Blogarchívum

2010. január 14., csütörtök

11 jegyű mobil hívószámok

Változnak a mobiltelefonálás szabályai néhány nap múlva: szombattól már minden telefonszám elé tárcsázni kell a 0620, 0630, 0670-es előhívót vagy a +3620, +3630, +3670-es számot. Így tehát már nem lesz elég hálózaton belül sem az eredeti hét számjegyű számot hívni, minden esetben a teljes telefonszám mind a tizenegy számjegyére szükség lesz. Azt, aki elvéti, hangüzenetben figyelmeztetik majd az új szabályokra.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom társaság hálózatában jelentősen csökkent azok száma, akik csak a hétjegyű telefonszám megadásával indították el hálózaton belül a telefonhívást vagy az SMS, MMS küldését. Viszont még mindig sokan vannak, akik így használják telefonjukat. A mobiltársaságok és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy szombaton nulla órától erre már nem lesz lehetőség. Minden esetben ki kell írni ugyanis a telefonszám elé a 0620, 0630, 0670, vagy a +3620, +3630, +3670-es előhívót. Amennyiben valaki szombat után is a régi - hét számjegyből álló - formátumot használja, nem lesz sikeres a hívás. Egy hangüzenetet hall majd a helyes tárcsázásról. Ezért nem kell fizetni.

A szolgáltatók azt javasolják mindenkinek, hogy nézzék át a telefonban eltárolt telefonszámaikat csakúgy, mint például a SIM kártyával működő riasztókat: a belföldön és külföldön is egyaránt használható nemzetközi formátumot használják inkább, azaz a +3620, +3630 vagy a +3670-es előhívót - olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone közös közleményében.

A változtatásra azért volt szükség, mert egyre kevesebb a szolgáltatók által kiadható telefonszám. November végén a három hazai mobiltársaság ügyfeleinek száma meghaladta a 11,6 milliót és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A mostani változással és egy kormányrendelet módosításával viszont csaknem hatmillióval bővülnek a kiadható telefonszámok. Ezután egyébként az előfizetői számok 0-ával és 1-gyel is kezdődhetnek majd.

(FH)

13 megjegyzés :

  1. Az világos, hogy a 0 és 1 kezdetű mobil hívószámok beiktatásával gyarapszik a számadási lehetőség.
    Magyarország előhívószámának (+36) tárcsázása azonban inkább azt jelentheti, hogy a mobil átjátszó állomás nem Magyarországon, vagy nem magyar tulajdonban van.
    Másutt is elő kell tárcsázni a saját ország hívószámát?

    VálaszTörlés
  2. Én inkább azon csodálkoznék, ha magyar tulajdonban lenne az átjátszó. Van még valami, amit nem adtak el?
    Amúgy pedig nekem nem kell átírnom egyet sem, minden telefonszámot 11 jegyűként írok be a telefonomba amióta hurcolhatók a számok egyik szolgáltatótól a másikba.

    VálaszTörlés
  3. "Másutt is elő kell tárcsázni a saját ország hívószámát?"
    Nem, csak nálunk, mióta eladták a hazánkat.

    VálaszTörlés
  4. Ezt is jól megmagyarázták!
    Talán, még bele is lehetne nyugodni, csak ne volna ott az a fránya(+36).

    VálaszTörlés
  5. Kedves olevendulám. Mi történt veled? Miért nem látom kezed nyomát sehol? Hiányzol nagyon. Küldtem neked az ígért képeket a felső teraszról!? Az"L" Site-n megnézheted. direkt neked csináltam Március2.

    VálaszTörlés
  6. Beszéltem ma Ólevendulával, jól van, egészséges, ismét az internet szolgáltató szarozik vele, amint tud jön. Mindenkit üdvözöl sok szeretettel:-))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm néked a híreket. Megkönnyebbültem.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon aranyosak vagytok! Csak úgy dagad a keblem az örömtől! :D
    Caca pedig egy mágus, mert ijedtükben visszakapcsoltak. :D

    VálaszTörlés
  9. SzASZ KEDVES OLEVENDULA. E-,mmár döfi.:-)))

    VálaszTörlés