Blogarchívum

2010. április 8., csütörtök

Hírek - kampányzárók

Csütörtökön 15 órakor kezdődik a Fidesz kampányzáró rendezvénye a budapesti SYMA csarnokban. Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor pártelnök, amit a Lánchíd Rádió élőben közvetít.

Négypárti parlamentet tart lehetségesnek a Gallup áprilisi mérése. A közvélemény-kutató szerint a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelme nem kétséges, a Jobbik esélyesebb a második helyre, az LMP pedig a bejutás küszöbén áll. A cég viszonylag magas részvételi szándékot mért.

A március végén végzett felmérés szerint a kérdezettek 66 százaléka válaszolt úgy, hogy biztosan részt vesz majd a választáson, és 59 százalékuk gondolja, hogy akkor is leadná a voksát, ha valamilyen halaszthatatlan dolga akadna aznap. A 2006-os választások első fordulója előtt a hasonló adatok 63 százalék (biztosan részt vesz) és 58 százalék (akkor is elmegy, ha halaszthatatlan dolga akad). Akkor a tényleges választási részvétel 1 százalékponttal tért el ettől, 57 százalékos volt. A mai eredmények alapján a 2006-oshoz hasonló, 58 százalékos körüli részvételre számíthatunk az első fordulóban.

A teljes népességben a Fidesz szavazóinak aránya jelenleg 41 százalékos, a Jobbik iránti preferenciáját 11 százalék nyilvánította ki és most mért a Gallup először egyszámjegyű támogatottságot a jelenlegi kormánypártnak: a megkérdezettek 9 százalék vallotta magát MSZP szavazónak. Az LMP-re a kérdezettek 3 százaléka, az MDF-re pedig a felnőtt állampolgárok 1 százaléka voksolna. A megkérdezettek 12 százaléka azzal hárította el a kérdést, hogy nem szavaz majd, 22 százalék pedig nem osztotta meg pártpreferenciáját: vagy megtagadta a választ vagy nem tudommal válaszolt.

Az állításuk szerint biztosan résztvevő válaszolók egyötöde nem adott meg pártpreferenciát; vagy még bizonytalan volt, vagy egyszerűen csak nem osztotta azt meg a kérdezőkkel. Ennek, az előző választásokhoz hasonló nagyságrendű, gyakran „rejtőzködő szavazóknak” nevezett csoport választási preferenciáinak a valószínűsítésére számos politikai véleménykérdést tettek fel.

Az így nyert pótlólagos információk elemzése alapján a Gallup valószínűsítette várható vasárnapi döntésüket. A kiegészítő kérdések alapján modellezett és leginkább valószínűsíthető listás szavazati arány szerint a Fidesz a listás szavazatok 59 százalékára számíthat, a Jobbik 17, míg az MSZP 16 százalékot kaphat.

A modell az MDF-nek 3 százalékot jósol, ezzel a párt valószínűleg nem jut be az új Országgyűlésbe. Az LMP ezzel szemben elérheti a parlamentbe jutást jelentő 5 százalékos küszöböt (a modell alapján várható szavazati arány 5,4 százalék). A Gallup ezeket az eredményeket tartja a legvalószínűbbnek a választások első fordulóján leadott listás szavazatok tekintetében.

További részletek a Gallup honlapján.

PR-milliók az MNB-nél

Meseszerűen szerencsés cég kommunikálhat a jegybankban
Százmillió forintos nagyságrendben nyújthat kommunikációs szolgáltatásokat a Magyar Nemzeti Banknak az a reklámügynökség, amely korábban egyedüli indulóként nyert meg egy másik, kétmilliárd forintos állami megbízást.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése