Blogarchívum

2009. december 6., vasárnap

Romániában nem működik az Obama-effektus


Romániában nem működik az Obama-effektus
[ 2009. december 06., 19:40 ] [96]

  Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke vasárnap, 2009. december 6-án déli 12-kor adta le voksát a nagyváradi 113-as számú szavazókörzetben.

„Nagyon nehéz dolga van egy romániai választópolgárnak – nyilatkozta a szavazás után –, amikor olyan pártok, és azoknak támogatottjai között kell választani, akik többé vagy kevésbé a volt kommunista egypártnak a leszármazottai. Különösképpen érvényes ez a Szociáldemokrata Pártra (SZDP), amely nem tévesztendő össze a nyugati szocialista és szociáldemokrata pártokkal, amelyek különböző mértékben hiteles baloldali értékeket képviselnek. Az SZDP viszont hangsúlyosan posztkommunista párt, amiképpen a magyarországi MSZP is az, hiába tetszeleg akár egyik, akár másik az európai baloldalon.” A püspök hangsúlyozta, hogy lelkiismerete nem engedte meg, hogy az SZDP államelnökjelöltjére szavazzon, két rossz közül a kisebbet kellett választania.

„A legjobb az lett volna – fejtette ki az erdélyi magyarok európai képviselője –, hogyha egy magyar jelöltre szavazhattunk volna. Ha lett volna olyan jelölt, aki el tudta volna érni, hogy a második fordulóban részt vegyen; vagy ha igaz volna az, amit hamisan állítanak, hogy Romániában Klaus Johannis szemléletváltozást jelent. Nem jelent szemléletváltozást – a szebeni polgármester egy kirakatember, akit még ha ki is neveznek Geoană úr győzelme esetén, az kérészéletű miniszterelnökség lesz. Romániában nem működik az Obama-effektus – ez csak látszat, és csak Románia nemzetközi hitelének a fényezésére szolgál.”

Az EMNT elnöke hozzátette, e látszat gerjesztésében, sajnos az RMDSZ is cinkosságot vállal. Tőkés László emlékeztetett: „láttuk, hogy amikor Markó Béla miniszterelnök-helyettes volt, akkor sem jutottunk semmire, ő csak egy függeléke volt a kormánynak. Ez képzelhető el Johannis esetében is.”

Az EP-képviselő még megjegyezte, hogy Geoană olyan „sápadt” volt a második forduló előtti kampányban, hogy főképpen a liberálisokról és az RMDSZ-ről beszéltek, és nem Geoanăről és a Szociáldemokrata Pártról – tehát mindezen szempontok határozták meg a választási döntését, zárta nyilatkozatát Tőkés László.

Reggeli Újság

Kapcsolódó:  Exit-poll: Geoana 51,6, Basescu 48,4%
Magyar érdektelenség az elnökválasztás döntőjében
                    Az elnémulás nem meghunyászkodás



15 megjegyzés :

  1. ...es ez eppen igy is van. !!!!
    Meg mindig az egyetlen igazsagot kimondani mero ember a Puspok ur !
    Es, ha megis bekerul az eremdeesz a kormanyba, csak manipulalhato babu lesz.

    VálaszTörlés
  2. Más európai országban a szocialistákat elkergetik, mi meg most szavaztuk meg őket. Nem mintha Basescu jobb lenne.

    VálaszTörlés
  3. "Bihar megye – a többi magyarlakta megyéhez hasonlóan – a sereghajtók között van a részvételi arányt tekintve. Ez nyilván annak tulajdonítható, hogy nem jutott magyar jelölt a második fordulóba, másrészt pedig az egymással versengő két román politikus egyike sem tudta megszólítani a magyar közösséget.

    Biharban tehát elmaradt az országos átlagtól a részvétel, 35,17 százalékos volt. A legkevesebben ismét csak a Székelyföldön, Hargita és Kovászna megyében éltek szavazati jogukkal (23-24%), de Szatmár, Maros, Krassó-Szörény, Máramaros, Arad és Szilágy megyében is „hagyományosan” a távolmaradást választotta tízből legalább hat-hét polgár."

    Hát...ha egyszer nem volt választási lehetőség, nem is csoda.

    VálaszTörlés
  4. Erre mondtam én is korábban: ha egy boltban csak romlott áru van, ott nem vásárolok. Nincs kedvem mérlegelni, hogy "ez nagyon büdös" "ez csak kicsit büdös".
    Mikor lehet már JÓT is választani, nem csak mindig a kisebbik rosszat? :-((

    VálaszTörlés
  5. Tán van más, vagy lesz jobb megoldás is!

    VálaszTörlés
  6. Csak győzzék (győzzük) kivárni...

    VálaszTörlés
  7. Nem untam lemenni és rajzolni a szavazócetlire egy négyzetet, beleírni AUTONÓMIA, és rápecsételni:-)
    Én azt hittem, Tőkés is ezt fogja tenni.De nem..nem baj....ő tudja...

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok.
    Én is a kisebbik rosszra szavaztam és ùgy tünik végül Bäsescu gyözött.

    VálaszTörlés
  9. Remélem, ezen most jól összevesznek a románok:-))
    Választási csalást emlegetnek...

    VálaszTörlés
  10. Azért ezt nem mondtad komolyan, ugye? (Tőkés rajzolgat egy Autonómia négyzetet..)

    VálaszTörlés
  11. Hírek szerint tényleg Basescu győzött egy hajszállal. :-)

    VálaszTörlés
  12. Ott a Kkurucz linken ott van, hogy ki geoana árnyéka...Iliescu robbantotta ki a bányászhadjáratot, a véres márciust Vásárhelyen..egy gyilkos...
    Ennél kicsit, de jobb Basescu...
    És miért ne rajzolhatna Tőkés???Mi benne a vicc???

    VálaszTörlés
  13. Tőkés László nem fog rajzolni. Ő másként küzd, mert neki az a dolga.
    Nem illene hozzá, szerintem. De lehet, nincs igazam...

    VálaszTörlés