Blogarchívum

2009. szeptember 21., hétfő

Hírek - egyben

Meghalt a kórházról kórházra küldözgetett beteg

2009. szeptember 20., vasárnap 8:27     InfoRádió / MTI
Meghalt az a férfi, akit vérző gyomorral kórházról kórházra küldtek a hét elején Budapesten. A RTL Klub Híradója úgy tudja: a férfit hétfőn a mentők a Péterfy Sándor utcai kórházba vitték, onnan azonban továbbküldték az egyesített Szent László és Szent István kórházba.
A csatorna szerint ez az egyik olyan intézmény, amit az Egészségügyi Minisztérium egy hónapja másik nyolc kórházzal együtt kijelölt a sürgősségi ellátásra, és ezekből a kórházakból elvileg nem küldhetnek tovább sürgős beteget. A férfit azonban a Szent István kórház orvosa innen is tovább küldte.

Egyre rosszabbul lett, így - ahogy az orvos tanácsolta - a család saját kocsiján indult el a beteggel a harmadik kórházba. A férfi az autóban elvesztette az eszméletét, és végül a mentők visszavitték a Péterfy Sándor utcai kórházba, ahol másnap meghalt. A Szent István kórházban belső vizsgálatot kezdtek, az Egészségügyi Minisztérium pedig felkérte az egészségbiztosítási felügyeletet, hogy sürgősen vizsgálja ki a történteket.


Halál a mentőben: új eljárás indult


Új eljárás indul a mentőben meghalt mindszenti beteg ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet az ügy kapcsán jogosan büntette meg hárommillió forintra a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházat. Erről a múlt héten döntött az ítélőtábla, de csak hétfőn számolt be róla sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a kórház főigazgatója.
Tovább:


Letette esküjét az új titokminiszter

Letette a miniszteri esküt Juhász Gábor hétfőn a parlamentben. A szocialista politikus a polgári titkosszolgálatok felügyeletét veszi át Ficsor Ádámtól, aki 5 hónapnyi munka után távozik a posztról.
Tovább:


Hunvald a rács mögött is kaphat fizetést – az MSZP-sek tárgyalni sem akartak róla

Tárgyalni sem volt hajlandó az erzsébetvárosi képviselő-testület szocialista többsége a rács mögött ülő Hunvald György fizetésének és költségátalányának felfüggesztéséről. Az ellenzéki indítvány napirendre vételét leszavazták.
Tovább:

Zuschlag-ügy: a hiányos pályázat is nyertes

Minisztériumi utasításra juthattak hiányos pályázatokkal is komoly támogatásokhoz a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek - vallotta a büntetőperben meghallgatott egyik tanú, aki szerint a szocialista politikushoz köthető szervezetek pályázatainak legfeljebb tizede volt hiánytalan.
Tovább:

„A fogyatékkal élőket segítő szervezeteket is ellehetetlenítik”

Elfogadhatatlan és elviselhetetlen az a megvonás, melyeket a fogyatékkal élő szervezetek szenvednek el a 2010-es költségvetés szerint – mutatott rá újságírók előtt a Parlamentben Soltész Miklós.
Tovább:

Idén novemberben elmarad a szokásos nyugdíjemelés

Az ellátások idén mintegy két százalékoz veszítenek értékükből.
Tovább:

Munkaügyi vitára készülnek a vasutas-szakszervezetek

Feltehetőleg kedden postázzák a miniszterelnökhöz írt közös levelüket a vasutas-szakszervezetek, amelyben kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek – áll a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) közleményében. A törvény értelmében a kormánynak öt napon belül ki kell jelölnie képviselőjét, majd az ezt követő kollektív munkaügyi vitában a megállapodásra hét nap áll rendelkezésre, ezt követően nyílik lehetőség a munkabeszüntetésre. A sztrájktörvény szerint viszont már a tárgyalás ideje alatt is lehet figyelmeztető sztrájkot tartani.
Tovább:

Ismét egy kisvárosnyival kevesebben vagyunk

Mintegy 11 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága az elmúlt egy évben, ám a csökkenés közel kétszer ekkora lenne, ha a természetes fogyás adatait nem javítaná a bevándorlás.  (?)
Tovább:


"Fehér harag" Franciaországban

2009. szeptember 21., hétfő 10:34     InfoRádió / S. Ráduly János (Franciaország)
Tejben úszott Franciaország a hét végén: az alacsony felvásárlási árakkal elégedetlen tejtermelők ugyanis tiltakozásul több millió liter tejet öntöttek ki az utakra és a földekre. A "fehér harag" nevet viselő demonstrációsorozatukat a héten is folytató gazdák immár nem csak azt követelik a kormánytól, hogy segítsen rávenni a feldolgozóipart, hogy tisztességes árat fizessenek a tejért, hanem azt is, hogy a bankoknál érjen el könnyítéseket a hitelek törlesztésében, illetve, hogy a társadalombiztosító is "tegyen gesztusokat" azok irányába, akiknek komoly elmaradásaik vannak a járulékok fizetésében. A válság súlyosságát az is mutatja, hogy az elmúlt fél évben az ország nyugati részében csaknem tucatnyi, kilátástalan anyagi helyzetbe került tejtermelő követett el öngyilkosságot.
A tiltakozáshullám, amely mostanra érte el csúcspontját, immár több mint két hete tart Franciaországban, igaz korábban a gazdák megelégedtek azzal, hogy több megyeszékhelyen teheneket vittek a kormányt helyi szinten képviselő prefektúrák elé, és azokkal időnként komoly közlekedési fennakadásokat okoztak.

A mozgalomba mára a német tejtermelők is bekapcsolódtak: a francia gazdákkal összefogva a hét végén több ezer liter tejet öntöttek egy közös határszakaszon a Rajnába, és közösen minimum 350-400 eurót, mai árfolyamon 95-110 ezer forintot követelnek a tej ezer literéért, szemben a jelenlegi 260 és 280 eurós, mintegy 70 és 75 ezer forint körül mozgó felvásárlási árakkal.

Mindezzel párhuzamosan az uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszüntetése ellen is tiltakoznak, attól tartanak ugyanis, hogy azt követően tevékenységük végképp ellehetetlenül. A francia tejtermelők ez utóbbi téma kapcsán is erős nyomás alatt tartják saját mezőgazdasági miniszterüket, és azt remélik, hogy Franciaországnak a németekkel közösen sikerül egy "megfelelő", azaz nekik tetsző kompromisszumot kiharcolnia Brüsszelben. Ami egyebek mellet az uniós tejpiac szigorúbb szabályozásáról szólna, és amit a szabadpiac elvét valló britek, svédek, dánok és hollandok teljes mértékben elvetnek.

A hét végi, szokatlanul heves megmozdulásokat követően a francia agrártárca vezetője mindenesetre azt máris megígérte, hogy a tisztességesebb árak kialakítása érdekében az állam közvetíteni fog a termelők és a feldolgozóipar között, a bankok, valamint a társadalombiztosítás vezetőit pedig a hét elejére megbeszélésre hívta, hogy megoldást találjanak a gazdákat sújtó pénzügyi nehézségek kezelésére.

Az immár több mint fél éve tartó tejválság következtében ugyanis a tejtermelők jelentős része nem tudja törleszteni a beruházásaikra felvett banki hiteleket, mások pedig egyszerűen képtelenek kifizetni a havi társadalombiztosítási járulékaikat.

(Megjegyzés: És Magyarországon???)

1 megjegyzés :

  1. Hunvald esetében már nem az ártatlanság vélelme, hanem a megalapozott gyanú áll fenn.

    VálaszTörlés