Blogarchívum

2009. május 14., csütörtök

92 éve történtek a fatimai jelenések


1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három pásztorgyermeknek Cova da Iriában.
TPJJ, sze, 2009/05/13 - 20:19 SzKR

1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három pásztorgyermeknek Cova da Iriában. Az első jelenést további öt követte. Május 13-a minden évben nagy ünnep Fatimában. Idén a szertartásokat Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek, a Nemzetközi Karitász elnöke vezette.


1917. május 13-án egy Cova da Iria nevű helyen, a fatimai egyházközség területén három pásztorgyermek őrizte nyáját: a 10 éves Lúcia és unokatestvérei, a kilencéves Ferenc és a hétéves Jácinta. Délben szokás szerint elimádkozták a rózsafüzért, majd játszani kezdtek ott, ahol ma a fatimai bazilika áll. Hirtelen nagy fényességet láttak, amit villámnak gondoltak, és úgy döntöttek, hazasietnek még a vihar előtt. Ám rögtön ezután újra fényt láttak, és egy kis tölgyfa fölött (ahol ma a Jelenési Kápolna áll), megpillantottak egy "Asszonyt, aki ragyogóbb volt, mint a nap".

Az Asszony imádságra buzdította a kis pásztorokat, és kérte őket, hogy öt hónapon át minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és a Szűzanya mindannyiszor megjelent nekik. Arra kérte a gyermekeket, hogy imádkozzanak, hozzanak áldozatot a bűnösök megtéréséért. Ferenc és Jácinta még gyermekként meghalt, a legidősebb látnok, Lúcia nővér 2005. február 13-án hunyt el Coimbrában, 98 éves korában.

Május 13. egy másik eseménnyel is összekapcsolódik: 1981-ben ezen a napon kísérelt meg merényletet II. János Pál pápa ellen a török származású Ali Agca Rómában. II. János Pál szilárdan hitte: a fatimai Szűzanyának köszönheti, hogy túlélte a merényletet, ezért a testéből kioperált két golyó közül az egyiket beépítették a fatimai szobor koronájába. 2006-ban, a merénylet 25. évfordulóján a fatimai Szűzanya-szobrot Rómába hozták.

Emlékezet és identitás című könyvének utószavában II. János Pál pápa így írt a merényletről: "Minden az isteni kegyelem megnyilatkozása volt: Agca tudta, hogyan kell lőni, és kétségtelenül a halálom volt a célja. Úgy látszik, mintha valaki eltérítette volna a golyót. (...) Éreztem, hogy túl fogom élni. Nagy fájdalmam volt, megvolt az okom a félelemre, mégis egy különös bizalom kerített hatalmába."

(Magyar Kurír)

Kapcsolódó linkek
    * A máriabesnyői kegyszobor megtalálásának évfordulójára emlékeztek
    * Január 1. - Isten Anyja, a Boldogságos Szűz Mária ünnepe
    * Patrona Hungari? - Boldogasszony Anyánk Napja

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése