Blogarchívum

2010. június 30., szerda

Műsorajánló - Hírek

MAGYAROK – Csütörtök 13.05–13.55 Műsorajánló

(ONLINE HALLGATHATÓ >>ITT)


Lükő Gábor néprajztudós nevét csak kevesen ismerik, pedig a magyar kultúrakutatás egyik klasszikusa. Munkásságáról, felfedezéseiről, a csángó világról és ősi szimbólumokról tanítványával, Pozsgai Péterrel a Corvinus egyetem adjunktusával beszélgetünk, aki nem szeretné elveszni hagyni az értékes örökséget.

MAGYAROK: 2010. júnlius 1-jén, 13.05-13.55-ig - Műsorajánló
Ismétlés: este 10 órakor

Szerkesztő: Horváth Ágnes

E-mail címünk: magyarok@lanchidradio.hu

Tartsanak velünk, >>csütörtökön 13 órától, vagy az ismétlés idején 22 órától.
Számít figyelmükre a szerkesztő, Horváth Ágnes!


KETTESBEN – Csütörtök 23.05-23.55 Műsorajánló

(ONLINE HALLGATHATÓ >>ITT)
A Halmi gyógyszerész lánya. Aki rossz származása miatt a kolozsvári egyetem egyetlen szakára sem jelentkezhetett. Akinek a rossz hír hallatán odacsapott dossziéját Báró Bánffy Miklós segített összeszedni. Aki csak azért is gyermekgyógyász lett…

KETTESBEN: >>2010. július 1-jén, 23.05-23.55 - Műsorajánló
Ismétlés: >>péntek reggel 5 és este 7 órakkor.

Szerkesztő-műsorvezető: Petz Margó

Telefon számunk: +36-1-8148-755
SMS-számunk: +36-30-749-6720
E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

  • Akinél a román gazdasági rendőrség a házkutatásnál nem találta meg a Mária szoborba rejtett 60 dollárt.
  • Aki - amíg arra várt, hogy legálisan jöhessen át Erdélyből Magyarországra - 44 pulóvert kötött, azután a Párizsi udvarban adta el őket, hogy kocsit vehessen.
  • Aki 75évesen fenn van az iwiwen, s naponta egy órát tölt az internet előtt.
  • És aki még ma is Erdélyből hozza az áfonyát, hogy csodálatos likőrt készítsen belőle.
 >>Dr. Szeibel Éva gyermekgyógyász-főorvossal tölt egy órát Kettesben - PetzMargó.



Döntött a kormány az augusztus 20-ai tűzijátékról és a gázártámogatás meghosszabbításáról.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án, de a korábbiaknál jóval szerényebb – jelentette be szerdán Nagy Anna kormányszóvivő.

Arról is döntött a kormány, hogy december 31-éig meghosszabbítják a gázár- és távhőtámogatást, csaknem 11 milliárd forint értékben.

(FH)

Már menetrend is van az újranyíló szárnyvonalakon

Elkészültek a július 4-étől újranyíló vasútvonalak bevezető menetrendjei. Az utasok átmenetileg napi 4-6 járatra számíthatnak a Székesfehérvár-Komárom, Zirc-Veszprém, Pápa-Csorna, Karcag-Tiszafüred és Lajosmizse-Kecskemét közötti szakaszokon. A végleges menetrendeket az önkormányzatokkal és szakmai, társadalmi szervezetekkel kezdődő egyeztetések eredményeként decemberre alakítja ki a szaktárca.

  • Tovább

Szakad az MSZP? – Sziliék külön indulnak ősszel

A Szili Katalin vezette Szövetség a Jövőért Mozgalom (SZJM) indulni kíván az őszi önkormányzati választásokon – a Magyar Nemzet Online értesülései szerint erről hozott egyhangú döntést a szervezet közgyűlése.

Iszap, szennyvíz – 300 milliót bukhat a főváros

300 millió forintot készül bukni a főváros néhány teherautó vásárlása miatt – értesült a Heti Válasz. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep-projektet kivitelező francia konzorcium ugyanis csaknem 1,2 millió euróért vásárolt teherautókat a víztelenített szennyvíziszap elszállítására.

Az iszapot a Cséry-telepre vitték volna, ez azonban nem épült meg, mert az Európai Bizottság törölte a projektelemet a közúti fuvarozásból származó környezetszennyezés miatt. Ezt követően a szakma evidenciának vette, hogy a főváros nem ad ki ennyi pénzt a járművekre, a francia fél viszont mégis beszerezte a Scania típusú nyergesvontatókat és pótkocsikat. Az iszap elszállítását egyébként jelenleg külső vállalkozóval végeztetik, amely a saját járműveit használja.

Nemsokára új közbeszerzést írnak ki a feladatra, ahol a győztesnek kötelezően bérbe kell vennie a fővárostól az új járműveket. A bérleti szerződés tervezetében ugyanakkor világosan benne van, hogy az autók és pótkocsik vételára új állapotban 432 300 euró, vagyis körülbelül harmada annak, amit a franciák be akarnak hajtani a fővárostól – olvasható a cikkben.

(FH)

Távozik a katasztrófavédelem vezetője is

Távozik posztjáról Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Az új vezetőt a csütörtök délelőtti állománygyűlésen nevezik meg. Ugyancsak állománygyűlés lesz az Országos Rendőr-főkapitányságon is, ahol várhatóan hivatalosan is bejelentik Bencze József főkapitány távozását és Hatala József kinevezését a főkapitányi posztra.
>>Tovább

Magáncég titkosította a felvételeket

Tízmillió forintért titkosíttatta egy külsős céggel a kormányülések hangfelvételeit a Bajnai-kormány. Az új kabinet vizsgálatot indított, hogy feltárja: volt-e jogosultsága ilyen feladatra egy magántársaságnak, és jelent-e mindez biztonsági kockázatot az államnak.

Vizsgálatot indított a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium annak kiderítésére, hogyan kerülhettek külsős céghez az előző kormány üléseinek hangfelvételei – nyilatkozta Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára. Rámutatott: már az átadás-átvételkor szembesültek azzal, hogy a balliberális kurzus magánvállalkozásnak adta ki az ülések hangfelvételeinek kezelését, átalakítását.

A vizsgálat kitér majd arra, volt-e jogosultsága ennek a magántársaságnak a bizalmas adatokat is tartalmazó felvételek kezelésére, valamint hogy a kiszervezés jelent-e biztonsági kockázatot az államnak – további részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.


Online keresik a tűzijáték sérültjeit

Várhatóan szerdától lesz elérhető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján az a link, amelyen keresztül a 2006. augusztus 20-i tűzijáték sérültjei jelezhetik kárpótlási igényüket.

A Népszabadság úgy tudja: a kabinet peren kívül igyekszik megegyezni azzal a 40-50 emberrel, akik beperelték az államot. Múlt héten már összesítették a kárigényeket, amelyekről egy jogi szakértőkből álló csoport dönti el, hogy jogosak-e. A sérültek kárpótlásáról még májusban fogadott el törvényt az Országgyűlés. A 2006. augusztus 20-i viharban öten haltak meg, több százan pedig megsérültek.

(hírTV)

Teljes a káosz Madridban

Közlekedési káosz alakult ki Madridban szerdán, ahol harmadik napja sztrájkolnak a metródolgozók. A spanyol főváros teljes metróhálózatát lezárták, és a spanyol média szerint néhány helyen botokkal támadtak a sztrájkőrök azon munkásokra, akik megpróbáltak bemenni és dolgozni.

A regionális kormány közben intézkedéseket hozott nagyjából 200 dolgozó ellen, mert őket tették felelőssé azért, hogy nem teljesül a törvény előírása, amely szerint sztrájk idején a fontos közszolgáltatások 50 százaléka nem állhat le.

7500 metrós sztrájkol amiatt, hogy a jobboldali regionális kormány öt százalékkal csökkentette bérüket, összhangban a szocialista spanyol kormány májusi döntésével, amellyel drasztikus csökkentéseket rendeltek el a közalkalmazottaknál.

„A kémügy nem rontja Moszkva és Washington kapcsolatát”

Az Egyesült Államokban letartóztatott állítólagos orosz kémek ügye nem fogja sérteni Moszkva és Washington javuló kapcsolatát - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet, akik hosszú távú küldetésen voltak, mélyen beépülve az amerikai társadalomba.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése