Blogarchívum

2010. május 24., hétfő

Hírek - Ausztrália, Szlovákia

Ficóék javaslata: magyar állampolgár ne tölthessen be közéleti tisztséget Szlovákiában


Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament, hogy megvitassa a magyar kettős állampolgársági törvénymódosítást. Az ülést a három koalíciós párt 51 képviselője kezdeményezte. Ezután politikai nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy ne tölthessen be közéleti tisztséget Szlovákiában az, aki felveszi a magyar állampolgárságot.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a mai rendkívüli koalíciós tanácskozás után azt is bejelentette: kedd reggel rendkívüli ülést tart a szlovák kormány is, amelyen megvitatják a szlovák állampolgársági törvény módosítását is. Eszerint aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

(hírTV)

Ausztrália kiutasított egy izraeli diploma

Ausztrália kiutasított egy izraeli diplomatát


Ausztrália kiutasított egy izraeli diplomatát, miután kiderült: az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hamisított meg négy ausztrál útlevelet, amelyeket Mahmud al-Mabhuh, a Hamász egyik katonai vezetőjének januári meggyilkolásához használtak Dubajban – számoltak be róla hétfőn ausztrál illetékesek.

Stephen Smith ausztrál külügyminiszter az ausztrál parlamentben hétfőn azt mondta: Izrael viselkedése „nem egy barátéhoz” fogható. Egy rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy legalább négy, Izraelben élő ausztrál útlevelét hamisították meg. Ezután döntött úgy az ausztrál kabinet, hogy kiutasítják az izraeli diplomatát a canberrai nagykövetségről. Smith szerint „inkább csalódás miatt és nem dühből hozták meg a döntést”.

Nagy-Britannia egyébként már márciusban ugyanígy kiutasított egy izraeli diplomatát Londonból, amikor kiderült, hogy meghamisítottak brit útleveleket is. A januári gyilkosság után az is nyilvánosságra került, hogy hamis francia, ír, német útleveleket is használtak az ausztrál és brit dokumentumokon kívül.

Az izraeli kormány szerint nem ők állnak a gyilkosság mögött, de dubaji illetékesek majdnem száz százalékig biztosak abban, hogy a Moszad felelős Mahmud al-Mabhuh haláláért.

(FH)

4 megjegyzés :

  1. Mindkét hírről van persze véleményem, de bocs Gabi, miért így párosítottad őket?

    VálaszTörlés
  2. Csak azért, mert "külföldi" hírek.

    VálaszTörlés
  3. Értem.
    További híreidet is kommentáltam.

    VálaszTörlés
  4. Majd bolondok lesznek felvállalni...., most kirúgják a Moszad rezidenst néhány országból, aztán hat hónap múlva érkezik a következő....

    Ficó ficánkolhat...:D
    A tótocskák elszigetelődtek, diplomáciailag egyedül vannak.

    VálaszTörlés