Blogarchívum

2010. szeptember 16., csütörtök

A termelőtől egyből a menzára kerülhet a zöldség, gyümölcs

2010. szeptember 15., 18:04
http://www.hirszerzo.hu/cikkprint.166641

Életbe lépett szerdán a közbeszerzési törvénynek az a változtatása, amely lehetővé teszi, hogy a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhassák meg a közétkeztetéssel foglalkozók, például az iskolai menzák, a szociális étkeztetést végzők - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán a Fejér megyei Mány községben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.
A Hársfadombi Általános Iskolában a miniszter hangsúlyozta: a törvény változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja, a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.

Fazekas Sándor szerint a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.

Az ellenőrzés marad

A Magyar gazdakörök, és Gazdaszervezetek Szövetsége részéről Kiss Miklós azt mondta a Hírszerzőnek: a beszállító gazdáknak magas minőséget kell garantálniuk, de szerinte ezzel nem is lesz probléma, mert „a helyben megtermelt élelmiszer általában jobb minőségű, mint azok, amiket egy központból szállítanak ki”. Ettől függetlenül az így a konyhákra kerülő alapanyagokat természetesen ugyanolyan szigorúan ellenőrzik a hatóságok, mint bármely más esetben – mondta a MAGOSZ képviselője.

Azoknak a kistermelőknek, akiknek a terményére, termékére helyben igényt tartanak, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban regisztráltatni kell magukat, s eleget kell tenniük egy egyszerű feltételrendszernek, többek között permetezési naplót kell vezetniük. A vidékfejlesztési tárca abban bízik, hogy több ezren élnek majd a lehetőséggel - mondta Fazekas Sándor.

Ismerik a forrásokat

A kormány egyszerűbb, jobban átlátható, takarékosabb, a helyi gazdák és fogyasztók érdekeit szolgáló megoldásokat igyekszik találni a végett, hogy egészséges, friss termény kerüljön a gyerekek, a közétkeztetésben részt vevők asztalára - tette hozzá a miniszter.

Ugron Zoltán Mány község független polgármestere arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a község iskolájában mintegy 120-130, az óvodában pedig 110 adag ételt főznek naponta. Ezért örömmel fogadták a lehetőséget, hogy a friss zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást azoktól a helyi gazdáktól szerezzék be, akiket jól ismernek.

A kormányszóvivői tájékoztatón rögtönzött terménybemutatót tartott egy helybeli gazda. Bokodi Sándor - aki tehenészetet tart fenn, s zöldséget, gyümölcsöt is termel, az elsők között élt a hosszú távú, helybeli értékesítési lehetőséggel.


(Forrás: MTI, Hírszerző)

Kapcsolódó: >>
Támogatási lehetőség családi gazdálkodóknak szept. 20-ig


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése