Blogarchívum

2009. július 7., kedd

Obama: Washington nem adott zöld jelzést Izraelnek Irán megtámadásához

Joe Biden alelnök úgy fogalmazott: Izrael maga határozhatja meg, mi áll az érdekében.
MTI - Duna TV 2009.07.07. kedd 17:08

Szó nincs arról, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek Irán megtámadásához - tudatta Barack Obama amerikai elnök kedden.

A moszkvai látogatáson tartózkodó Obama a CNN hírtelevízióban kategorikusan elutasította azt a gondolatot, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta volna, hogy Izrael csapást mérjen iráni nukleáris létesítményekre. Arra a kérdésre, hogy Washington zöld jelzést adott-e Izraelnek egy ilyen támadásra, így válaszolt: "Egyáltalán nem".
    
Az amerikai elnök megjegyezte: Amerika nem írhatja elő más országok számára, hogy azoknak melyek a biztonsági érdekeik. Hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Államok az iráni atomkérdés megoldására törekszik, méghozzá "diplomáciai csatornákon".
    
A kérdés azután merült fel, hogy Joe Biden amerikai alelnök az ABC televíziónak adott vasárnapi interjújában úgy fogalmazott: Izrael maga határozhatja meg, mi áll az érdekében, és mit tesz Iránnal kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem diktálhat egy másik szuverén országnak, hogy mit tehet, és mit nem. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az Egyesült Államok közbeavatkozna-e katonailag, ha Izrael úgy döntene, hogy katonai akciót indít az iráni atomprogram felszámolására.
    
Biden kijelentését amerikai hírügynökségek úgy értelmezték, hogy Washington zöld jelzést ad Jeruzsálemnek, ha az katonai akcióval akarna megszabadulni az iráni atomprogram jelentette fenyegetéstől. A nyilatkozat után azonban Ian Kelly washingtoni külügyi szóvivő sietett leszögezni: az alelnök nem adta Amerika áldását az Irán elleni izraeli támadáshoz.
    
Kelly ugyanakkor megerősítette: Izraelnek szuverén államként joga van dönteni arról, hogy milyen lépéseket tesz biztonsága érdekében. "Nem fogjuk megszabni, mit tegyen (...) elkötelezettek vagyunk Izrael biztonsága mellett, és osztjuk Izrael mély aggodalmát Irán atomprogramja miatt" - mondta.
    
A keddi The Washington Times szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya hivatalosan nem kérte Washington jóváhagyását az iráni atomlétesítmények elleni esetleges katonai csapáshoz, mert attól tart, hogy a Fehér Ház ehhez nem járulna hozzá.

6 megjegyzés :

  1. Akkor miért avatkoztak be Viet-Nam, Afganisztán, Irak és mások belügyeibe?

    VálaszTörlés
  2. Azok más elnökök voltak. "Sápadarcúak". ;-))
    Emez a mostani meg okoz némi meglepetést időnként.
    Azt gondolták némelyek, hogy nagy pofon lesz a fehéreknek egy színes miniszterelnök, közben meg kiderül, hogy neki magasabb az IQ-ja, mint az övéké.

    VálaszTörlés
  3. Várjuk ki a végét! Még valóban okozhat meglepetést. A Zsidóknak meg nagyon,nagyon viszket a markuk.

    VálaszTörlés
  4. OK. Nem az a haragos zöld, de még is csak zöld ez a jelzés. Ez nemsokára vérpiros lesz. Csapás, válaszcsapás, Irakból irány békét fent tartani Iránba.
    Mennek ezek minden irá'nba ahol olaj van. Közben majd ismét megtömik a guantanamókat gyanús manókkal. És dől (nekik) a sok píz. És billen a píztorony.
    De ha jól emlékszem, már pottyantottak a betonalapokra éppen csak ráillesztett német gyártmányú reaktorra. Egy darab Izraeli gép. Egy darab bombát. És THE END! az Iráni atomprogramnak. De nem ám a készen,de üresen álló betonalapokat kell célozni. Meg illik várni, amíg odaér és persze átutalják a szállító cégnek a reaktor árát.

    VálaszTörlés
  5. Nem is értem, Karesz, miért is nem vagy Te Politikus... Érted a csíziót nagyon! ;-)))

    VálaszTörlés
  6. Azért nem vagyok politikus, mert értem a csíziót.
    Azért értem a csíziót, mert öreg vagyok már.
    Az a politikus, aki érti a csíziót, nem öregszik meg.

    VálaszTörlés