Blogarchívum

2009. augusztus 16., vasárnap

Tudják, kik gyilkoltak a '89-es forradalom idején

[ 2009. augusztus 16., 12:48 ]

  Azonosították azokat a fegyvereket, amelyekből kilőtt golyók megölték az 1989. decemberi áldozatok mintegy 80 százalékát, jelentette be csütörtökön Dan Voinea nyugdíjas katonai ügyész, aki a forradalom és az első, 1990. június 13-15. között bányászjárás ügyiratain dolgozott.

Voinea elmondta, az Alkotmánybíróság döntése, amely a civileket is érintő ügyeket kivonta a katonai ügyészség hatálya alól, megakadályozta annak kiderítésében, kik adták ki a tűzparancsot. Szerinte nem a katonák a hibásak, nem őket akarja „keresztre feszíteni". Voinea 1997 és 2007 között foglalkozott az ügyekkel.

A nyugdíjas ügyész Teodor Mărieş-sel közösen tartott sajtótájékoztatót: a December 21. Egyesület elnöke tíz napja éhségsztrájkol amiatt, mert a román állam nem tartja be az Európai Emberi Jogi Bíróság egyik döntését, amely megszüntetné a forradalom ügyiratainak titkosítását. A bíróság arra is felszólította Romániát, hogy szeptember 7-ig továbbítsa Strasbourgba az egész dokumentációt.

Az egyesület a bíróságon keresztül megkapta az ügyirat mintegy 40 ezer oldalát, amelyről viszont Voinea azt állította, a teljes ügyirat alig húsz százaléka. Mărieş attól tart, hogy a többit megsemmisítették vagy elveszett, és kérte az egész iratcsomó közzétételét.

kitekinto.hu

5 megjegyzés :

  1. Ezek a titkositasok engem nagyon zavarnak,ez igy csak kodosites.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos ez is megtörtént...én akkor csak 10 éves voltam...akkor nem értettem mi torténik...s még most sem igazán.

    VálaszTörlés
  3. Hencikém, az 56-ban, a Földmüvelésügyi Minisztérium és a szomszédos épületek tetejéröl kilött golyók kiknek a fegyvereiböl kilöve öltek halomra többszáz, a Parlamentünk elött békésen, Himnuszunkat éneklök életét, ahhoz MÉG mennyi idöre lesz szükség, mit sejtesz ?

    VálaszTörlés