Blogarchívum

2009. június 5., péntek

Latinovits Zoltán Nagy-Magyarországa - június4.

Köszönet érte bedefy -nek

2009. június 4.

Latinovits Zoltán otthon és a színpadon fotókon, filmen, színészbulin nótázva - mindez látható és hallható azon a kiállításon, amely Gyászunk a színészkirályért címmel nyílik

2009. június 4-én csütörtökön Budapesten,
2009. július 11-ig látható,
az I. kerületi Batthyány utca 6.-ban
a Várnegyed Galériában.

 

Kiállítják azt a menükártyát is, amelyre lerajzolta Magyarország megcsonkítását. A kiállítás címe Latinovits Zoltán (1931-1976) halálának napjára, június 4-re utal.

Latinovits Zoltán Halálának napja egybeesik Trianon napjával, ezért kiállítják azt a menükártyát is, amelyre 1970-ben a San Sebastian-i filmfesztiválon magyarázatképpen lerajzolta Magyarország megcsonkítását. A filmmustrán az Utazás a koponyám körül című filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a legjobb férfialakítás díját.  Latinovits Zoltán építészhallgató korából származó jegyzetfüzetét is kiállítják, amely nyílászáró tervrajzait tartalmazza. A Latinovits-kiállítás 2009. július 11-ig látható, az I. kerületi Batthyány utca 6.-ban

6 megjegyzés :

  1. Köszönöm, Ólevendula.

    "- Milyen nevelést kapott?
    - Ma erről nem szokás beszélni. Vannak, akik rossz néven veszik. Mégse tagadhatom le. Keresztény nevelést kapott. Olyat, mint régen a középosztály gyermekei. Pontosabban: szigorúan valláserkölcsi alapon álló nevelést, mint amit én és a testvéreim kaptunk a szüleinktől. Ebben a mentalitásban cseperedett föl, s amikor a Szent Imre Gimnázium diákja lett, a ciszterek ugyanezt a nevelést adták. Nem volt vak szigor, kényszerű engedelmesség, túlzott fegyelem, hanem inkább szeretettel, rábeszéléssel, megértéssel való vezetés, mindig az egyenes erkölcsi irányba haladva. Mindez természetesen párosult az általános műveltség, az intelligencia iránti igény felkeltésével, a testi és lelki összeszedettségnek is...."
    Mondja Hegyi Béla: Latinovits című könyvében róla az édesanyja, Gundel Katalin.
    Ehhez képest az ötvenes években az Önéletrajzában ilyen sorokat volt kénytelen írni, az érvényesülés érdekében:

    "Régi vágyam teljesülne, ha magasabb fokon szolgálhatnám az 5 éves tervben virágzó ipari országgá formálódó hazámat az építészi pályán, és hálás szívvel gondolok párttitkáromra, munkatársaimra és a mérnökökre, akik olyan bizalommal és szeretettel bocsájtottak továbbtanulásra. "
    (1951. augusztus)

    Micsoda világ volt:-((

    VálaszTörlés
  2. Pfúj! Ilyet gyomorgörcs nélkül nem lehet leírni!

    VálaszTörlés
  3. Förtelmes az egész. Szóval ahhoz képest, amilyen nevelést kapott (Gundel nagypapa nevelése elsősorban), ez saját maga megerőszakolásával lehetett egyenlő-gondolom.
    Mekkora károkat tettek ezek a vörösök leginkább az emberek lelkében...
    Gondolom, egész művészi pályáját végig kísérte a vörös cenzúra. Márpedig egy ekkora géniusznak egyszerűen KELL szárnyalás, a szabadság. Máskülönben megbolondul...

    VálaszTörlés
  4. Tökéletesen vázoltad fel a sorsát...

    VálaszTörlés
  5. Nem véletlenül volt betiltott könyv a "Ködszurkáló", amit Latinovits írt. Csak pult alól lehetett hozzájutni. Skizofrénné tette őt a rendszer.

    VálaszTörlés