Blogarchívum

2010. április 24., szombat

Most hallható ismétlésben:

Az innuitokról, Grönlandról Mónos János a Teleki Sámuel Társaság tagja

Útitárs - ismétlés

22:00–23:00
Életre kel a bedekker
Szerkesztő: Szűcs Tamás
Műsorvezető: Back Réka

(A műsor vége felé személyes véleménye a globális felmelegedésről.)

Interneten ITT

Várostörténet, turizmus, életformák, wellness, kastélyszállók, bortúrák, város- és régiólátogatások, vallási turizmus, kulturális események, egészségturizmus.

E-mail címünk: utitars@lanchidradio.hu

5 megjegyzés :

  1. Későn jöttem, alighanem vége van már..., pedig érdekelt volna.

    VálaszTörlés
  2. Éppen végefelé tart.
    Szó volt arról, hogy el akarnak szakadni Dániától. Elképzelhető, hogy külföldi befektetők számára csak akkor adnak lehetőséget, ha nyelvvizsgát tesznek az innuit nyelvből. Mivel azonban a nyelvük rendkívül tömör (ázsiai eredetű) nem lesz könnyű a világ egyéb népei számára. Külön-külön szót használnak nemcsak a különféle minőségű hóra, de fókavadászatnál azt is egy-egy rövid hangzóváltással tudják kifejezni, hogy jobbra, vagy balra, milyen mélységben mennyi fóka van.

    Aztán említette, hogy megindult az ásványi anyagok iránti heves érdeklődés, pl. a dán királyi párnak már grönlandi aranyból készült a jegy-gyűrűje. Nem is szólva a kezdődő kőolaj-kitermelésről.
    Mivel a helybelieknek nincs ilyen irányú felkészültsége, kb. 150 éven belül a kőkorszaki körülményekből kerültek a gépesített, sőt elektronikus világba, az amerikai katonai támaszpontot is beleértve - a munkanélküliség, a drogfüggőség, alkoholizmus, depresszió egyre növekszik. A depresszió addig nem volt jellemző, amíg a saját hagyományaik szerint éltek - hiába volt fél évig sötétség. Inkább vehető "civilizációs" ártalomnak.
    A hagyományaikat már nagy mértékben elhagyták, nem maradtak "tiszta" települések, mert legalább motoros járműveket használnak.
    Már alig találnak olyat, aki ért a jégkunyhó építéséhez.
    Aztán szó volt a jávorszarvas-bendőről (pacal?), mint ételféleségről, gyomrában zuzmó, zuzmóban csont, mert ahonnan kieszik a zuzmót, abban telel a... már nem tom milyen lény.
    Szánhúzó kutyák nehéz sorsáról - a malamutokat nyáron kikötik a falu végére, hetente egyszer kapnak enni, hogy elég kezesek legyenek a télen.
    Aztán a szukákat párzás idején azért kötik ki a faluvégre, hogy farkasokkal párosodjanak...
    Végezetül a következő útitervéről beszélt, mínusz 50 fokból a plusz 50-be: szaharai expedícióra.
    A legnagyobb kutatási élménye azonban maga a Kárpát-medence, ahogy mondja: a leggazdagabb leletanyagával.

    Ja, és a globális felmelegedésről azt mondta, hogy az nem más, mint gazdaságpolitikai mese.

    VálaszTörlés
  3. Már maga a Grönland elnevezés élénk ellentmondás a globális felmelegedésre...:D

    Az itteni innuitok is hasonló problémákkal szembesülnek, de , feltételezhetően a jobb anyagi helyzetük miatt, jobb állapotban vannak.
    Komoly hagyományőrző egyesületeik vannak, de a kábítószer és az alkohol arat a fiatalok között és néptelenednek el, mert a fiatalok költözködnek be az északnyugati városokba.
    A malamutokkal kapcsolatban azt találtam hallatlanul érdekesnek, ott vannak kikötve a semmiben és amikor jön a jegesmedve nem eszi meg őket, hanem játszik velük....:D

    VálaszTörlés
  4. Talán a medve nem eszik farkast... nem tudom... de ha farkas szaguk van, nem kutyaszaguk, talán azért. Vagy a medvékben is van szolidáris érzés. :-)

    VálaszTörlés