Blogarchívum

2009. július 24., péntek

Budai: Zátonyra futott a sukorói földpanama

Megbukott a kiemelt kormányprogramként támogatott szocialista földpanama Budai Gyula szerint. A Magosz szövetségi igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyértelműen meg lehet határozni, kik a felelősek a King's City beruházással kapcsolatos „blamázsban”.

Szerinte Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Veres János volt pénzügyminiszter, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök, aki az előző kormány gazdasági minisztere volt.

Zátonyra futott a sukorói földpanama - mondta Budai Gyula. A politikus úgy véli, alaki és súlyos szakmai hibák vannak a beruházással kapcsolatban. Hozzátette: a King's City beruházójának, Joáv Blumnak nincs tulajdonjoga a Sukoró melletti területre, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött ingatlancsere is érvénytelen. A Ceglédi Városi Ügyészség óvást nyújtott be, így az érintett területeket visszaállították az eredeti tulajdoni állapotba. Ezt a székesfehérvári földhivatal is megállapította, vagyis az albertirsai és pilisi földek nem minősülhettek cserealapnak.

A Magosz szövetségi igazgatója azt mondta: az izraeli-magyar üzletembernek a földtörvény értelmében sem lehetett tulajdonjoga, ahhoz ugyanis legalább három évig Magyarországon kellett volna élnie és mezőgazdasági tevékenységet folytatnia. Az ügyészség a tulajdonjog-bejegyzéssel kapcsolatos ügyvédi ellenjegyzést is szabálytalannak találta.

Budai Gyula hangsúlyozta: ezekről a szerződéskötéskor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem győződött meg, Tátrai Miklós pedig a hiányos iratokat írta alá. A beruházásra Veres János volt pénzügyminiszter koncessziós jogot adott, Gyurcsány Ferenc volt, és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök pedig kiemelt kormányprogramként támogatta,
anélkül, hogy elegendő információjuk lett volna a beruházás hátteréről. (???)
A Magosz szövetségi elnöke szerint nemcsak hűtlen kezelés miatt kell nyomozni, hanem a kormánytagok felelősségét is vizsgálni kell, mert hanyag módon bántak az állami vagyonnal. A politikus hozzátette: az MSZP-nek valószínűleg takargatnivalója van, mert nem támogatta a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Úgy fogalmazott: nem tudja nem feltételezni, hogy előre leosztott szerepekkel, meghatározott forgatókönyv szerint jártak el az ügyben.

A Sukoró melletti 70 hektáros területen 400 milliárd forintos beruházást terveztek, ahova egyebek között óriáskaszinót, háromezer szobás szállodát, koncerttermet, fedett sípályát, élménystrandot, golfpályát és szórakoztató központot építenének. Az állami területért a két Pest megyei gyümölcsös mellett 360 millió forintot adott az államnak Joáv Blum izraeli-magyar állampolgárságú üzletember. A King's City ellen több civil szervezet és az ott élők is tiltakoznak. A beruházással kapcsolatban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomoz, előbbi közokirat-hamisítás, utóbbi különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Az ügyben a Lehet Más a Politika párt a Legfőbb Ügyészhez fordult, a Fidesz pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

(FH)

9 megjegyzés :

  1. nem is bánom ha nem lesz szép hazánkban egy kis izrael .........már csak az hiányozna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Úgy 2-4 évvel ezelőtt ilyen hírek szóltak a Hajógyári Szigetről is, magyar Las Vegas néven emlegették. Mostanában csönd van, nem tudom, felépült-e végül, mert vajmi ritkán járok arra.

    VálaszTörlés
  3. Ismét egy bizonyíték arra, hogy nem igaz a kishitűek nyafogása: "Úgyse' tehetünk semmit" ezekkel szemben. Itt elég volt, hogy nagy port kevertek fel a sajtón keresztül, alaposan megszellőztették a témát, a figyelem középpontjába került ez a dolog. Azután a pártok tették a dolgukat...nem is volt más választásuk, mint vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezni.Ami -remélhetőleg- ezúttal eredménnyel is jár majd.

    Egy biztos: a XXI. század legerősebb fegyver a média.

    VálaszTörlés
  4. Helyiek még nem lélegezhetnek fel. Sukóron is azt suttogják hogy előbb vagy utóbb de elkészül a beruházás.Márciusban Fa Nándor ezt nyílatkozta:nagyszabású ingatlanspekulációt" gyanít a háttérben, amelynek "kiötlői valószínűleg bekalkulálták a civilek tiltakozását", és várhatóan "nagyvonalúan visszalépnek nagyszabású ígéreteiktől", és a későbbiekben megvalósítják szerényebb "eredeti terveiket".Tehát mi is az a terv?

    VálaszTörlés
  5. Szerintem már nem fog sikerülni. Nagyon úgy néz ki, lejárt az idő.

    VálaszTörlés
  6. Ólevendula Te nagyon optimista vagy. Valószínűbbnek tartom amit Brigi ír. Meg fogják valósítani, csak nem egyszerre, hanem apránként. Kivonul a kormány mögüle, és ha nincsenek kellőképpen észnél Fa Nándorék és a környékbeliek, akkor jön az úgynevezett B-terv.

    VálaszTörlés
  7. Azért bízom benne, hogy mégis nekem lesz igazam. No, meg Orbánnak:
    "
    A nagy csoda szemünk láttára, a legnagyobb világnyilvánosság előtt befuccsolt. A nagy varázslatról szóló mítosz összeomlott. A világ ma a varázslatvesztés időszakát éli. A varázslat ugyan nem sikerült, ellenben hatalmas pénzek tűntek el. A világ a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a piac sem pénzügyi, sem erkölcsi értelemben nem képes önszabályozásra, és nem is lehet, mert nem tévedhetetlen."
    :-))

    VálaszTörlés