Blogarchívum

2009. október 31., szombat

Jó itt Site - A vidék legyen az ország talpköve

Link

Részlet a cikkből:
– A Bajnai- kormány éppen a belső motorokat gyengíti.
– Szomorú, hogy az elmúlt nyolc évi MSZP–SZDSZ-kormányzás egyik kulcseleme éppen a falvak, a vidék infrastruktúrájának a leépítése volt. Szerintük le kell rombolni a falvakat, s be kell hajtani az embereket a városba, holott ma már világosan látszik, hogy ha önerőből akarunk munkahelyeket teremteni, akkor azt elsősorban vidéken tudjuk megtenni. Ezért nagyon fontos, hogy egy új kormány másként tekintsen a vidékre, lássa benne az ország talpkövét. A dualista gazdaságpolitikának ez lesz a másik alappillére.

– Hogyan lehet vidéken tömegével munkahelyeket teremteni?
– Konkrét javaslatokat dolgoztunk ki arra, hogy miként lehet évente százezer új munkahelyet létrehozni a családi vállalkozásokban, elsősorban a háztáji gazdálkodásra építve. Emlékezzünk vissza, ez egyszer már életszínvonal-növekedéshez vezetett vidéken a Kádár-korszakban. Szintén kidolgoztuk, hogyan kell elérni, hogy a föld jóval több embernek biztosítson munkát, megváltoztatva az egészségtelen nagybirtok kontra kisbirtok rendszert a jelenlegi 90:10 százalékos arányról a nyugat-európai 50:50 százalékos arányra. Kidolgoztuk azt is, hogy miként lehet a helyi kisvállalkozásokat vissza nem térítendő támogatásokkal technológiákhoz, például tejkiadó automatákhoz juttatni. A támogatással a tejfeldolgozó üzemek mellett létre lehet hozni például kisvágóhidakat, és segíteni lehet az élelmiszer-feldolgozást. Nagyon fontos a helyi piacok beindítása, hogy árubőség legyen vidéken. Ehhez szükséges elem a helyi pénzek bevezetése s a felvásárlási láncok létrehozása állami segítséggel. Látható, hogy komplex területfejlesztési stratégiára van szükség.

– Helyi pénzek bevezetésére akad nemzetközi példa?
– Ez kiválóan működik az Egyesült Államokban, ahol az agrártermékek belföldi értékesítésének több mint fele ilyen formában valósul meg. Nyugat-Európában is több helyen vezettek be helyi fizetőeszközöket, például Düsseldorf környékén. Csak halkan jegyzem meg: ezt annak ellenére tették meg, hogy már tagjai az eurózónának. A vidéki Magyarország újjáépítése egyébként igen összetett feladat. Ez a program csak akkor fog működni, ha nagyon sok ember aktívan dolgozik a megvalósításán. Megyénként legalább ötszáz emberre van szükség, azaz összesen mintegy tízezer fős úgynevezett „fekete seregre”. Nekik csak azon kell dolgozniuk, hogy ezzel a programmal évente százezer új munkahely jöjjön létre.

7 megjegyzés :

  1. Tipikus példa, ha valaki a spanyolviaszt kétszer akarja feltalálni.
    Ez már egyszer működött, most rájöttek, hogy nagy felelőtlenség volt kidobni a gyereket is a fürdővízzel.
    Semmi gond, talán még a hangya szövetkezetek is, a felfedezés listájára kerülnek.
    "Bölcs és tapasztalt öregek mondogatták régebben, hogy aki nem tanul a múltból, az nem tudja építeni a jövőt. Az éppen lepergett évszázad legtanulságosabb élelmiszer-gazdasági alkotása hazánkban a Hangya Szövetkezet megalakítása, szárnyalása. Ha végigszaladunk a Hangya fél évszázados történetén, sok mindent megértünk a magyar élni akarásból, találékonyságból és abból, hogy ha ez a nép összefog, akkor a legnagyobb csodákra képes. "

    VálaszTörlés
  2. Bárcsak a próféta szólna Belőled! :)

    VálaszTörlés
  3. Nem mondom - tényleg feltalálták a csőben a lyukat... Mégis meglepett, hogy van aki rájött, és még szót is emel érte.

    VálaszTörlés
  4. Morvai is évek óta mondogatja a Hangya Szövetkezetek újbóli felállításának szükségességét.
    A problémát "csak" az a torzszülött Eu jelenti.

    Nyugodtan, szépen lehetne itt élni, ha hagynák. Megpróbáltak itt, felénk is ún Bész-ekbe "tömörülni" a gazdák. (Beszerző és Értékesítő Szövetkezetek.) Semmit nem ért. Külön érdekessége még annak a történetnek, ha az emberek ilyen, vagy hasonló tömörüléseket hoznak létre, hogy ha az egyik Eu-s szabálynak megfelenének, akkor a másiknak tuti, hogy nem. Valamint, hogy amennyiben mégis, akkor a bankok által kért kritériumoknak nem tudnak majd megfelelni. Ki van ez találva, kérem szépen:-(((

    VálaszTörlés
  5. Az emberek mennek, teljesítik az egyik, vagy másik feltételt, majd azzal szembesülnek, hogy hiába volt az egész, mert a harmadik, vagy negyedik állomáson kiderül. kezdheti elölről a kis "köreit", ha még van hozzá ereje. Az életkedvet is elveszik azoktól, akik ebben az országban szeretnének boldogulni. Legalábbis, ha a mezőgazdaságban akarnak megélhetést biztosítani legalább saját maguk számára.
    Az EU= Magyarország halálával.

    VálaszTörlés
  6. A véletlen fel sem merülhet ebben. Tudják, hogy Magyarország mezőgazdasági feltételei a legjobbak Európában, és a "szabad piaci verseny" értelmében éppen ezért akarják tönkre tenni, mert ha jól működne, ki vásárolna mesterségesen előállított sz@rt?
    A mostani pusztító intézkedéseken változtatni részben szándék kérdése. Szanyi Tibort azóta jegyeztem meg magamnak, amikor 2002-ben kijelentette, hogy nekik 500 ezer paraszttal kevesebbre van szükségük. :-((
    Megint más aspektusból - nagy kérdés, mennyire érdemes figyelembe venni az EU alapszabályait, ha maga az únió sem veszi komolyan azt.
    Amennyiben beleegyezik a Benes-dekrétumok megtartásába, és ezzel elismeri a kollektív bűnösség elvét - nagy kérdés, hogy ennél kisebb horderejű kérdésekben érdemes-e tartani magunkat az irányleveikhez?

    VálaszTörlés
  7. Szanyinak üzenem: "Nekünk is."

    VálaszTörlés