Blogarchívum

2009. április 27., hétfő

A füsti fecske

Veszélyben van-e a füsti fecske? A füsti fecske állományai általában elég stabilak és nagy kiterjedésűek. Az élőhelyek leromlása, eltűnése azonban minden madárnál nagy veszélyt jelent. A hagyományos művelésű mezőgazdasági területek eltűnése, a legelő háziállatok létszámának látványos csökkenése az utóbbi években bizony a fecskékre is hatással van. A fecskék ősi fészkelőhelyei, az istállók, csűrök egyre-másra tűnnek el, átadják helyüket a terjeszkedő települések modern épületeinek.
A másik veszélyforrás a táplálékhiány. A háziállatok jelenléte rengeteg rovart, legyet, szúnyogot vonz a tanyák közelébe, ami nagyszerű, könnyen megszerezhető táplálékot jelent a fecskéknek. A háziállatok megfogyatkozása a fecskék számára is komoly problémát jelent.Mit tehetnék én a füsti fecskékért és élőhelyük védelméért?

Szerencsére füsti fecskéből Európa szerte még viszonylag sok van. Ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon, biztonságban meg kell őriznünk élőhelyeiket, fészkelőhelyeiket. A legfontosabb, amit tehetsz, hogy nem szeded le a fészkeket, nem zavarod a fiókáikat nevelő fecskepárokat. Ha a fecskék megtisztelnek minket bizalmukkal, és a közelünkben ütnek tanyát, tartozunk nekik ennyivel! A különféle rovarirtók és egyéb, a földeken használt vegyszerek éppen a fecskék és fiókáik vacsoráját pusztítják el, ezek használatát tehát kerülni kell.
Ha szeretnél a fecskékkel és más, környezetünkben élő madarakkal, azok védelmével közelebbről is megismerkedni, keresd fel a BirdLife hazai partnerét, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet! - MME

Galeria

Mapa

jaskolki.jpg

7 megjegyzés :

  1. Szívesen. Vajon fecskefészek figyelő webkamera miért nincs?
    Hallottam ma a rádióban, hogy kevés fecske tért haza, mert Málta fölött őket is szeretik levadászni. :-(

    VálaszTörlés
  2. Környékünkre szerintem mind hazajöttek, nem tűnik kevesebbnek.
    Köszi:-)

    VálaszTörlés
  3. Szerelj föl egy webkamerát. :-))

    VálaszTörlés
  4. Még bent sem használom:-) A fiókban hányódik...És nincs olyan hosszú huzalom, hogy elérjen egy fészekhez:-)

    VálaszTörlés
  5. Aranyosak és nagy kár ér minket is azzal, hogy levadásszák őket.
    Láttátok már:
    http://tibike53.multiply.com/journal/item/21

    VálaszTörlés
  6. Láttam a fecskegyászt, de az "unatkozó favágó" is fantasztikus jó!
    Unatkozó favágó

    VálaszTörlés