Blogarchívum

2009. szeptember 25., péntek

Meghalt Bujtor István

2009. szeptember 25., péntek, 14:05

Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész - közölte az [origo]-val Talabér Márta a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A veszprémi színházat igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban.


Bujtor István július végén, életveszélyes állapotban került a veszprémi kórházba. Állapota fokozatosan, lassan javult, és tegnap arról érkezett hír, hogy a művészt kiengedték a kórházból, és rehabilitációját Budapesten folytatják, azonban pénteken egyelőre ismeretlen okokból rosszabbodott Bujtor állapota és egy fővárosi kórházban elhunyt.

Bujtor Istvánt az 1980-as A Pogány Madonna óta szinte mindenki a dörzsölt, vitorlázást és nőket sem megvető balatoni nyomozó, Ötvös Csöpi szerepéből ismeri. Csöpi és partnere, Kardos doki (Kern András) összesen négy bűnügyet göngyölítettek fel a moziban (a Madonna után jött a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba), tíz év kihagyás után, a 2000-es években pedig átköltöztek a kisképernyőre, hogy a Zsaruvér és csigavér-tévéfilmekben folytassák a balatoni nyomozást.

Az eredeti Ötvös csöpi-filmek valami egészen egyedit tudtak: a korábban magyar filmen nemigen létező vicces akciókrimik menőségükkel elérhető közelségbe hozták a nyugatot, miközben a mindenki számára ismerős és kedves balatoni hangulatot árasztották magukból. Bujtor nem véletlenül találta ki, hogy az Ötvös Csöpi-filmek helyszíne a Balaton legyen, szenvedélyes vitorlázó, hatszoros magyar bajnok volt.

Persze az 1942-es születésű Bujtor karrierje nem Csöpivel kezdődött. A közgazdász végzettségű Bujtor első filmszerepét az 1964-es A kőszívű ember fiai-ban játszotta, első főszerepét pedig az ugyanebben az évben bemutatott Máriássy Félix rendezte Karambol-ban alakította, ahol féltestvérével, Latinovits Zoltánnal játszott együtt.

Forrás: [origo]
Bujtor István és Kern András a Hamis a baba című 1991-es filmben

Folyamatosan kapta a filmszerepeket, miközben színházban is játszott: pályája során tagja volt a győri Kisfaludy Színháznak, a József Attila Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak, a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak és a veszprémi Petőfi Színháznak, melynek 2007 végétől igazgatója volt.

A Sándor Mátyás utolsó jelenete és végefőcíme:
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ww3NbraE5B18HFNe

Jelentősebb filmes, illetve tévészerepei közé tartozott a Bors (1968) című tévésorozat, Simó Sándor Szemüvegesek (1969) című filmje, Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szel-e (1976) és az 1979-es Sándor Mátyás című Jules Verne-adaptáció.

Számos színházi rendezés fűződik a nevéhez, a Petőfi Színházban az elmúlt évadban mutatták be a Száll a kakukk fészkére alapján készült Kakukkfészek című darabot a rendezésében, amelyben Bromdent, a hatalmas termetű, magát süketnémának tettető indián szerepét is eljátszotta.

Forrás: [origo]
Bujtor István és Eperjes Károly a Kakukkfészek című előadásban

Filmrendezőként először A Pogány Madonná-ban próbálta ki magát, és a többi Ötvös Csöpi-filmet is ő maga jegyzi, valamint A három testőr Afrikában című 1996-os Rejtő Jenő-adaptációt. A Szomszédok című tévésorozat huszonkét epizódját rendezte, a 213. részben szerepelt is: Taki bácsival, Almával és Sándorral hajókázni indultak a Balatonon. Rendszeresen szinkronizált, elsősorban Bud Spencer filmjeit: huszonhétszer kölcsönözte a hangját az olasz színésznek.



16 megjegyzés :

  1. Két hónapig az életveszélyes állapotból feljavult, ami nem kis teljesítmény,

    majd amikor jobban lett, a Budapesti kórházban azonnal MEGHALT !

    Remélem most végre kinyitja a száját a család, legalább annyit, hogy melyik KÓRHÁZ INTÉZTE EL ....................... a rehabilitálást.

    Ismeretlen okból ????????????????? halt meg. Na ne mondják !
    Ha ennyire hülyék az orvosok, akkor KŐFEJTÉSRE KELL HAJTANI ŐKET !

    Latinovits spiclijét perelte Bujtor, ami MÉG HÁTRA LETT VOLNA

    VálaszTörlés
  2. Ezek lényeges kérdések. Miért vitték el Veszprémből? Ki hibázott?

    VálaszTörlés
  3. Nyugodjék békében!
    Nem is hittem, hogy 67 éves volt. Sajnálom, ami vele történt. Egyenlőre csak találgatások keringenek. Addig nem mondanék semmit a betegségéről, és a haláláról, amíg nem tisztázódik, mi történt valójában. Ha emberi mulasztás okozta, akkor a család nyilván megteszi a szükséges lépéseket.
    Addig nekünk nincs más dolgunk, mint kegyelettel emlékezni Rá.

    VálaszTörlés
  4. Szept. 11-től már magánál volt és azóta folyamatosan javult, annyira javult, hogy már csak rehabilitálás végett hozták ma föl Bp-re, ahol meghalt, és ismeretlen okot mondanak.
    A 3.évezredben vagyunk és egy kis rosszullét után nem tudtak 2 hónapig egy kórházi fertőzést elmulasztani,
    majd fogalmuk sincs, hogy mi okozta a halált ?
    Hát nekünk IGENIS VAN DOLGUNK addig, míg a kórházakban halnak a legtöbben, orvosi szakértelem és embertelenség miatt. Hány halott volt, akit a kórház nem volt hajlandó fogadni, miközben kötelező lett volna azonnal befektetni. Micsoda orv-osi bagázs az, aki pénzért eladja a lelkét (ha ugyan ezeknek van) miközben szó nélkül felakasztották szögre a Hipokráteszi esküjüket. Milyen származásúak ezek az orvosok, amikor MAGYAR EMBERT évtizedek óta nem vesznek fel az orvosi egyetemre ? Úgy orvosok ezek, mintahogy az egyházban a papi csuhába bújt rabbik.

    VálaszTörlés
  5. A veszprémi kórház orvosigazgatója, Dr. Tóth Árpád azt mondta: "szerdán teljesen jó állapotban engedtük el Pestre, nem meghalni adtuk oda".

    VálaszTörlés
  6. Igen. De kegyeletsértésnek érzem, hogy a halálát felhasználjuk a saját ügyes-bajos dolgainkhoz.
    Ezt majd az orvosok, meg család elrendezi, szerintem. Legalább a halála első óráit adjuk már át a kegyeletnek.
    Milyen világ ez..meghal egy ember, és ilyesmivel kell foglalkozni...Tudom, kiknek köszönhető. De Bujtorral, az EMBERREL szemben érzem méltánytalannak ezt az egész média visszhangot a halála körülményei körül.
    Ilyenkor a csendé és a részvété az elsőbbség.
    A többit később...

    VálaszTörlés
  7. Ez nem a MI ÜGYES-BAJOS DOLGUNK, hanem BUJTOR ISTVÁNÉ, aki saját testvére, Latinovits Zoltán gyilkosaival állt perben. Szabadlábon futkoshat az a zsidó idióta elmebajos júdás, aki kinyírta a MAGYAR KULTÚRÁT KÉPVISELŐ TEHETSÉGES MAGYAR SZÍNÉSZEKET, MŰVÉSZEKET. És ez azóta is szabadlábon lúdtalpazik, mert őneki megengedte a mocskos nemzetközi terrorista fajtája, hogy ő csak magának tartozik elszámolással.
    Az, aki csak hajbókol egy kegyeleti dumával ilyen esetben, az egyszinten van az ilyen söpredékekkel.
    A JÓZANSÁG, TISZTELET és SZERETET azt diktálja, hogy KÖVETELJE A FELELŐSÖKET ! és ne a szerettei között, hanem az áruló-gyilkos-júdások között !

    VálaszTörlés
  8. A megadott cíkkek csak részigazságok. Frenreisz Károly világosan közölte, hogy minden eddig megjelent cikk csak részigazságot közöl, de nem mondott konkrétumot, hogy mi az igazság.

    VálaszTörlés
  9. "At, aki csak hajbókol egy kegyeleti dumával ilyen esetben, az egyszinten van az ilyen söpredékekkel.

    Szerencsére Te ezzel a szöveggel mindenkinél különb szintre tornáztad magad:-(
    Sajnálom, ha nem érted, amit mondok.
    Ma halt meg ez az ember. EMBEREK között úgy szokás, hogy ez a nap a kegyeleté és a részvété.
    Neked további kellemes zsidózást kívánok. Én inkább gyújtok egy gyertyát Bujtor István kiválósága emlékére.Mert így kívánja a tisztesség és az emberség.


    Isten nyugosztalja.

    VálaszTörlés
  10. A veszprémi kórház orvosigazgatója, Dr. Tóth Árpád azt mondta: "szerdán teljesen jó állapotban engedtük el Pestre, nem meghalni adtuk oda". Rehabilitációját Budapesten folytatták volna. A héten helikopterrel a Honvédkórházba szállították, itt információink szerint bélgyulladást, veseelégtelenséget, szeptikus sokkot állapítottak meg. Halálának pontos körülményei egyelőre nem ismeretesek.

    VálaszTörlés

  11. Bujtor István egyik legendás filmjével emlékezik a színművészre az m1.
    Péntek este 22.20 órától a Pogány Madonna című bűnügyi filmet adja tévécsatorna.

    Nézze meg videóinkat és a képgalériát Bujtor István pályafutásáról>>>

    VálaszTörlés
  12. Állítólag előrehaladott kandida (gombás) fertőzése volt, amely miatt vérmérgezést kapott és került kómába, majd a veszprémi kórházba. Eszméletét mindvégig nem nyerte vissza. Szerintem azért szállították Budapestre, mert Veszprémben már nem tudtak rajta segíteni. Az állapotának javulásáról szóló hírek félrevezetés volt.

    VálaszTörlés
  13. A candida nem okoz vérmérgezést ! Minden szervezetben megtalálható normál mennyiségben.
    Minden penicilin alapja : a tiszta penész, ami gomba. A túlszaporodott candida egyszerű gyógynövénnyel kezelhető, 1 hét alatt.
    Fertőzést a kórházban kapott.
    Szept. 11-étől magánál volt, és állapota folyamatosan javult. Annyira JAVULT, hogy az orvosok nem látták semmi akadályát annak, hogy a MÁR CSAK FELJAVÍTÓ KÚRÁT BP-en kapja meg.
    Az állapotának JELENTŐS JAVULÁSÁT maga a FELESÉGE közölte szerdán, aki a veszprémi orvosokkal konzultálva döntött úgy, hogy MÁR CSAK REHABILITÁLÁSRA VAN SZÜKSÉG.

    VálaszTörlés
  14. Azt is közölte a nana.hu, hogy otthon halt meg Bujtor,
    miközben egy másik lapon (fn.hu) azt írták, hogy a Kórházban MR (Mágneses Rezonancia) vizsgálatra vitel közben halt meg.
    Nos, akkor most MI IS AZ IGAZSÁG ? MÉDIA irogatók ?

    VálaszTörlés