Blogarchívum

2009. február 10., kedd

Kiadó a munkácsi vár

Munkács pályázatot hirdet a munkácsi vár egyes épületeinek tartós haszonbérletére. Az alsóvár több mint kétezer négyzetméter alapterületű épületkomplexumának kikiáltási ára 17 millió hrivnya, azaz közel félmilliárd forint.

A Munkácsi Polgármesteri Hivatal 46 évre szeretné bérbe adni a magyar történelmi vonatkozású erődítmény alsó várának épületeit. Lengyel Zoltán polgármester szerint a több mint kétezer négyzetméter alapterületű kihasználatlanul álló épületcsoport kiválóan alkalmas lenne például szálloda, étterem és konferencia-központ kialakítására. A kárpátaljai város első embere az ukrán UNIAN hírügynökségnek elmondta, hogy a helyi tanács képviselő-testülete ezért döntött a bérbeadás mellett, mert az önkormányzat költségvetéséből nem futja az állagmegóvásra és karbantartásra. A pályázati kiírás szerint a közel fél évszázadra szóló bérleti díj nem lehet kevesebb 17 millió hrivnyánál.

A munkácsi vár ugyanezen épületkomplexuma egy tavalyi pályázat során egyszer már „elkelt”, ám az akkori nyertes Viszokij Zamok Kft. január végén visszalépett a lehetőségtől. A társaság tulajdonosait ugyanis szoros rokoni szálak fűzik Viktor Balogához, az ukrán Elnöki Titkárság kárpátaljai születésű vezetőjéhez, kinek politikai ellenfelei szabálytalanságokat véltek felfedezni az előző pályázat lebonyolításában.

A 2010-től 2056-ig terjedő időszakra szóló bérleti szerződés iránt érdeklődő vállalkozók vagy magánszemélyek ez év március 5-ig nyújthatják be pályázataikat.

(FH)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése