Blogarchívum

2009. február 4., szerda

Újra dönthet feloszlatásáról a parlament


2009. február 4. 18:50 MNO

A jelenlegi Országgyűlésnek napirendre kell vennie a feloszlatását, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta az erre irányuló népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését.

Az OVB 2008 májusában hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezést. A hitelesített íven az szerepel: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását." A határozat ellen kifogásokat nyújtottak be, ám az Alkotmánybíróság helybenhagyta az OVB döntését.

Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. A népi kezdeményezés azonban csak arra kötelezi az Országgyűlést, hogy napirendjére tűzze a kérdést, ám arra már nem, miként döntsön.

Az OVB szerdán népszavazási kezdeményezésekről is tárgyalt. A testület - mivel nem tartotta egyértelműnek - nem hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyen az a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy töröljék el a pártok állami támogatását?" (MTI)

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

11 megjegyzés :

  1. Hajrá.! S szerintetek hogy fognak dönteni? (borítékolom!)

    VálaszTörlés
  2. A Törvényes megoldást Grespik mondta ki :

    dr.Grespik László : az árulókat ki kell végezni !

    Akkor ki maradna oszolni ?

    VálaszTörlés
  3. Az már csak hab a tortán, hogy a világon nem létezik olyan jogszabály, mely engedné, hogy egy bűnös saját maga ügyében dönthetne. Sőt pitibb ügyben sem engedi a GT (gazdasági törvény), hogy egy tulajdonos, aki vétett a társaság ellen, az szavazhasson kizárása ügyében.
    Annyira evidens

    VálaszTörlés
  4. "Egyetért-e Ön azzal, hogy töröljék el a pártok állami támogatását?"

    Szerintetek, ha ez nem elég érthető kérdés, akkor létezik-e az érthető kérdés kategóriája?

    Egyébként ha eltörölnék az állami támogatását a pártoknak, onnantól a bankok is berobbannának a politika piacára, és bujkálniuk sem kellene. Kő, kövön nem maradna itt!

    VálaszTörlés
  5. Attól tartok, hogy a bankok legfeljebb sokkal nyíltabban vennének részt a politikában, de pénzügyi tekintetben vajmi kevés változást hozna.
    Az anyagi támogatás szűkében levő kis pártok számára volna hátrányos egy ilyen döntés. A hatalmi "felvilág" számára a legális állami támogatás csak morzsa így is.

    VálaszTörlés
  6. A változás nem morzsánként fog megtörténni,
    hanem gyökerestől semmisül meg az egész sátánista bagázs.
    Mind derült Égből a villámcsapás !

    VálaszTörlés
  7. A jelenlegi támogatási rendszer semmit sem nyom a latban. Annyi a pártok számára, mintha nem is lenen. Éppen azért nem veszik komolyan a kampányköltségekre vonatkozó korlátozásokat, mert azt nem a támogatásból oldják. Így kell politikai ribancot csinálni minden pártból. Én itt is látom a szándékosságot.

    VálaszTörlés