Blogarchívum

2010. április 28., szerda

Olajfolt

Meggyújtják a Mexikói-öbölben úszó olajfoltot

  2010. április 28., szerda 18:21 Az amerikai parti őrség úgy döntött, hogy részben elégeti a Mexikói-öbölben úszó olajfoltot, amely azzal fenyeget, hogy napokon belül eléri Louisiana állam partjait, jelentette a CBS News hírcsatorna.

A víz színén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárják, majd meggyújtják. Arról nincs információ, hogy mekkora felületet lobbantanak lángra, és hogy a tüzek a partoktól milyen messze lesznek. A cél az, hogy minél kevesebb olajszennyeződés érhesse el a partot.

Az NPR közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe azóta, hogy a British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.

oil

Az utóbbi napokban negyvenkilenc tisztító és egyéb hajó dolgozott a térségben azon, hogy megszüntessék, "lefölözzék" a szennyeződést. Eközben a tengerfenéken, mintegy 1500 méteres mélységben robothajókkal igyekeznek elzárni az olajkút biztonsági szelepét. Ez a művelet egyelőre nem járt sikerrel.

Csökkentenék a nyomást

A BP kedden közölte: csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, az olajnyomás csökkentésére. A cég szóvivője elmondta, hogy ez a százmillió dolláros művelet - amelyet egy közeli platformról végeznek el - akár három hónapot is igénybe vehet. Szakértők elmondták: ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe.

Szerdai jelentések szerint az észak felé sodródó olajfolt már 30 kilométerre megközelítette a louisianai partvonalat. A szennyeződés kiterjedéséről eltérő adatok láttak napvilágot, az NPR 128 kilométer hosszú és 64 kilométer széles foltot emleget.

Charlie Henry amerikai olajipari szakértő elmondta: az olaj elégetése sűrű fekete füsttel jár. Az olaj 95-98 százaléka széndioxiddá és vízzé válik, de nagy mennyiségű füst és korom keletkezik.

Louisiana, Alabama, Mississippi és  Florida szövetségi állam hatóságai közben igyekeznek felkészülni a legrosszabbra: több százezer liter nyersolaj szennyezheti be a partokat. Ha a BP mentőegységei és a szövetségi hatóságok nem tudják megakadályozni a folt terjedését, a szennyeződés már a hét végén elérheti a partokat.

A kormányzót sokkolta

Charlie Crist floridai kormányzó - miután helikopterről szemügyre vette az olajszennyeződést - közölte: ha rajta fog múlni, nem lesznek olajfúró kutak a szövetségi állam partjainál.

A kormányzót állítólag sokkolta az óriási olajszennyeződés. Ijesztőnek mondta az olajfolt kiterjedését, és kijelentette, hogy egy hasonló katasztrófa lenne a legrosszabb, ami Floridát érhetné.

Crist régen, akárcsak a környezetvédők, ellenezte a part menti olajkitermelést, de az utóbbi két évben enyhült az ellenállása. A mostani baleset után viszont közölte: nem lehet kérdéses, hogy a szövetségi állam törvényhozása nem engedélyezheti a tengeri fúrásokat. Korábban azt mondta, ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha a partvonaltól messzire, biztonságosan és tisztán folyhatna az olajkitermelés. Az olajfolt a bizonyíték arra, hogy ez nem lehetséges - szögezte le szerdán.

Új fúrótornyokat építenének

Barack Obama elnök március végén jelentette be a tengeri olaj- és gázfúrások területének kibővítéséről szóló új kormánytervet. Ezzel megváltoztatta azt a csaknem három évtizedes szövetségi politikát, amely tiltotta az Egyesült Államok partjainak nagy részén a fúrásokat. A terv megvalósítása esetén fúrótornyok létesülhetnének az ország atlanti partvidékének déli részén (Florida középvonalától északra), a Mexikói-öböl keleti felében, sőt, Alaszka partjainál is. Obama az ország hatalmas energiaigényével és a munkahelyteremtési szükséglettel indokolta döntését.

116 megjegyzés :

  1. Mit mondjak, tényleg sokkoló!

    VálaszTörlés
  2. Charlie Cristet az sokkolta, hogy nem ő lesz ősszel a republikánusok szenátorjelöltje Floridában...:D :D

    Most gőzerővel igyekszik baloldali támogatást szerezni....

    Kevés nála lelkiismeretlenebb politikussal találkoztam.

    VálaszTörlés
  3. A természet védelme, a következő nemzedékek élhető élethez való joga csak kampányszavak az egész világon... mindenhol csak a pénz számít...

    VálaszTörlés
  4. "A természet védelme, a következő nemzedékek élhető élethez való joga csak kampányszavak az egész világon... mindenhol csak a pénz számít..." Szívem utolsó sejtjéig tiltakozom e szemlélet ellen: ne add föl Te sem, Kedves Saszabo !

    VálaszTörlés
  5. Csak egy "költői" gondolatmenet volt :)

    Nincs jövőnk

    Széles folyamban hömpölyög,
    tör utat az idő,
    ezerévnyi történelmünk
    mossa a Kárpátok lábait.

    Fény és árnyék verekedett
    ádázul évszázadokon át,
    nyögtünk számtalan igát,
    nem feledve kik vagyunk.

    Népek félték nyilainkat,
    uralkodtunk országok fölött,
    vesztettünk sok csatát,
    égetve a szent hazát.

    Mégis itt vagyunk,
    honfoglaló eleink sírjain
    sokadszor nyílik hóvirág,
    emlékeznek az unokák.

    Nemzedékről nemzedékre szállt
    elpusztíthatatlan örökségünk,
    akartuk a szabadságot,
    érte éltünk és haltunk.

    A magyar nép csendes,
    elfeledte Petőfi szavait,
    a nemzet üres fogalom,
    koldulva várja a halált.

    Lekoptatott évek, hősök,
    megannyi szánalmas haszonleső,
    árusítják hamis honfiságuk
    nem létezett áldozatait.

    Az egy igaz Isten
    ezerré szakadt imáinkra,
    a feltámadás vak hitében
    dobják el létezésünket.

    Nincs értéke a becsületnek,
    a megélhetés eltakar mindent,
    családok tengődnek filléreken,
    munkanélküliek éhbéren.

    Pénz takarja a napot,
    bűn irányítja tetteinket,
    a sötétben bujkálok előled,
    te elfutsz, ha meglátsz.

    Viharos indulatok hullámoznak
    le-fel éneink mögött,
    ha elszabadulnak elemi erővel
    söprik el díszes álarcainkat.

    Pedig testvérek vagyunk,
    magyarok széles e hazában,
    emberek e hatalmas bolygón,
    miért nincs jövőnk?

    De van! Ébredj magyar!
    Porold le álmaid,
    ne feledd szabadságod,
    rázd le láncaid!

    VálaszTörlés
  6. Választások elött:
    "A magyar nép csendes,
    elfeledte Petőfi szavait,
    a nemzet üres fogalom,
    koldulva várja a halált."

    De most, után:
    "De van! Ébredj magyar!
    Porold le álmaid,
    ne feledd szabadságod,
    rázd le láncaid!"

    Ugye, így van, ugye, így van ?

    VálaszTörlés
  7. Olajfoltot felgyújtani - kész a tengeri halászlé. :-((

    VálaszTörlés
  8. Miközben ezen szétnevettem magamat, elárulom, sosem hallottam a tengerbe ömlö olaj íly`módon való "közömbösítéséröl"...ennyire egyszerü lenne ? És az égéstermékek ?

    VálaszTörlés
  9. Úgy tűnik Obamáék jócskán megkéstek a dolog kezelésével, de a sajtó nem sikoltozik róla.....

    VálaszTörlés
  10. Szándékosan, mint másutt jelezted, Kedves Kanbagoly.

    Obamátok egy hasonlóan címeres gazember, mint a mi ferink vót...lesz ?

    VálaszTörlés
  11. Símán mostanra datáltam volna...
    Azt mondd meg, ma másként látod ?

    VálaszTörlés
  12. Amíg létezik az MTA-án a finnugor tanszék nem önálló a magyar.

    VálaszTörlés
  13. S még mi minden gyalázat...! Például Magdaléna Marsovszky az MTA tagja...!!!
    De a finn-ugor-elmélet a gyalázatok-gyalázata, egyetértek.

    VálaszTörlés
  14. Szép, szomorú vers, és látatlanban is azt mondanám, olyan"saszabós". :-)

    VálaszTörlés
  15. Már az!!!!

    De ez a dolog kezd komolyra válni, ebből baja lesz....

    VálaszTörlés
  16. C-130-asokat küld a légierő az olajfolt ellen
    http://index.hu/kulfold/2010/05/01/c130/

    2010. május 1., szombat 00:46 | Frissítve: 15 órája

    Az amerikai hadsereg óriásrepülőkkel és flottabázisokkal segít az olajszennyezés elhárításában. A British Petrol kártérítést fizet.

    Az amerikai légierő két C-130 Hercules típusú repülővel segíti a Mexikói-öbölben a kárelhárítást; a hatalmas szállítógépek vegyszert fognak szórni a tenger felszínén úszó olajfoltra - közölte pénteken a Pentagon.

    Az olajszennyeződés eloszlatását segítő vegyszerek szórását már polgári gépek is végzik; a Pentagon azt mérlegeli, hogy a hadsereg hogyan vehet részt a károk elhárításában. Robert Gates védemi miniszter megfontolja, hogy Bobby Jindal louisianai kormányzó kérésére a térségbe irányít 6 ezer nemzeti gárdistát, akik biztonsági, egészségügyi, mérnöki és egyéb feladatokat látnának el.

    Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője azt mondta, a védelmi minisztérium eddig minden szükséges segítséget megadott. Kiemelte: a helyzet folyamatosan változik, és a szennyeződés terjedésével a katonaság további segítségére lehet majd szükség. A Pentagon eddig olajterelőket és fölöző hajókat küldött a szennyeződés elhárítására, továbbá megnyitotta két bázisát Mississippi és Florida államban a kárelhárító hajók előtt.
    Elszámoltatás

    Janet Napolitano belbiztonsági miniszter pénteken a louisianai Robertben tartott sajtótájékoztatóján felszólította a British Petrol (BP) olajcéget - amely az elsüllyedt fúrótornyot üzemeltette -, hogy fordítson még több forrást a négy amerikai szövetségi állam partjait fenyegető szennyeződés eltakarítására.

    Ken Salazar belügyminiszter New Orleansban közölte: felelősségre kell vonni azokat, akik hibásak az olajszennyeződés kialakulásában.

    A BP bejelentette, hogy megtisztítja a térséget és kártérítést fizet az érintetteknek. A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama az elkövetkező néhány napban nem utazik el a Mexikói-öbölhöz. Robert Gibbs szóvivő viszont nem zárta ki, hogy az elnök később a térségbe látogat a károk felmérésére.

    VálaszTörlés
  17. Különös, hogy a világ másik feléről kell beszerezni a "kényes" híreket. Volt ez már fordítva is. :-(

    VálaszTörlés
  18. Azt hiszem, ez egy sirály (volt).

    VálaszTörlés
  19. Nagyon elszomorít ez a környezetrombolás, remélem tanul belőle az USA és a világ.

    VálaszTörlés
  20. " Rabokat is befognak a Mexikói-öbölben kialakult olajszennyeződésnek Louisiana állam partjaira vetődő részének eltakarításába - jelentette be az állam kormányzója.
    banner1

    Bobby Jindal helyi idő szerint pénteken Robert városában tartott sajtóértekezletén elmondta: az állam büntetésvégrehajtási szervei együttműködnek a helyi természetvédelmi hatósággal annak érdekében, hogy az őrizeteseket megtanítsák a szennyeződés szakszerű eltávolítására. A foglyok így segíthetik majd a helyzet kezelésével megbízott szövetségi szervek munkáját.

    Jindal bejelentette azt is, hogy a louisianai természetvédelmi hatóság a helyi Nemzeti Gárda egyes tagjait is megtanítja a partra vetődő olajfoltok eltávolítására, akik tudásukat továbbadhatják más társaiknak.

    A British Petroleum (BP) brit olajtársaság által működtetett Deepwater Horizon olajplatform a múlt héten elsüllyedt. Az alatta lévő mélytengeri olajkútból az amerikai kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj szivárog a Mexikói-öbölbe. Ennek következtében az Egyesült Államok déli partjai mentén évtizedek óta nem látott hatalmas olajfolt alakulhat ki. Az amerikai szövetségi hatóságok és a BP éjt nappallá téve dolgozik a károk elhárításán. A szennyeződés négy amerikai szövetségi állam partjait fenyegeti."

    Ahogy Kanbagolytól értesültünk, New Orleans lakosságának jó felét kiterelik mentésre a tengerpartra..(.:D)
    A pusztítást látni... elviselhetetlen...!

    VálaszTörlés
  21. Merem állítani, ha a kaliforniai partvidék lett volna, ki sem jön a partra az olaj!

    Miért kellett kilenc napot várni kettő darab repülőgépre ?

    VálaszTörlés
  22. A legutóbbi tudósítás szerint legalább egy hétbe telik amíg megfúrják a mentesítő kutat, ez azt jelenti hogy feladták a jelenlegi kút elzárását, pedig az lenne a legrövidebb út és úgy az olajiparnak mint a szövetségi kormánynak megvannak az eszközei hozzá....
    Obama is felébredt végre, állítólag lemegy a Mexikói öbölbe jövő héten, ha már megunta a flangérozást a különböző amerikai egyetemeken.....
    érdekes hogy ez a pofa nem ül a Fehér Házban, egyfolytában lázít valahol....

    VálaszTörlés
  23. Egyébként most már nagyon úgy néz ki, ez a balhé jóval meghaladja az alaszkai környezetszennyezést amit az Exxon Valdez tartályhajó pusztulása okozott.

    VálaszTörlés
  24. A tegnap éjszakai 3 sat-hírekben bejelentették, ma, vasárnap mégis odarepül Obama, fölmérni a károkat.

    Fölmérhetetlenek, Mister, fölmérhetetlenek !

    "érdekes hogy ez a pofa nem ül a Fehér Házban, egyfolytában lázít valahol...."
    Te meg csak lázíts, Ladányi...!
    Mint Jesse...!

    VálaszTörlés
  25. Talán hajón viszik Liverpoolból. :-S

    VálaszTörlés
  26. Közben ez is kútbaesett a rossz idő miatt, nincs repkedés a víz felett és a hajók sem mehetnek ki a hullámverés miatt, minden terv oda....

    Most mutatják a hírekben, néhány perce szállt le Obama repülőgépe New Orleansban....

    VálaszTörlés
  27. Most érkezett meg a jómadár, most mutatják ahogy száll ki....

    Legújabb hír, a BP beismerte, fogalmuk sincs mennyi olaj jön ki a kútból, nagy valószínűséggel sokkal több mint amennyit eddig feltételeztek!!
    Másik dolog, képtelenek elzárni a kutat, erről letettek, egyetlen utat követnek ez egy mentesítő kút fúrása ami nem egy-két hét lesz, hanem két-három hónap....

    Ahhoz viszont volt eszük, a teljes Obama adminisztráció a vasárnapi politikai műsorokon MÁR magyarázza a bizonyítványt, EHHEZ értenek....

    VálaszTörlés
  28. Pfff....
    Na, hogy ...meg a kutya! Még az időjárás is hátráltatja.
    Akkor most mi lesz?
    Amíg ki nem fogy az olaj a föld alól, addig szennyezi a tengert? :-O

    VálaszTörlés
  29. A BP azt mondja mentesítő kutat fúrnak, az két-három hónap lesz....., eredetileg egy-két hétről volt szó....

    Csak azt nem értem, az iparágban kontingenciára terveznek előre és mindenre van válaszuk, előre kidolgozva..., legalábbis az amerikai olajtársaságoknak....
    Emellett az amerikai fegyveres erőknek olyan hihetetlen vízalatti kapacitásai vannak egyszerűen elképzelhetetlen, ezeknek gyerekjáték lenne a kút lefojtása néhány napon belül.

    VálaszTörlés
  30. "a BP beismerte, fogalmuk sincs mennyi olaj jön ki a kútból" - hát, ahhoz képest, hogy a BP a teljes felelösséget vállalja...ebbe tönkre is mehet.

    VálaszTörlés
  31. Nem csodálkoznék, ha ez is a ki nem mondott célok egyike lenne.

    Ennek a kezelését már a harmadik napon át kellett volna vegye a szövetségi kormány és utána átnyújtani a számlát a BP-nek....

    VálaszTörlés
  32. A Mexikói-öbölben ember és természet olyan elárulása folyik, hogy én azt kívánom, ne csak a BP bukjon bele, hanem Obama is: lássa a világ, hová vezet a politikai prostitúció.

    Megszédült svájciak tartózkodhatnak az állásfoglalástól.

    VálaszTörlés
  33. Viszont filmet csinálnak Obamáról, amelyet egy hét múlva(?) már mi is láthatunk. Csuhaj!
    :-S

    VálaszTörlés
  34. Közben kiderült, a BP volt Obama kampányának egyik legnagyobb adakozója...
    Így már jobban érthető mi is történik.

    Tegnap egy mérges középvezető kitálalt, elmondta amit eddig is gondoltam: pontos és részletesen kidolgozott terve van az államnak és előre engedélyezett, ne kelljen sok időt vesztegetni.
    Tíz napja várják a telefonhívást, de senki sem hívja őket.
    Úgy néz ki az állam nem veszi át a dolgokat, kizárólag a BP-nek nyújt korlátolt segítséget....
    Közben meg minden kamerába ugyanazt ismétlik szó szerint a politikusok: "ott voltunk első pillanattól kezdve és mindent megteszünk..."

    Ebből naaaagy cirkusz lesz!!!

    VálaszTörlés
  35. Most már azt mutatja az előrejelzés, ha tartósan megfordul a szél az olajszennyezés elmozdul kelet felé, végigmegy Florida nyugati partja mentén, megkerüli a félszigetet és eljuthat egészen Észak Karolináig a keleti part vonala mentén....
    Döbbenetes,,,

    VálaszTörlés
  36. A British Petroleum is csókoltatva...!!!

    VálaszTörlés
  37. "végigmegy Florida nyugati partja mentén,"
    Nem kell napolaj a strandolóknak. :-S
    Ja? Itt azt hallottam, hogy a "napfény hatására" EZ az olaj "hamarabb bomlik le", mint a többi... :-O

    VálaszTörlés
  38. Most már cseszhetik....

    Három dologból élnek meg azon a környéken:

    1. olaj
    2. kereskedelmi és sporthorgászat
    3. turizmus

    A halászatra és horgászatra egyelőre tíz napos tilalom van kivetve, de már látható hogy ez a szezon befuccsolt, az embereknek nem lesz bevétele idén.
    A vendéglátóipar: hotelek, vendéglők, vendégházak ugyanebben a cipőben járnak....

    Amúgy mellékesen, a repülőgépek még meg sem érkeztek....
    A valós helyzet az, a BP a kút körül totojázik még mindig és az érintett államok kétségbeesetten próbálnak védekezni avval ami rendelkezésükre áll, behívták a nemzetőrség egy részét, kibéreltek minden hajót amit tudtak és ennyi....
    A kormány "hozzájárulása ehhez az egészhez annyi jelen pillanatban hogy az amúgy is helyben levő parti őrség néhány hajóját a BP rendelkezésére bocsátották....:((((

    Június 1.-én pedig hivatalosan is elkezdődik a hurrikánszezon, ne adja az Isten jöjjön be egy korán....

    VálaszTörlés
  39. De hol a kórságban tekereg az a két mesebeli repülő?
    VÉLETLENÜL nem lehet ennyire bénának lenni.

    VálaszTörlés
  40. Nekem mondod...:D

    Viszont ez a srác rövid úton repül, ezt figyelni fogom.....

    VálaszTörlés
  41. Jó kérdés....

    Most láttam egy helyszíni riportot, legutolsó hír hogy most egy nagy harangformájú kupolát akarnak leereszteni a rés fölé és azon keresztül felszívni tartályokba az olajat egy hajóra.....
    Baj ott van, majdnem két hétbe telik egy ilyen harang összeeszkábálása és kell legalább három, ha nem négy.....

    VálaszTörlés
  42. ...ezek egyet nem hoztak még tetö - akarom mondani, tenger - alá...

    VálaszTörlés
  43. Ez érdekes, mert a búvárharang nekem is eszembe jutott, csak azt hittem, ehhez túlságosan "háziasszony" vagyok. :-)

    VálaszTörlés
  44. Ma azt mondta a BP a repülőgépek helyett két robotizé császkál mától a tengerfenéken és szórja azt a vegyanyagot ami állítólag oldja majd az olajat....
    Probléma avval van, soha nem használták még és fogalmuk sincs mi mást old még fel és milyen mellékhatása van a környezetre.
    Azt is mondták ma indul a színhelyre az első olyan kupola, mvsz kb egy hét amíg helyére manőverezik, ez egy akkora izé mint egy háromemeletes társasház...:O

    VálaszTörlés
  45. Legújabb: kipróbálták a vegyanyagot és gyorsan leálltak vele, viszont elkezdtek egy másikat szórni repülőgépekről....
    Megérkezett az olaj a partra, mindenki szakadásig dolgozik....
    Holnap érkezik a kupola a rendeltetési helyére, de meg kell várjon egy emelődarus hajót amely képes ezt leemelni....
    A BP azt állítja már csak két jelentősebb rés maradt ahol ömlik az olaj, a nagyobbikra akarják ráborítani ezt a kupolát....

    VálaszTörlés
  46. Robotizé. :D
    Azért már máskor is szedtek össze olajszennyeződést, nem ez az első.
    Miért akadtak így meg?
    Létezik egy porózus ásványi anyag, a zeolit, ami az olajszennyeződésre szórva magába szívná azt - csak arról kellene gondoskodni, hogy a már telítődött ásványt lehessen összegyűjteni.

    Biztos ültök úgyis:
    Mi lenne, ha zeolittal töltött "paplanokat" húznának végig a felszínen - mint a halászhálókat?

    Na, jó...
    Megyek mosogatni. :D

    VálaszTörlés
  47. Te az EPA-nak kellene dolgozzál, a környezetvédelmi hivatalnak...:D

    Louisiana állam valami ilyesmivel próbálja védeni a Mississippi deltáját...
    A tévében láttam, több sorban kihúzva, több mérföld hosszúságban, kb. egy méter hosszú, fél méter átmérőjű fehér hengerformájú valamik, amik a vizet nem, de az olajat felszívják állítólag...
    Aztán hogy ezekben zeolit van vagy sem azt nem tudom, de hasonló a funkciójuk...

    VálaszTörlés
  48. Tegnap állítólag megpróbálták égetni az olajat a tengeren, most már komoly pánik van....
    Már a szoclib sajtó is kezdi feszegetni miért nem szólalt meg kilenc napon keresztül az elnök.

    Közben már áll a másik skandalum, a hatalmas viharsorozat következtében történelmi méretű árvizek vannak három déli államban is, de erre sem mozdul az Obama adminisztráció, a fülük botját sem mozgatják, mert ezek is konzervatív vezetés alatt állnak.
    Ez már tényleg nyílt aljasság, mindeddig példa nélkül Amerika történelmében!

    VálaszTörlés
  49. A bostoni "teadélutánt" követi a louisianai "halászlé"-parti?
    "Kicsiben" ugyanez történt a 2006-os aug. 20-i viharnál.
    Tudták.
    Jelzések érkeztek a Balatonról, Székesfehérvárról, de tették a süketet.
    Elég lett volna a rádióban, tv-ben bemondani, hogy komoly vihar közeleg, mindenki a saját felelősségére maradjon kint az utcán.
    Ehelyett nem kapcsolták vissza a közvilágítást sem, a sötétben, a villámok és a tovább folytatott tűzijáték fényében kerestek az emberek fedezéket, miközben egymást taposták.
    Kormányzati körökben meg elégedetten dőltek hátra egy kávéval, mert most legalább nem kellett a rendőrséggel szétveretni a népet, elég volt ráfogni a viharra. :-((

    VálaszTörlés
  50. ...és mi lett?
    Égett az olaj, és jó nagy fekete füst lett, vagy meg se gyulladt?
    Rémes.

    VálaszTörlés
  51. Amikor és ahol a baloldal garázdálkodik mindig megfigyelhető, elkönyvelhető és előre várható, valamilyen cirkusszal megpróbálnak belecsinálni a kellős közepébe a nemzeti és a vallásos ünnepeknek, kivétel nélkül, minden egyes alkalommal.
    És ez nem csak Magyarországra vonatkozik.

    VálaszTörlés
  52. Abbahagyták, nem mondták miért...

    VálaszTörlés
  53. Legújabb becslések szerint olyan mennyiségű olaj szabadul ki, hogy minden négy napi ömlés felér mennyiségében az Exxon Valdez összértékével...:O

    Azóta még vagy három dologgal próbálkoztak, de egyik sem sikeres.
    Az államok inukszakadtáig dolgoznak, már minden védőanyaguk elfogyott, tegnapelőtt felhívást tettek közzé, aki tud küldjön nekik szénát-szalmát és szőrt-hajat, minél többet.

    VálaszTörlés
  54. A végén még a NASA feladata lesz. Azt már tudják, hogy kell a világürben, súlytalanság állapotában ürhajót szerelni, most azt kéne kideríteni, hogy nem tudom hányszáz méter mély tengerben lyukat foltozni.

    VálaszTörlés
  55. 1600, Ólevendulám,, ezerhatszáz...úgy vártam, hogy valami komoly megoldást tulajdonítasz a NASA-nak, annyifelé olvasol, hogy elképesztö...tényleg csalódott vagyok, mert ekkora méretü olajkatasztrófa a világon még nem esett...csak sejteni lehet a méreteit, évtizedekre szóló hatását...!

    Drága Természetanyánk, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.

    VálaszTörlés
  56. :-)))
    Attól tartok, túlbecsülsz engem. :D
    Szerintem a NASA-t rohadtul nem érdekli a véleményem. :D

    VálaszTörlés
  57. Egy jobb hír: tegnap sikerült egy vékonyabb csövet beledugni az eltörött csőbe így most kb. 1o-15 százalékát felvezetik egy tartályhajóra.
    Közben engedélyt adtak a vízalatti "permetezésre" is, második napja fecskendeznek egy olyan anyagot a víz alatt, ami oszlatja.

    VálaszTörlés
  58. Ólevendulám, "tulajdonítasz", hab` ich geschrieben; tényleg azt hittem, a világür kutakodói ezúttal a mélybe láttak...:D

    Csak aztán az az "olyan anyag" nehogy még nagyobb kárt tegyen a tenger élövilágának, mint a felszínretörö olaj...ha meggondolom, hogy amerikai multicégek évtizedek óta, megatonnaszám öntik mellékterméküket, a foszfort - a tengereikbe...?! Évekkel ezelött olvastam arról, miként keverik az ivóvízbe, túl a megengedett legfölsö határon...

    VálaszTörlés
  59. Eddigre egy dolog világosan kiderült: senkinek semmilyen fogalma nincs mi is történik és hogyan lehet megoldani.

    Egyik szerencse hogy az esőzések miatt megnőtt a Mississippi hozama és ahogy beömlik a Mexikói öbölbe visszafele hajtja az olajat a parttól egyelőre....

    Másik szerencse hogy még nem fordult meg a széljárás és kifelé fúj, a tenger felé.

    VálaszTörlés
  60. "Egyik szerencse hogy az esőzések miatt megnőtt a Mississippi hozama és ahogy beömlik a Mexikói öbölbe visszafele hajtja az olajat a parttól egyelőre....

    Másik szerencse hogy még nem fordult meg a széljárás és kifelé fúj, a tenger felé."

    Mert Isten szeme mindent lát...nem engedi ezt a - szinte példátlan erejü - katasztrófát tetézni.

    VálaszTörlés
  61. Pedig kezdetben olyasmiről volt szó, hogy ők aztán minden eshetőségre felkészültek. Ezek szerint lélekben:
    "Ad abszurdum még össze is dőlhet a torony". :-S

    VálaszTörlés
  62. Igazság az, a szövetségi kormány fel is van készülve erre, de nem lépett és hagyta terjedni az olajat. Eredetileg azt hittem azért, mert így akarnak bosszút állni azokon az államokon és nem akarnak útjába állni Obama egyik legnagyobb politikai adakozójának sem...
    Ez mind helytálló, erről nem is változtatom meg a véleményem, de tegnap hallottam valamit amitől leesett az állam..., most keresem a videóját, felteszem ha megtalálom, a vér megfagyott bennem amikor hallottam!

    VálaszTörlés
  63. Megtaláltam...:D :D

    http://www.youtube.com/watch?v=3IA4zgea6AM

    Ez a pofa, Chris Matthews, a szoclib lakájsajtó egyik fő alakja, egy patinás, jobb napokat látott közéleti műsort vezet, Hardball a címe, ezt akár Kemény vagy Nyílt Beszédnek is fordíthatnánk....

    Egy másik szoclib alakkal beszélget és nincs megelégedve a szoclib véleménnyel, hát ezt találja mondani:

    "Iiigeeen?.... Hát miért nem államosítja már az elnök az olajipart és intézze el már egyszer s mindenkorra?......Kinában brutálisabban bánnak az ilyen ipari vezetőkkel, kivégzik őket...."

    Két évvel ezelőtt ilyesmit nem mert volna kiejteni a száján...:O :O

    VálaszTörlés
  64. "Mint felvételünk is igazolja, a napfürdőzőket nem zavarja a Mexikói-öbölben egyre nagyobb természeti katasztrófát okozó olajszennyezés. Első ízben sikerült megszüntetnie a nyersolaj nagy részének tengerbe ömlését vasárnap a British Petroleum (BP) olajcégnek: egy 1,6 kilométer hosszú vezetéken keresztül felszíni tartályhajóba juttatják az olajat. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője mélytengeri robotok segítségével egy 10-15 centiméter átmérőjű csövet illesztett be a tengerfenéken az 53 centiméter átmérőjű sérült olajvezetékbe. Az első kísérletek nem jártak sikerrel, a csövet ugyanis – amely körül tömítést helyeztek el a vastagabb vezetékben – nem tudták megfelelően rögzíteni. A műveletet – a több mint ezerötszáz méteres mélységen kívül – a vezetékből nagy sebességgel kiömlő olaj ereje is nehezítette. A kárelhárítást irányító londoni központú olajvállalat a baleset óta nem tudta megjavítani és aktiválni a tengerfenéken azt a kitörésgátló berendezést, amelynek a robbanás után működésbe kellett volna lépnie, elzárva az olaj útját.  
    MTI"

    A tengerbe ömlö olajat egy 10-15 cm-es átméröjü csönek az 50 centis átméröjü kiömlésbe-helyezésével elvezetni...
    Ha ezt a British Petroleum komolyan gondolja...régen rossz a Mexico-i öböl élövilágának !!!

    VálaszTörlés
  65. Most kezdődik a baj, mert levonult az árhullám a Mississippin és már nagyon közel van a parthoz a szennyezés.

    Hanem a BP elnöke....., felpofozni való, impertinens alak, olyanokat mond kinyílik a bicska az ember zsebében...

    VálaszTörlés
  66. Oda a meghunyászkodás ?
    Oda az ígéretek a teljes kártalanításról ?

    EZ a kapitalizmus legnagyobb rákfenéje: a pénz hatalomgögje.

    No, majd fogjuk látni.

    VálaszTörlés
  67. Te.... Ezt az embert nem Evo Morales Ayma küldte? ;-))
    - Csak gonoszkodom. ;-)

    VálaszTörlés
  68. A hírekben hallottam, hogy egy norvég ötlet alapján tőzegmohát akarnának bevetni.
    Én még tudnám ajánlani a birkagyapjút is...
    (...noha "a tyúkok már mind megdöglöttek".)

    VálaszTörlés
  69. Közelebb jársz mint gondolnád, mindkettő mögött Sorosék állnak...:D

    VálaszTörlés
  70. Egyelőre fizetnek mint a katonatiszt, mert álmoskönyv szerint sem ajánlatos a halászokkal kikezdeni...:D

    A pofa Amerikában nagyon tartja a száját, de Európában olyanokat mond, megáll az eszed!

    Tegnapelőtt azt mondta a BBC-nek, ez nem is olyan nagy dolog, csak felfújták feleslegesen, nem lesz semmilyen nagyobb kár....
    Múlt héten meg olyasmiket mondott ugyancsak a BBC-nek, ne nézze fejőstehénnek senki a BP-t, ők nagyon jól tudják milyen sokan próbálnak majd pénzt kihúzni belőlük....

    VálaszTörlés
  71. Ezt akár Lendvai Ildikó is mondhatta volna. Roppant hasonló a stílus.

    VálaszTörlés
  72. http://billnelson.senate.gov/
    Webcam az olajömlés helyszínéről.
    Már háromszor lerobbantak a szerverek annyian akarják nézni.

    Most kezd kiderülni mennyivel nagyobb a baj, a BP szerint napi 3,ooo hordót fognak fel a tartáyhajóba, de így is csak 15-2o százaléka az ömlésnek, eddig azt mondták kb. 5,ooo hordó a napi volumen....
    A webcam alapján végzett felmérés szerint elérheti a napi 1oo,ooo hordót is!!!

    Közben égetik is minden nap állítólag és a vízalatti robotok szórják azt a vegyanyagot ami oszlatja az olajat, de kiderült hogy iszonyatosan mérgező..., eddig kb. 6oo,ooo gallont használtak fel ebből, ezt beszorozva 3,5-el kapjuk meg a litert...

    VálaszTörlés
  73. Ennek a Természetanya elleni merényletnek a méreteit csak egy darabka ideig fogja a BP kasírozni, e rettenetes számok nyomán a MINDEN fog kiderülni hamarost, a világ nagyra tágítja szemeit, majd az érdeklödés nemsokára alábbhagy- a következö, eszeveszett, környezetellenes büncselekményig...

    VálaszTörlés
  74. Sajnos most már kezdi ellepni rendesen a partokat Lousiana-ban, a kormányzó Obamának könyörög jöjjön már ki a hadsereg mérnökkara és engedélyezze a tervet amivel meg akarják védeni a deltát, de eddig semmi....., nem katonaságot és felszerelést kér, csak néhány mérnökkari tisztet akik engedélyezik a tervet....

    VálaszTörlés
  75. Könnyet nem hullatok Obama után, ha ebbe a gyalázatba belebukik, annyit mondhatok !

    VálaszTörlés
  76. Ha nem hangzana most nagyon ostobán, azt kérdezném: "Mi folyik ott"!?

    VálaszTörlés
  77. Ami folyik, minden szempontból hihetetlen....

    Legnagyobb baj viszont az, a sajtó olyan kislányosan viszonyul Obama felelősségéhez, amilyen véreb módjára támadta Busht a hurrikán után, akkor nem mondhattál semmit ami ne lett volna Bush hibája...

    VálaszTörlés
  78. Ma ugyanaz történt Obamával amit Markóval csináltunk két éve Kézdivásárhelyen....:D

    Az időközi speciális választásokon az állítólagos szülőhelye (Honolulu) kongresszusi széke átment konzervatív kézbe...:D

    VálaszTörlés
  79. A székely recept - "interkontinentális"...!:D

    VálaszTörlés
  80. Iszonyatos demoralizáló hatása van egy ilyesminek...:D

    A fél ország most azon nevet és a másik fele azon szörnyülködik, hogy Obama utcájában is a konzervatívokra szavaztak....:D

    VálaszTörlés
  81. Obama milyen is?
    - Annyira más még a meghatározás is, ugyanaz az elnevezés "felétek" más tartalommal bír, mint nálunk, úgyhogy belőlem nem lesz amerika-szakértő, már látom. :-)
    Nem győzöm megjegyezni. :-)

    VálaszTörlés
  82. Obama a Demokrata Párt üdvöskéje, ők eljutottak mára a szoclib szintre....

    A másik oldal a Republikánus Párt, ők egyre konzervatívabbak...

    VálaszTörlés
  83. Aha... Köszönöm. Akkor most véletlenül éppen jól gondoltam. :-)

    VálaszTörlés
  84. Kezd kitörni a balhé az olajszennyezéssel kapcsolatban, már a baloldal is kezdi a cirkuszt....:D

    Rettenetesen elszámította magát ez a hatalmon levő klikk...., akkora politikai árat fizetnek ezért amilyenre gondolni sem mernek jelen pillanatban,

    VálaszTörlés
  85. Állítólag ma megpróbálják "eldugítani" a csövet úgy, hogy belelőnek(?) valami tömítőanyagot.

    VálaszTörlés
  86. Itt van, ni:
    "...A brit vállalat megkezdte a megrongálódott olajkút lezárását, a "top kill" néven ismertté vált módszerrel - közölte a BP szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A BP több sikertelen kísérlet után próbálkozik. A cég vezérigazgatója szerint hatvan százalék és hetven százalék közötti esély van arra, hogy sikerrel járnak.

    Az eljárás részeként a víznél kétszer sűrűbb, nyúlós iszapot fecskendeznek az olajkútba, hogy megállítsák az olaj feltörését, és visszafordítsák folyását. Ezután betonnal akarják lezárni a kutat..."
    http://www.lanchidradio.hu/printable/node/102729

    VálaszTörlés
  87. Jobb lesz ha működik ez a próbálkozás, mert kezd nagy skandalum kerekedni.
    Obama megy pénteken pofavizitre Louisiana-ba, de azonkívül semmi sem történik, a kisujjukat sem mozgatják.
    Ebből is van már cirkusz, mert a parti őrség parancsnoka Robert Papp (igen, magyar származás) admirális minden előzmény nélkül bejelentette hogy lemond a parancsnokságról, nagy valószínűséggel mert semmit sem csinálnak, csak ülnek ölbetett kézzel....

    Harminchét nap elteltével már a lakájsajtó is kezd nyugtalankodni !

    Ma reggel egy baloldali alak komolyan nekiment a tévében, gyönyörűség volt hallgatni, most keresem a videóját, mert minden pénzt megér...:D

    VálaszTörlés
  88. Keresd, Kanbaglyom, "megadom az árát " !:D

    VálaszTörlés
  89. Lehet, hogy Ti még nem tudjátok, de nálunk bemondta a rádió, hogy elállították az olajömlést.
    Ezúttal materialista leszek: - Hiszem, ha látom. ;-)

    VálaszTörlés
  90. Itt nem mernek ilyesmit mondani...:D

    http://www.msnbc.msn.com/id/36964179/ns/news-picture_stories/displaymode/1247/?beginSlide=1

    Állítólag hétfőre derül ki 6o-7o százalékos bizonyossággal, kecsegtet-e sikerrel a próbálkozás.

    VálaszTörlés
  91. http://www.youtube.com/watch?v=qtvoLrQBxis

    Sajnos nem találtam vágott anyagot, itt van az egész beszélgetés.
    Akit figyelni kell az a szemüveges kopasz, le sem kell fordítani, az arckifejezése és a hang tónusa mindent elmond...:D
    A neve James Carville, ő volt Clinton kampánytanácsadója...

    VálaszTörlés
  92. Kanbagoly, hallgattam a jószóra - már csak azon oknál fogva is, hogy angolul (fájdalom) nem beszélek -, s Kárvallottak James-ét hang nélkül -csak néztem, néztem és néztem !

    Lön igazságod: ez a Marcell Marceau-gumiarc beszédesebb "minden rózsaszálnál".

    No, most majd látjuk, nem azt, hogyan mászik ki a BP élete legnagyobb kalandjából - remélem, veszteségesen, hogy tanuljon belöle a többi, felelötlen multicég -, hanem hogy miként ejti a lehetö legkevesebb sebet Természetanyánk testén.
    E sebek - a mi, mindnyájunk sebei !

    VálaszTörlés
  93. Most két napig hatalmas aktívitás volt a partokon, mert jött Obama..., mindenki boldog volt végre megmozdultak a dolgok...

    Kiment a pofa a tengerpart egyik szakaszára ahol valami 2oo ember dolgozott beöltözködve, szorgalmasan pucoltak...
    Szétnézett, megcsóválta fejét, továbbment, ahogy eltűnt a terepjárója az emberek levették a kezeslábast, felszálltak a buszokba amikkel jöttek és eltűntek balfenéken...:D
    Szerencsére meglátta két-három szemfüles riporter és szóvá tette..., ennyit a BP aggodalmáról a lakosság ás a környezet iránt...

    VálaszTörlés
  94. A magyar média ma reggel beismerte, hogy vaklárma volt, miszerint "befogták az olajömlés pofáját" !!!
    Magam pillanatig sem hittem.

    Szomorúan aggódom tovább.

    VálaszTörlés
  95. Most már kezdik óvatosan pedzeni, legkorábban augusztus táján lehet eredményre számítani....

    VálaszTörlés
  96. Addigra az Észak-Amerika-i kontinenst tekintsük akár krízis-sujtotta területnek: a végén olajgyürü veszi körül az egész földrészt.... Obama megszolgálta a Nobel-díjat. Igaz, "béke"Nobeldíj...Gratulation !

    VálaszTörlés
  97. Kezdenek a dolgok nagyon elkomolyodni....

    Az olaj holnapra Florida partjait is eléri valószínűleg és belekerült az áramlatba amely beviszi egyenesen a csatornába amely Florida és a peremszigetei között van....
    Közben elsejétől hivatalosan beállt a hurrikánszezon, bármelyik pillanatban kialakulhat egy.
    Legújabb, már nem is augusztusról hanem karácsonyról beszélnek....

    VálaszTörlés
  98. Rémes mi történik, Gabi, olyan hatalmas méretű katasztrófa hogy a képzeletet is meghaladja....

    Amellett amit lehet látni van egy másik hatalmas olajfolt kb. 8oo-1,ooo méter mélységben, minimum hat mérföld széles és huszonkét mérföld hosszú.
    És az olaj csak ömlik megállíthatatlanul és ez a sóher senkiházi a kisujját sem mozdítja, azt mondja a BP problémája, oldja meg egyedül....

    VálaszTörlés
  99. Ez szó szerint pokoli. :-((
    Ez volt május 4-én:
    "Tegnap egy mérges középvezető kitálalt, elmondta amit eddig is gondoltam: pontos és részletesen kidolgozott terve van az államnak és előre engedélyezett, ne kelljen sok időt vesztegetni.
    Tíz napja várják a telefonhívást, de senki sem hívja őket.
    Úgy néz ki az állam nem veszi át a dolgokat, kizárólag a BP-nek nyújt korlátolt segítséget...."
    Kirugták már a fickót? :-S

    VálaszTörlés
  100. Egyelőre nem hiszem meg mernék tenni, mert hatalmas a cirkusz, de nagy jövőt nem adok a karrierjének....
    Azóta viszont teljes a hírzárlat kormányzati berkekben, csak a legmagasabb szintekről nyilatkoznak bikkfanyelven....

    Legundorítóbb dolog a sajtó, mert a BP-t szidják ugyan, de úgy tesznek mintha a kormánynak semmi köze sem lenne hozzá, legfeljebb ejnyéznek egyet-egyet halkan, hányingerkeltő....

    VálaszTörlés
  101. A legújabb dolog, a londoni polgármester, egy másik nagypofájú szoclib, beállt fogadatlan prókátornak védje meg a BP-t az "amerikai angolellenességtől"....:D :D

    VálaszTörlés
  102. Boááá... micsoda "lendvais" duma!
    Jól odasz@rt a BP az amerikai partokra, és az a csúnya-csúnya Amerika most nem szereti az angolokat?! Megbotránkoztató... :D
    Ilyen stílust eddig a Klub-rádióban lehetett hallani, no meg Aesophustól.

    VálaszTörlés
  103. Senkinek semmi baja az angolokkal, egy rossz szót sem szólnak rájuk...:D
    A BP főnökének beígértek két egyforma taslit, ha továbbra is impertinens módra viselkedik, de kétlem ez az angol népnek szólna.

    Az igazi bajt én ott látom, a BP a legnagyobb angol cég, részvényei ott vannak a nyugdíjalapokban és kb 18-2o millió angol nyugdíjas életszínvonala komoly bajba kerülhet....

    VálaszTörlés
  104. Most találtam egy új videót az olajról. Megkérlek fordítsd majd le.

    VálaszTörlés
  105. Ez bizony egy amatőr videó New Orleans egyik külkerületéből amelyet River Ridge-nek hívnak, nagyon kedves, felső középosztály által lakott kertvároska kb. 15,ooo lakossal.

    Azon bucsálódik hogy az eső olajos és nem is kicsit, a levezető kanálisban vastagon áll már a víz tetején a filmezés pillanatában és minden víztócsának az aszfalton is van egy olajos felülelte....:O

    Louisiana-ban már kész tragédia van, tegnap is, ma is agyonlőtte magát egy-egy halász, akik most kénytelen kelletlen az olajfeltakarításon dolgoznak.
    Közben, bármit próbál tenni az állam, a szövetségi hatóságok első dolga hogy belekössenek, leállítsák és napokig késleltessék amit tenni akartak....
    Egyébként kezd elmérgesedni a helyzet, az emberek elkeseredése már majdnem tetőfokra hágott.
    Florida keleti partjait is jócskán nyalogatja már, három floridai megye teljesen magánszámlára kidolgozta és végrehajtás alá helyezte a maga megelőzési tervét, erre a szövetségi kormány börtönnel fenyegette meg őket...
    Errefel a megyei tanács arról érdeklődött a szövetségi kormánytól, melyik hadsereggel fogják megakadályozni, mert nem állnak le, maradéktalanul végrehajtják....

    Teljes fejetlenség és zűrzavar van, minden a feje tetején, tiszta Gyurcsány stílusú kormányzás folyik....

    VálaszTörlés
  106. 70. nap!!!!!

    A hurrikánról az a hivatalos álláspont, nagyon jó hogy jön, mert szét is szórhatja az olajat...., tiszta gyurcsányszöveg....

    VálaszTörlés
  107. Meg kell örülni...! A vágyott, irígyelt Amerika - egyetlen káosz a Dél, polgárháborús állapotok.

    Mérhetetlen a csalódásom, s ezzel vagyunk pár millióan. Ember és Természet sínyli a gigantikus módon való harácsolás fékezhetetlenségét. Mert mi más volt az ok ?!

    VálaszTörlés
  108. 1o1. nap és bármit tettek eddig, de az ömlés folytatódik, ha nem is akkora mennyiségben mint eddig.

    És egyetlen élő hivatalos személyből sem lehet kihúzni MENNYI olaj ömlött az öbölbe!!!!!

    VálaszTörlés