."


A szavazás szeptember elsejétől kezdődik. A honlapon keresztül meghirdetett verseny során a legkedveltebb és legkárosultabb területekre lehet szavazni, az első fordulóban november végéig. A szavazónak a harmincas listából hetet kell kiválasztania. Értékelheti mindegyiket egytől hétig egy hetes skálán, meg kell adnia a nevét és az e-mail címét, majd szavazhat. A szavazás akkor lesz érvényes, amikor az e-mail címére érkező linkre rákattint.

A projekt keretében év végére megjelenik egy kiadvány is a székelyföldi csodákról, de a végső kiértékelésre csak februárban kerül sor. A projekt támogatója az Európai Unió, valamint Hargita Megye Tanácsa.


Csíki csodajelöltek: a csíkszentkirályi Borsáros láp, a zsögödi CsihányosHaromalja, a csíkszentimrei Büdösfürdő, Hargitaliget dagadóláp, Ördög-tó tőzegláp, Pogányhavas teteje, a tusnádfürdői Sólyomkő, a delnei Torda völgye.

Gyergyó vidékéről a Borzonti nyíres, a Csíky-kert, a borszéki Kerekszék és a maroshévízi Termál vízesés földtani rezervátum száll versenybe a +7 csoda jegyzékére való felkerülésért.

http://szekelyfold.info.ro/

2 megjegyzés :