Blogarchívum

2009. november 5., csütörtök

Hírek - röviden


Erdélyben lép föl a Csík Zenekar


A Csík Zenekar olyan ízlésesen keveri az autentikus népzenét a legfrissebb popzenei kifejezésekkel, hogy mára az egyik legnépszerűbb együttesnek számítanak a magyarlakta vidékeken. A hétvégén Kézdivásárhelyen, majd Kolozsváron húzzák a talpalávalót.

Két erdélyi helyszínen is megtekinthető a hétvégén a magyar zenei élet egyik büszkesége, az immár több mint 20 éve működő, kecskeméti kötődésű Csík Zenekar. A magyar autentikus népzenét tolmácsoló, népszerű táncházi bandából mára a jobb híján világzeneként titulált műfajegyveleggel is kacérkodó, rendkívül népszerű együttes pénteken este 19 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház színháztermében koncertezik, majd szombaton 20 órától a kolozsvári Spritz kávézóban lépnek fel.
(kronika.ro)


Már négyezer vadlúd érkezett az Öreg-tóra


A tatai Öreg-tó október végi lehalászását követően a tavat máris birtokba vette közel négyezer vadlúd, többségében nagy lilik és vetési lúd.

A Ramsari Területek jegyzékébe idén éppen 20 éve felvett tatai Öreg-tó európai hírű vadlúdpihenőhely, ahová elsősorban az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek a vadludak. A madarak itt telelnek, majd február végén, márciusban visszaindulnak északi fészkelőterületeikre. Számuk napról napra folyamatosan növekszik, és a tó leeresztésével fokozatosan kialakuló zátonyok megjelenésével, illetve az első igazi téli fagyok beálltával ugrásszerűen nő a számuk. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei szerint idén is nagyjából 30 ezres csapatokra lehet majd számítani, így a legintenzívebb napokon a különböző sirály-, récefajokkal és egyéb vízimadarakkal kiegészülve közel 40 ezer madár pihenhet a mintegy 220 hektáros tatai Öreg-tó területén.

A vadludak tiszteletére november 27. és 28. között idén már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Tatai Vadlúd Sokadalom – közölték a szervezők.


Pénteken ítélet várható Kaiser Ede perújítási tárgyalásán


Pénteken ítélet várható Kaiser Ede perújítási tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon. Az ügyész is és a védő is Kaiser Ede felmentését kezdeményezte a móri vérengzés vádja alól még október elején elmondott perbeszédében. Pénteken Kaiser beszélhet az utolsó szó jogán, majd ítéletet hirdet Szebeni László bíró büntetőtanácsa.

Az ügyész, Soltész Miklós októberi perbeszédében azt kérte, a bíróság mondja ki bűnösnek Kaiser Edét a Budaörsön elkövetett fegyveres támadás miatt nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében. A csepeli postahivatalban, illetve a Keleti pályaudvaron levő Express Utazási Irodában történteket minősítse rablásnak, illetve rablás kísérletének; a pénzszállítók megtámadásával kapcsolatban pedig mondják ki Kaiser bűnösségét súlyos testi sértésben, illetve súlyos testi sértés kísérletében. A vád szerint Kaiser bűnlajstromán van még közokirat-hamisítás, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, sőt, kábítószerrel való visszaélés is. A legsúlyosabb vádponttal, a móri vérengzéssel kapcsolatban viszont az ügyész azt kérte: a móri bűncselekmény miatt azóta már első fokon elítélt Weisdorn Róbert tanúvallomása és a szakértők véleménye alapján a bíróság mondja ki, hogy Kaiser Ede nem vett részt a móri rablógyilkosság előkészületében és a bűncselekményt sem ő követte el.

Kaiser Ede védője, Dezső Antal ugyancsak az október 7-én elhangzott védői perbeszédében hangsúlyozta, hogy ő már 5 évvel ezelőtt is azt mondta a Fővárosi Bíróságon, hogy Kaiser Ede ártatlan a Móron történtekben. Meggyőződése, hogy Kaisert már akkor, 2004 decemberében fel kellett volna menteni. Dezső Antal azt mondta, a móri ügy kimenetele nem kétséges, viszont aggódik amiatt, hogy ugyanaz a bíróság dönt ebben a nagy súlyú ügyben, amely Kaisert ártatlanul ítélte el a móri vérengzés miatt.

Kaiser Ede mindmáig jogerősen tényleges életfogytiglanra elítélt, és a legszigorúbb körülmények között őrzik.

(FH)


Karácsonyra hiánycikké válhat a tej


Egy tucat levágott szarvasmarhafejet tettek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé a tejtermelők azon a csütörtöki demonstráción, amelyen az eddigi legalacsonyabb, 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoztak. A tüntetésen ingyen tejet osztottak és több litert a csatornába valamint a tárca épülete elé is kiöntöttek.


Rövid lesz a 2010-es tavaszi ülésszak


Katona Béla házelnök tervei szerint rövid lesz jövőre az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a parlamenti választások miatt, valószínűleg mindössze két plenáris ülést hívnak össze februárban, bár végleges döntés még nincs erről. Jövő héten háromnapos ülést tart a parlament: hétfőn szavaznak ismét az új polgári törvénykönyvről, kedden pedig a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitája lesz napirenden.

Végkiárusítás vereség előtt


A kormány eladná a balatonőszödi üdülőt és „hasznosítaná” a Tihanyi Yacht Clubot

Néhány hónappal az MSZP várható választási veresége előtt nemes egyszerűséggel értékesítené a kormány az állami üdülővagyon egy jelentős részét, köztük a balatonőszödi kormányüdülőt is. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint az intézkedéssel négyszáz ember munkaviszonyát is megszüntetnék csoportos létszámleépítéssel.

Néhány hónappal az MSZP várható választási veresége előtt nemes egyszerűséggel értékesítené a kormány az állami üdülővagyon egy jelentős részét, köztük a balatonőszödi kormányüdülőt is. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint az intézkedéssel négyszáz ember munkaviszonyát is megszüntetnék csoportos létszámleépítéssel.
Tovább>>

Még nagyobb csődhullámtól tartanak (+videó)



Több mint kétszáz megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég dőlt be idén, a jövőre tervezett elvonások miatt a vállalkozások még nagyobb csődhullámtól tartanak. A kormány szeptembertől már befagyasztotta a cégek támogatását, jövőre pedig 15 milliárd forinttal csökkentené a finanszírozást.

Tovább>>


Februárban dőlhet el a turulszobor sorsa


Lehet, hogy majd csak februárban döntenek a XII. kerületi turulszoborról – értesült az egyik kormányközeli napilap.

Madarász Gabriella, a Legfelsőbb Bíróság (LB) közigazgatási kollégiumának vezetője azt mondta a Népszavának: eredetileg úgy volt, hogy a november 11-i tanácsülésen döntenek a szobor sorsáról, de a kerületi önkormányzat azt kérte, hogy inkább tárgyaláson hozzák meg a döntést. A tárgyalás munkarendbe illesztése viszont azt jelenti, hogy csak februárban tárgyalhatják a kérdést.

Az LB-hez azután került az ügy, hogy a hegyvidéki önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bíróság júniusi jogerős határozata ellen. Ez kimondta, hogy jogsértő volt a szobor elhelyezése, mert nem járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés – olvasható a lapban.

(FH/Népszava)



Hármas gyilkosság a tanyán – egy szürke Mercedest keresnek


Egy idős házaspárt és lányukat gyilkolták meg a Bács-Kiskun megyei Tompa mellett egy tanyán. A rendőrök már keresik a támadót, vagy támadókat, autójuk ellen pedig körözést adtak ki.

Szerda délután három órakor egy hozzátartozó vette észre, hogy a tanya 65 éves tulajdonosa holtan fekszik az ágyban. A kihívott háziorvos azt állapította meg, hogy bűncselekmény történt. A rendőrök a történtek után elkezdték keresni a férfi feleségét és lányát is. Végül a tanya istállójában, egy személyautó csomagtartójában találtak rá a két nő holttestére.

A 62 éves asszony és 41 éves lánya szintén gyilkosság áldozata lett – mondta Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette: a rendőrök már körözést adtak ki az ellen az autó ellen, amellyel a támadó vagy támadók elmenekülhettek. Egy szürke Mercedes E-290-esről van szó, a rendszáma pedig HYP-860.

(FH)



Meghalt a hátba lőtt férfi


Életét vesztette az a férfi, akit csütörtök reggel lőttek hátba Budapesten, a VIII. kerületi Baross utcában – mondta a Független Hírügynökségnek Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A rendőrség emberölés miatt nyomoz az ügyben – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Úgy tudni, az áldozat külföldi. Több dolog kérdéses még azonban. Egyelőre nem tudni ugyanis, hogy milyen fegyverrel lőttek az áldozatra, egy vagy több támadó volt-e, illetve miért ölték meg.

(FH)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése