Blogarchívum

2010. július 3., szombat

Árvíz dúlt a Fehér megyei Magyarlapádon, segítsünk! – VIDEÓ

Kifejezetten a te személyes segítségedre van szükségünk – amikor már hetek óta minden jó érzésű ember erejének megfeszítésével segíti az árvízkárosultakat, amikor már idehaza nem a védekezésen, hanem a kárfelbecsülésen és a helyrehozáson, újjáépítésen van a hangsúly, amikor már nincsenek megmozdítható erőforrások a segélyszervezeteknél, mindennek helye van, célja van – Magyarlapádot most mosta el a víz.

Fehér megyében található, a megye öt magyar településéből az egyik. Lakói nagy gondot fordítanak arra, hogy a magyar nyelvet, kultúrát és hagyományokat megtartsák, ápolják, sőt annak jó hírét is keltsék. Saját nép együttese és messze földön híres néptánccsoportja van. Nyaranta tánctáborokban tanítják a lapádi táncokat magyarországi érdeklődőknek.

Most azonban pihen a vonó és nem a táncé a főszerep Magyarlapádon. Június 22-én este olyan nagy erővel és olyan hirtelen öntötte el a víz a falut, hogy az embereknek védekezni sem nagyon maradt idejük. 75 házat öntött el a víz. Tönkrement bútor, szőnyeg, ruhanemű, élelem, tűzifa, takarmány, veteményeskert, műhely. Baromfiak, házi jószág százai vesztek oda, ugyanígy az udvarokon álló mezőgazdasági és iparos gépek, szerszámok, amelyek a mindennapi megélhetésüket jelentik a lapádiaknak Mivel későn jött a veszedelem, nincs hova fordulniuk: miden segítő szervezet hetek óta le van kötve más településeken.

Ezért arra kérjük barátainkat, mindazokat, akik valaha tánctáborban jártak Magyarlapádon, vagy megfordultak családunk vendégeként ott, mindazokat, akiknek mi mutathattuk meg Erdélyt és azokat is, akiknek kedvet csináltunk hozzá, mindazokat, akik ismernek minket, és tudják, mit jelent nekünk Magyarlapád, azokat, akik személyesen is szívesen odatennék most magukat. Segítsenek, segítsetek!

Mire van szükség?

Matracra, ágyneműre, takarókra, hálózsákokra, háztartási gépekre, bútorokra, ruhaneműre, tartós élelmiszerre, fertőtlenítőszerekre, szivattyúra, szerszámokra, építkezési anyagokra, gyógyszerekre- és persze legfőképpen pénzre.

Hogyan segíthetsz?

Utalj át pénzadományt: Az átutalások közlemény rovatában minden esetben tüntesd fel: ERDÉLYI ÁRVÍZ.

RON számla:
Parochia Reformata Lopadea-Noua
Banca Comerciala Romana, Agentia Aiud
Cod IBAN: RO093RNCB0005021060160004
Swift(BIC)-kód: RNCBROBU
- Minimálprogram: ülj le a netbankod elé és utalj át ezer forintot – öt percedbe kerül.

Nézz körül a háztartásodban, mit tudsz felajánlani – rég használt, lecserélt hálózsákok, pokrócok, matracok most nagyon jó szolgálatot tehetnek.
- Minimálprogram: menj be az első boltba és vásárolj fertőtlenítő és tisztítószereket.

Tárgyadományaidat a következő helyre vidd:
A „Reménység Szigete" telephely (a református Erdélyi Gyülekezet otthona). 1106 Budapest, Gyógyszergyári út 3. a Fehér útról nyílik, az Örs vezér tere és az Éles sarok között. Erdős területen vezet a Szentmihályi út felé. Itt 24 órás szolgálat van, de telefonálni kell, ha már a kapuban vagy, mert lehet, hogy nem a portán ül a szolgálatos.
Vonalas telefon: +36-1-341-6602. Mobilok: Tókos Jolán: +36-20-377-5896, Tókos Ignácz: +36-20-339-5318. Címzés: Erdélyi árvízkárosultak, Johannita Segítő Szolgálat.

Bútoradományra is szükség van, de csak fuvarral együtt! Ezért gondold át, fuvarral (és benzinnel) tudsz-e segíteni az adományok leszállításában (kb hat-hét óra út gépkocsival és ugyanez vissza).

Bármilyen más ötleted van, hívd Bánffy Farkast (0040-788306878), aki a helyszínen tartózkodik 24 órában, és meg tudja mondani, jó-e az ötleted.

Meghálálni majd a Jóisten fogja. Mi csak megköszönjük, szívből, igazán.

Számítunk Rád!




 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése