Blogarchívum

2010. május 16., vasárnap

MAGYAROK - Vasárnap 19.05 – 19.55 Műsorajánló

Gyimesfelsőlok Szép-havasán a Szentlélek tiszteletére kőkápolna emeltetett a középkorban. Emberöltőkön át a moldvai csángó magyarok Szent László útján jőve itt találkoztak székely zarándok testvéreikkel Csíksomlyó Pünkösdjére igyekezvén, és itt köszöntek el egymástól visszafele vezető útjukon. A szép-havasi kápolna a nemzet egyesülésének szent helye volt – vélekedik róla Orbán Balázs – amíg Mária Terézia meg nem tiltja a moldvai csángók Erdélybe jövetelét.

MAGYAROK: 2010. május 16-án, 19.05-19.55-ig - Ismétlés

Szerkesztő: Horváth Ágnes

E-mail címünk: magyarok@lanchidradio.hu

Persze az egykor volt kápolna nyomait nem feledték az itt élők, ahogy Gergely István "Tiszti" fogalmaz :"szép ez a hely, szeretett itt lenni növény, állat és ember is." A Gyimesfelsőlokiak a budakeszi kultura alapítvánnyal összefogva úgy határoztak, hogy a régi alapokon új kápolnát emelnek a Szent Lélek tiszteletére.

Bálint Csaba azt mondja egyszerű "sárkovács", aki a szép formákon, ősi motívumokon keresztül halkan üzen nemzettársainak, a keze alól kikerülő fazekak, vázák, tálak mégis műalkotások, melyekben benne van egy eltűnőben lévő valódi mesterség gondossága, és alázatossága.

FM 100.3 online hallgatható   ITT




3 megjegyzés :