Blogarchívum

2010. augusztus 13., péntek

Műsorajánló, hírek

>>ZÖLDGÖMB – Péntek 22.05-22.55 Ismétlés


>>Lánchíd Rádió FM 100.3
>>Online adás

Ötven százalékkal is nőhet a csatornadíj Budapesten. A díjemelést is magában foglaló szerződésmódosítások nélkül ugyanis 2010. augusztus 31-én leállhat az összességében 200 milliárd forintból, uniós támogatással megépített csepeli szennyvíztisztító. A főváros illetékeseit hiába kerestük az ügyben, szokás szerint nem kívánnak nyilatkozni. A következő műsorunkban erről beszélgetünk majd Wertán Zsolt fideszes képviselővel és Szabó Zsolttal, a Magyar Nemzet újságírójával.

ZÖLDGÖMB: 2010. augusztus 13-án, 22.05-22.55-ig – Ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Haraszti Gyula

Telefonszámunk: 06-1-81-48-755
SMS-számunk: 30/749-67-20
E-mail címünk: zoldgomb@lanchidradio.hu


PARNASSZUS – Szombat 11.05-11.55 Műsorajánló


Baranta-tábor a Hargitán. Székelyföldi, moldvai csángó és anyaországi fiatalok együttléte, melynek során elmélyülnek a hagyományos magyar harcművészet gyakorlataiban és filozófiájában, miközben életre szóló élményeket kapnak…

PARNASSZUS: 2010. augusztus 14-én, 11.05-11.55-ig - Műsorajánló
Ismétlés: este 9 óra után és vasárnap reggel 5 órakor.

Szerkesztő-műsorvezető: Soós Andrea

E-mail címünk: parnasszus@lanchidradio.hu

…A Madarasi Hargita oldalában, Ivó felett mintegy 1000 méterre, Gyöngyös-bércén járunk. Tartsanak velünk!


A HM-nek referált az egyik romagyilkossággal gyanúsított férfi


Kapcsolatban állt a romagyilkosság-sorozat egyik gyanúsítottja korábban a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) és információkkal is szolgált annak – olvasható a Honvédelmi Minisztérium (HM) péntek délutáni közleményében. Korábban a sajtó szellőztette meg, hogy a honvédség kéme volt az egyik feltételezett romagyilkos, most a HM azt közölte, hogy a férfi beszervezését korábban valószínűleg az összekötő tiszt védelmében tagadták.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a dokumentumok vizsgálatakor kiderült, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal. Ez azt jelentette, hogy katonaként bizonyos esetekben informálta is a hivatalt. A férfi 2007 őszén külszolgálatra Koszovóba ment, onnan visszatérve megromlott egészségi állapota miatt egészségügyi szabadságon volt egy évig, majd leszerelt. Így kapcsolata a hivatallal szinte teljesen megszűnt.

A közlemény kiemeli, hogy a gyilkosságsorozat idején - a fellelhető iratok szerint - a férfinak nem volt kapcsolata összekötő tisztjével. A kapcsolattartó sem rendelkezett érdemi információval a támadásokról.

A Blikk pénteken számolt be arról, hogy a honvédség kéme volt az egyik feltételezett romagyilkos. Azt is írták, hogy nem helytálló a Honvédelmi Minisztérium korábbi közleménye, mely szerint a halálbrigád tagja, a korábban szerződéses katonaként szolgáló férfi nem állt kapcsolatban a Katonai Biztonsági Hivatallal.

Most a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a férfi beszervezését a KBH korábban valószínűsíthetően saját összekötő tisztjének védelmében tagadta.

A gyilkosságsorozat 2008 júliusában kezdődött, amikor Galgagyörkön több lövést adtak le egy házra. Ezt még nyolc hasonló - fegyveres és Molotov-koktélos támadás - követte, összesen hat ember halt meg. A kommandósok és a nyomozók tavaly augusztusban fogtak el Debrecenben négy embert, a nyomozás idén júliusban ért véget.


Biszkut és Simort is utolérte a Sánta Kutya


Simor András jegybankelnök kapta augusztus 13-án a Sánta Kutya-díjat, míg az életműdíjat Biszku Bélának ítélte a Czakó Gábor vezette Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság.

A bizottság 1998 óta rendszeresen összeül, és közmegegyezéssel dönt a díjazottakról, amikor péntek 13-át mutat a naptár. Általában azok a személyek és intézmények kerülnek terítékre, akik és amelyek a bizottság szerint félrevezették a közvéleményt.

Sánta Kutya-díjra ezúttal Simor András jegybankelnököt, életműdíjra pedig a rendszer nagy túlélőjét, Biszku Bélát találták érdemesnek. „A díjazottak sok esetben nem értik a tréfát, pedig ez egy pajkos díj” – mondta a bizottság nevében Czakó Gábor író.

Perrel fenyegette már őket Moldova György, Dr. Kende Péter és még sokan mások, de eljárás még sosem indult...
>>Tovább

Szombaton hatályba lép egy fontos törvény, de a kivételekre figyelni kell


Szombaton lép hatályba a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag, amelyet a parlament nemrégiben fogadott el. A Magyar Közlönyben pénteken közzétett szabályok alkalmazásakor azonban figyelni kell, mert a 15 paragrafusban felsorolt kivételek alapján egyes rendelkezések más és más időpontban lépnek hatályba. Akad, például a ház körüli munkát adómentessé tevő rendelkezés, amely most vasárnaptól alkalmazandó, az otthoni pálinkafőzés viszont csak 45 nap múlva lehetséges jövedéki engedély nélkül.
  • Szombattól megszűnik a devizaalapú hitelezés lehetősége az ingatlanok vásárlása esetén.
  • Augusztus 15-től, azaz vasárnaptól válik adó- és járulékmentessé a ház körüli munkákra csak természetes személynek kifizetett jövedelem. A havi ezer forint regisztrációs díj (a munkát megrendelő részéről) pedig október közepétől fizetendő.
  • Adótörvények sora módosul a kihirdetést követő harmadik naptól, vagyis hétfőtől. Itt azonban a kivételnek is van kivétele, mert a vállalkozások zömének terheit enyhítő változás – a társasági adó kulcsának 19-ről 10 százalékra leszállítása 500 milliós adózás előtti eredményig – nem hétfőtől alkalmazandó.
  • Negyvenöt nap múlva alkalmazandó a magánszemélyek különadója
  • A Magyar Közlöny szerint a kihirdetést követő 45. napon, vagyis szeptember 27-én lép életbe a banki különadót tartalmazó törvény.
  • Ugyancsak szeptember 27-től mentesül a jövedéki adó alól a házilag készített pálinka.
>>Részletesen

Kapcsolódó:


„Érthetetlen” vádiratot kapott kézhez Éliás Ádám


Felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyész Éliás Ádám, a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és a Gyorsreagálású Önvédelmi Zónák (GYŐZ) Mozgalom elnöke ellen a bankszektorral szembeni kényszerítés miatt. A mozgalom elnöke értetlenül áll a vádirat előtt, véleménye szerint ugyanis egyetlen bank sem emelt panaszt a kilakoltatási moratórium ellen, melyet ráadásul a régi és az új kormányzat is támogat.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség vádiratát maga a vádlott, Éliás Ádám hozta nyilvánosságra. E szerint a VÉSZ és a GYŐZ Mozgalom ultimátumban kilakoltatási moratóriumra szólította fel a bankokat, hogy ne veszítsék el otthonaikat a bankok egyoldalú, nagymértékű törlesztésemelése, vagy más vis maior ok miatt fizetésképtelenné vált adósok ezrei. Éliás Ádám szerint a vádirat az ultimátumban szereplő követelés morális, szociális indítékaival, a fenyegető társadalmi méretű katasztrófával nem foglalkozik, kizárólag a bankszektor érdekeit tartja szem előtt.

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért Éliás Ádámra, illetve indítványozta a vádlott pártfogó felügyelet alá helyezését, és kérte annak előírását, hogy a vádlott a sértettek számára nagy nyilvánosság előtt adjon elégtételt...
>>Tovább

Politikai indítékból jelentették fel a Mikszáth-múzeumot?


Politikai indítékot vél a Mikszáth Társaság amögött, hogy szlovák lapértesülések szerint valaki feljelentette a szklabonyai Mikszáth-múzeumot a nyelvtörvény megsértése miatt. Az író egykori lakhelyén két tábla, egy szlovák és egy magyar emlékeztet a ház egykori gazdájára. A névtelen feljelentőnek valószínűleg a szlovák tábla olvashatóságával volt problémája, pedig az már a hetvenes évek óta változatlan formában van az épület falán.

„A látszat a politikában valóság.” Ez az idézet Mikszáth Kálmántól való. Az író a felvidéki Szklabonyán született, ifjúkorát itt töltötte. Ezt a tényt az emlékházon tábla is megörökíti, ráadásul két nyelven. A szlovák feliratot az elmúlt hónapokban feketével átfestették, mert az eredeti aranyszínű betűk nem váltak ki a háttérből. Valószínűleg ez bántotta annak a szemét, aki a múzeumot májusban feljelentette a nyelvtörvény megsértése miatt az illetékes szlovák minisztériumnál. A Mikszáth Társaság szerint a valódi indok egyértelműen a hangulatkeltés lehetett.
>>Tovább


Tűz: Washington besegít Moszkvának


Az Egyesült Államok tűzoltó eszközöket és egyéb segélyeket küld Oroszországnak az erdőtüzek elleni küzdelemre - közölte pénteken a Fehér Ház. Erről Barack Obama amerikai elnök az előző nap számolt be Vlagyimir Medvegyev orosz elnöknek.

A Fehér Ház egy rövid közleményben tudatta, hogy Washington segítséget ajánlott fel az erdőtüzekkel küzdő Oroszországnak. Barack Obama csütörtökön telefonon beszélt az orosz államfővel, és a részvétnyilvánítás mellett segítségnyújtást is ígért.

Az amerikai elnökhivatal közlése szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID), a védelmi minisztérium, az amerikai erdészeti szolgálat, valamint az erdő- és bozóttüzekkel rendszeresen küzdő Kalifornia szövetségi állam küld tűzoltó eszközöket és repülőgépeket.

Azt azonban nem közölték, hogy mennyi és milyen eszközöket küldenek, valamint azt sem, hogy tűzoltók is utaznak-e Oroszországba. Azt azonban kiemelte a közlemény, hogy orosz segítségkérésre reagálnak.

Az orosz hatóságok közlése szerint majdnem ötvenezer ember küzd a szokatlan kánikulában kitört erdőtüzekkel. A tüzek a becslések szerint 15 milliárd dollárt emészthetnek fel, azaz az orosz GDP 1 százalékát.

(FH)

Hamarosan láthatjuk a monarchia idejéből megmaradt hadihajót


Végéhez értek a monarchia idejéből megmaradt, hadtörténeti jelentőségű Lajta monitor felújítási munkálatai. Az augusztus 20-i állami ünnepségen avatják fel a hadihajót Neszmélyen. „Újjáéledése” csaknem 350 millió forintos uniós támogatással valósulhatott meg.

Jelenleg a világon hét, egészben megmaradt monitor létezik, melyeknek egyike a Lajta, a monarchia haditengerészetének egyetlen helyreállított hadihajója. Hozzávetőleg 350 millió forintos uniós támogatásból tették rendbe. Az augusztus 20-i állami ünnepségen a nagyközönség is megcsodálhatja, hogyan menekült meg a pusztulástól, és milyen új formában kelt életre a dunai hadiflotta egyik remekműve.

Az ünnepi újraavatást követően a Lajta monitor múzeumhajó várja látogatóit Komárom-Esztergom megyében, a Neszmélyi Hajóskanzen kikötőjében.

(FH)


Házkutatást tartottak az expós botrány miatt

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a napilapnak elmondta: a cégnél dokumentumokat, adathordozókat és számítógépeket foglalt le a BRFK gazdasági ügyek feltárásával foglalkozó csoportja.

A cikk felidézte: Genexpo-ügyben július végén indult nyomozás egy magánszemély feljelentése alapján, hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen. A lefoglalt dokumentumokat - alvállalkozói szerződéseket, befogadott és kiegyenlített számlákat, illetve megállapodásokat - a következő hetekben igazságügyi szakértők vizsgálják át.
http://www.privatbankar.hu/frisshir/hircentrum/hazkutatast_tartottak_az_expos_botrany_miatt_90184

ELŐZMÉNYEK:

MTI, Magyar Nemzet







7 megjegyzés :

  1. Amikor elkezdték építeni a csepeli szennyvíztisztítót, akkor a csatornadíjba egy külön tételt építettek be, a lakossági hozzárulást és azt mondták, hogy a megépülés után megszüntetik. Azt persze elfejeltették hozzátenni, hogy a tisztító üzembehelyezése után az üzemeltetési költségek miatt a csatornadíj jeletősen meg fog emelkedni.

    VálaszTörlés
  2. Ez a Lajta? Milyen nagy a sűllyedése. Köszönöm a képeket.

    VálaszTörlés
  3. A monitor jellegű folyami hadihajóknak nem a süllyedése nagy, hanem a lehető legalacsonyabb építésűek, a minél kisebb felszini célpont érdekében.

    VálaszTörlés
  4. Az igaz, hogy tengeri hullámokkal nem kell számolni.
    Látom, értesz hozz... Nem lehet véletlen az a matróz sapka. Bár nyilván ez a kifejezés sem pontos. Flotillánál voltál?

    VálaszTörlés
  5. A látszat - nemcsak néha - csal. Az egészből annyi igaz, hogy mindig is szerettem utazni, mert vonzottak a távoli tájak. Ezért érdekel a közlekedés és a (hadi) közlekedési eszközök.

    VálaszTörlés
  6. Hogy én nerre milyen frankót tudnék beírni - nem teszem:
    "Ezért érdekel a közlekedés és a (hadi) közlekedési eszközök."

    VálaszTörlés