Blogarchívum

2009. június 22., hétfő

A willkakuti - június 21. Bolívia

BOLÍVIA TÉLI NAPFORDULÓ ÜNNEPE  2009. JÚNIUS 21.
 
(Köszönet érte Bedefy-nek)

A déli félteke Téli napfordulója első hajnali sugarainál köszöntötte Bolíviában az ajmara indián nép történelmének 5517. évét a törzsből származó Evo Morales (képen) elnök vezetésével. .
 
 
Az újévi legfőbb szertartást a La Paztól 70 kilométerre fekvő Tiwanakuban tartották vasárnap, egy inka kor előtti fellegvár maradványainál, amely egy Andok-beli birodalom 500 és 1000 közötti fénykoráról tanúskodik. Már az előző éjszakát ezrek töltötték a helyszínen imádsággal, tánccal és imával a nulla fok alatti hőmérséklet ellenére, várták a napfelkeltét és Morales elnököt, aki minden évben részt vesz a rítuson. A willkakuti (ajmara nyelven "a nap visszafordulása") ünnepét, június 21-ét Bolívia első indián származású elnöke nyilvánította hivatalos ünneppé az "őslakos reneszánsz" politikájának szellemében. Helyi idő szerint 7 óra 15 perckor haladtak át az ajmarák és velük együtt számos turista Tiwanaku monolitikus gyöngyszemén, a Kalasasaya templom Napkapuján, amelyet az UNESCO 2000-ben nyilvánított a világörökség részévé. Az év leghosszabb és leghidegebb éjszakája után az ajmara nép így kap kozmikus energiát Nap Apától és fejezi ki háláját Föld Anyának az elmúlt évért. Az ajmarák időszámításának, amely szoros kapcsolatban van a mezőgazdasági ciklusokkal, jelképezi azt az öt ezeréves ciklust, amely alapján a helyi társadalmak történelmüket kifejezik. Ehhez az ötezer évhez járul a Kolumbusz Kristóf Amerikába érkezése óta eltelt 517 év.
 
 
 

6 megjegyzés :

  1. Ha Bolivia 5517 éve ünnepel, akkor mit fedezett fel Kolombusz Kristóf ?

    VálaszTörlés
  2. Azt, amit Americo Vespucci.

    Megjegyzem, az amerikai kontinens déli részének a sorsa nagyon hányatott, mert egyrészt üveggyöngyért, kábító szerekért, vagyis pálinkáért, vagy erőszakkal vették meg az őslakosság földjét. Óriási hasznot húztak belőle. Gúny tárgyává tették őket, és elüldözték. Olyan törvényeket hoztak, amelyek az őslakósok vesztét okozták. Különböző, addig ott nem ismert betegségekben haltak bele az iniánok. (Tüdőbaj, vérbaj) - Valahogy annyira ismerős helyzet.
    Ez még nem elég. Rabszolgakereskedők Afrikából raboltak el embereket, hogy állatok módjára tartsák őket, majd egyszeriben szélnek eresztették, a semmibe. Minden nélkül. Boldoguljanak, ahogy tudnak.
    Tudvalévő, hogy dél-amerikában a mór építészeti stílus honosodott meg.
    (Aki tudja, mi a mór, jelentkezhet egy rószaszín, virtuális hangszóróért.)

    VálaszTörlés
  3. Pontosan nem tudom meghatározni, de annyit bizton állíthatok, :-A Zsidók szentélyei a-Zsinagógák mind, mind MÓR építészeti stílusban készültek! (Kupolás építészet, a kék szín fő,-fő alkalmazása.) Nem tudom, elég -e ennyi.......

    VálaszTörlés
  4. A köralakú (kupolás) építmények EREDETE megér egy új oldalt.
    MERT :
    -- Atilla királyunk palotája KÖRALAKÚ volt,
    -- a SZKÍTÁK templomai KÖRALAKÚAK voltak (több ezer éve)
    -- az összes BAZILIKA kupolája KÖRALAKÚ. Bazilikája viszont csak a
    Magyaroknak volt, mert a Bazilika a Szent Koronával való beavatásra
    épült. Lásd Szt István Bazilika, de a Regnum Marianum is ide sorolható. Ezt rákosi et. azért rombolta le, mert itt tartották a Szent Korona eskűtételeket.

    De a hamisítatlan Szt.írásból tudható, hogy Jézus soha nem tette a lábát semmiféle zsinagógába, mert nem is volt akkor ott zsinagóga !
    Mivel 500 évi Párthus-birodalom volt az a terület és ott is a szkíták által épített KÖRALAKÚ templomok voltak. Ezt nevezték át később a zsidó történelemhamisítók zsinagógának, ami jó nagy hazugság !

    Amúgy a zsinagóga sose volt szentély, hanem csak a zsidók összejöveteli épülete volt, most is az.

    A Dohány utcai "zsinagóga" a legröhejesebb lebukás ilyen szempontból, mert ott található a SZKÍTÁK legrégebbi jelképe : AZ ARANY CSODASZARVAS,
    aminek semmi köze a semmi-tákhoz.
    Mindig van egy banánhéj, amin elcsúsznak !

    VálaszTörlés
  5. Tiéd a hangszóró. :-)
    Hozzátéve, hogy a dél-amerikai építészetben a lakóházakon is a mór építészeti stílus a jellemző. A mórok egyébként spanyol zsidók.)

    VálaszTörlés