Blogarchívum

2009. november 27., péntek

Megtagadta a vallomást a pécsi ámokfutó

A Pécsi Tudományegyetem rektora szerint az ámokfutó G. Ákos késett az óráról, és azt hitte, társai ezt rosszalják, ezért kiviharzott, majd egy pisztollyal tért vissza. A rendőrség szerint zörgött és zajongott, ezért kiküldték az óráról. A támadót kihallgatták, de megtagadta a vallomást. Az életveszélyes sérült magához tért.

Kihallgatták csütörtök este a pécsi egyetemi támadás elkövetőjét, de az ámokfutó megtagadta a vallomást, közölte a pécsi rendőrkapitányság szóvivője. A 23 éves G. Ákos a helyi lövészegylet tagja, a gyógyszerészeti kar elsőéves hallgatója csütörtökön, nem sokkal dél előtt kezdett lövöldözni az egyetem gyógyszerészeti fakultásának biofizikai laboratóriumában.

Összesen két tár és negyvenegy lőszer volt a lövöldöző gyógyszerészhallgatónál csütörtökön, mikor a rendőrök elfogták a Pécsi Tudományegyetemen. A rendőrök még nem tudják, hogy pontosan hány lövés dördült, ezt a tanúk vallomásai, a biztonsági kamerák felvételei és fegyverszakértő véleménye alapján fogják kideríteni.

A lövöldözés részleteiről bővebben itt, a lövöldözőről itt olvashat.

 

Az egyetem rektora, Gábriel Róbert úgy tudja, hogy G. elkésett a gyakorlati óráról. Az ámokfutást a helyszínen megélő csoporttársaitól szerzett értesülései szerint a fiú úgy érezte, hogy a többiek rosszalják késését, ezért kiment a teremből, a vécében betárazta pisztolyát, visszajött és lövöldözni kezdett.

A rektor a TV2 péntek reggeli hírműsorának nyilatkozott. Mint mondta, a csütörtök esti gyászszertartáson volt alkalma elbeszélgetnie a diákokkal, többük egybehangzó állítása szerint történtek így az események.

Kormos Zoltán pécsi rendőrkapitány verziója szerint G. zörgéssel, kopogással zavarta az órát, ezért kiküldték. Ezután tért vissza pisztollyal.

Gábriel rektor tudomása szerint a támadót este már pszichiáter is vizsgálta, de ennek eredményét nem ismerte. A rendőrség orvosszakértői vizsgálatról nem adott hírt.

A lövöldözés 19 éves életveszélyes sérültje, F. Gergő állapotát hét órás műtéttel stabilizálták. Kollár Lajos, a pécsi klinika főigazgatója szerint a fiú magához tért, már kommunikált velük, a műtétből fakadó, szokásosnak mondható fájdalmai vannak. F. Gergőt öt lövés érte. Kollár Lajos, a Pécsi Klinikai Tömb igazgatójának tájékoztatása szerint állapota immár stabil, és bár még korai lenne biztos kijelentéseket tenni várható felépüléséről, van rá esély, hogy maradandó sérülések nélkül gyógyuljon.

Folyamatosan érkeznek diákok a pécsi egyetem biofizikai intézete elé pénteken is, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a csütörtöki lövöldözés áldozatára és sérültjeire. Az épület lépcsője előtti járdát gyertyák, mécsesek borítják, a helyszínen láthatóak az elhunyt kaposvári fiatalember fotói és olvasható az a szöveg, melyben az egyetem külföldi hallgatói fejezik ki megdöbbenésüket és részvétüket az ámokfutás miatt.
Kapcsolódó:
Lőegyletbe járt a lövöldöző gyógyszerészhallgató    

A fegyvertartás szabályai

Az úgynevezett fegyvertörvényt 2004-ben fogadták el, eszerint külön engedély kell a fegyver megszerzéséhez és a tartásához. Az engedélyt az illetékes rendőrkapitányság adja ki, ennek feltétele többek között a 18. életév, büntetlen előélet és egészségi alkalmasság. Fegyvertartási engedély önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, valamint vadászat céljából adható. A vizsgára írásban kell jelentkezni, és pontosan meg kell jelölni, milyen jellegű fegyverre szeretnénk engedélyt kérni.

(forrás: kormányzati portál)

10 megjegyzés :

  1. Nem tudom milyen kézifegyver volt ez, de két tár maximum harminc töltény, plusz egy a csőben az 31. Ez azt jelenti volt még tíz töltény a zsebében, ez nem erős felindulásra, de előre eltervezett cselekedetre utal.

    VálaszTörlés
  2. Amint kiderült, egy "helyes kis" Parabellum volt.
    Tényleg felvetődött szakértői körökben, hogy előre tervelte ki, jóllehet tudathasadásosnak mondták eleinte.

    VálaszTörlés
  3. A kettő nem zárja ki egymást, elvégre aki előre feltöltött tárakkal és extra munícióval megy iskolába az nem is lehet normális, ab ovo....

    VálaszTörlés
  4. Aztán így eldalolhatja, hogy "De nehéz az iskolatáska..."

    VálaszTörlés
  5. Baglyom, az avatarképed helyett ezt írták nekem:

    "We're Moving!
    You may recall that a few weeks ago, we announced that we'll be relocating our servers. Well, one big stage of the move is happening right now. Because of that, you may experience a few temporary site outages, like this one. But we promise we're doing all we can to keep these as short as possible, and to finish the move so we can all go back to doing what like best: sharing with our friends and family.

    Please check back often, as this should be fairly brief. We hope to have another update soon.

    Your patience, as always, is appreciated."

    VálaszTörlés
  6. Valami szerver felújítás történik. Már régebben jelezték, hogy legyünk türelemmel.
    "Költözünk!
    Lehet, emlékeztetnek arra, hogy néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy mi lesz áttelepül szerverünkön. Nos, az egyik nagy szakasza a lépés is történik most. Emiatt előfordulhat, néhány ideiglenes ingatlant kiesések, mint ez itt. De ígéretet teszünk minden tőlünk telhetőt, hogy megtartja-e ezeket a lehető legrövidebb legyen, és fejezze be a mozgás, hogy így mindannyian nyúlik vissza, mint azt teszi, ami a legjobb: közös barátainkkal és családtagjainkkal.

    Kérjük, látogasson vissza gyakran, mert ez kell meglehetősen rövid. Reméljük, hogy hamarosan újabb frissítés.

    Türelmét, mint mindig, most is nagyra értékelik. "

    VálaszTörlés
  7. Ez a gépi nyersfordítás fantasztikus! :D

    VálaszTörlés
  8. Kaptam még egy levelet, melyet a gépi fordítás stílusában közzé adok.
    Néha jó, ha tudja az ember mitől "döcög a szekér".
    Blog Entry Move Underway Move folyamatok között Dec 10, '09 10:13 AM Dec 10, '09 10:13
    by Peter for everyone by Peter mindenkinek
    On Tuesday we implemented the largest part of our datacenter move , and while we're still working through some issues, we're happy to report that now all of our traffic is being served out of our new Miami facility. Kedden mi végre a legnagyobb részét mi adatközpont mozog, és bár mi még dolgoznak át bizonyos kérdéseket, mi örömmel jelentem, hogy most már minden kedves forgalmat szolgálja ki, hogy a Miami az új létesítmény.

    For the next 10 days or so, customer data is being migrated from one facility to the other. While this is happening, you should expect the site to feel a little slower than normal. This is a temporary situation while the data is transferring. In terms of site performance, we've made it through the slowest part, and the site should feel a little snappier every day until the move is complete. Az elkövetkező 10 napon belül, vagy olyan, az ügyfelek adatait is vándoroltak egyik helyiségből a másikba. Amíg ez történik, akkor számíthat az oldalon, hogy egy kicsit lassabb, mint a normális. Ez egy átmeneti állapot, míg az adatok átadása. A a telephelyek teljesítmény, tegyük át a leglassabb része, és az oldal kellene egy kicsit snappier minden nap, amíg a lépés befejeződött.

    An important note about photos: if your account has any missing photos, please rest assured that this is a temporary situation, and all data will be back on-line and available once the move is complete. Fontos megjegyzés a fényképek: ha fiókja a hiányzó képeket, kérjük, megnyugodhat, hogy ez egy átmeneti állapot, és minden adat will be back on-line és hozzáférhetőek, ha a lépés befejeződött.

    The final phase of the move, which will start in about a week, will bring all of our hardware on-line in Miami. At that time, 100% functionality should be restored, and the site should be faster than ever. A végső szakaszban mozog, ami kezdődik egy hét nyújtanak majd mind a mi hardver on-line Miami-ban. Abban az időben a 100%-os funkcionalitást vissza kell állítani, és a helyén kell lennie gyorsabb, mint valaha.

    We appreciate your patience while we continue to work hard making the site better for you. Köszönjük türelmét, amíg továbbra is keményen dolgozunk, hogy a jobb oldalon az Ön számára.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm. :-)
    Kattintok, futok egy kört, kimosok, kivasalok, aztán visszaülök. Kattintok, stb.... :D

    VálaszTörlés