Blogarchívum

2009. december 7., hétfő

Usztics Mátyás tévét alapít

A színművész elárulta, hogy nagy álma a Csángó Magyar Televízió adásának elindítása. A csatorna legfontosabb feladata az volna, hogy egyáltalán tudjanak egymásról a közösségek.

Usztics Mátyás színészi karrierje csúcsán gondolt egyet, s létrehozott saját akarata, elképzelése alapján egy utazó színházat. Az  ekhós szekér helyett kisbusszal indulnak útnak immár hét éve, hogy megmutassák a határon túli  magyaroknak, kifejezetten a moldvai csángó magyaroknak: mi a színház. Az Új Néplap a sajátos „kísérlet" apropóján kérdezte a színművészt további terveiről.

Usztics Mátyás elárulta, hogy nagy álma a Csángó Magyar Televízió létrehozása. A csatornának az lenne a legfontosabb feladata, hogy egyáltalán tudjanak egymásról az ottani kisközösségek. A telefon nagyon akadozó, a hegyek leárnyékolják a térerőt - mondta el az ötletgazda, hozzátéve: az interneten keresztül viszont megteremthető lenne egyfajta közösség, hogy tudjanak egymásról, legalább virtuális módon.

A stúdiónak egy régi csángó ház adna otthont - az épületet a tulajdonosa máris fölajánlotta a célra. „Nem 24 órás adásra gondolok, hanem az őket érdeklő egymás közötti hírek továbbadására: események, találkozók, vendégfogadási lehetőségek hírelése, levelezés, könyvbemutatók, előadások" - fejtette ki Usztics Mátyás.


http://hetivalasz.hu/itthon/usztics-matyas-tevet-alapit-25534

10 megjegyzés :

  1. Csak tisztelni lehet ezért a kezdeményezésért. Is.

    VálaszTörlés
  2. A csángók legnagyobb problémája, meglátásom szerint a jó egyház hiánya, mi több, ellenségükké vállt...ha ezen valaki tud változtatni, megmenti a csángókat.Ha nem...nem tudom mi lesz...
    Például, beleszól az egyház, ki mehet oda tanárnak.És nem enged be jó pedagógust, aki tanítani tudná a közösséget, nemcsak a gyerekeket.

    VálaszTörlés
  3. Az egyháznak nem jónak, hanem IGAZNAK kell lennie és a Megtestesült IGÉT kell hirdenie. Ez jelenleg sehol nincs, mert csak több ezer zsidó szekta van, akik azt hazudnak, amit a közönség még eltűr.
    Tehát nem hiszem, hogy a székelyeknek egy zsidó szekta hiányozna.

    VálaszTörlés
  4. Bizony, János! Régi baj ez már. A ma már emlegetett Erdő Péter nem támogatja a csáángók magyar nyelvű misézését, sem magyar ajkú pap odahelyezését.
    XVI. Benedek pápa meg jó ember, sőt talán még jóságos is (komolyan mondom, nem éllel) de vajon mit tudhat ő a csángó magyarok sorsáról?
    Erdő Pétertől az igazat biztosan nem. :-((

    VálaszTörlés
  5. 1 másodperc eltéréssel írtuk. :-)

    VálaszTörlés
  6. Mégis mi a különbség a jó és az igaz között, ha vissza szabad kérdezni?:-)

    VálaszTörlés
  7. Erdő Pétert már annyian támadják, igazán nem tudom milyen elveken irányít.Habár pontosan tudom. Az intézkedései, megnyilvánulásai mintha nem mellettünk lennének. Ez szégyen, nem tesz jót az egyháznak, s a híveknek sem. Neki kéne a nyájat összefogni, lelkileg megújítani.
    Mint ahogy tette ezt Márton Áron és Mindszenty József.

    VálaszTörlés
  8. Demokrácia nincs az egyházban, az biztos.

    VálaszTörlés
  9. Mert az egyház soha nem épült demokráciára. Hierarchia volt mindig is az egyházon belül.
    Ami nem lenne baj, ha olyanok lennének az élen, akikre fel lehet nézni, akiket tiszta szívvel lehetne követni.

    VálaszTörlés
  10. Éppen ezért fontos nagyon, hogy az egyházfő jó legyen.
    De ez összekeveri a szezont a fazonnal.

    VálaszTörlés