Blogarchívum

2008. november 21., péntek

Noam Chomsky az államadósság visszafizetésének kötelességérõl

Adós, fizess!

Noam Chomsky az államadósság visszafizetésének kötelességérõl

Noam Chomsky, nyelvészprofesszor, nemzetközileg elismert nyelvtudós és író, ma a világ legtekintélyesebb társadalomkritikusai közé tartozik. Chonsky több mint harminc politikai, és társadalomtudományi könyve szerzõje, amelyek közül legismertebbek: „A közvélemény kialakítása”, Hegemónia, vagy túlélés – Az Amerikai Egyesült Államok világbirodalmi törekvései”, „A közös jóról”
Chomsky professzor alábbi írása világos választ ad a magyarországi kormánykoalíciónak arra a törekvésére, hogy a több évig döntési helyzetben lévõ kormánykoalíció adósságait, most az egész társadalomra hárítsa. (Lásd: Gyurcsány erõlködése a nemzeti csúcs összehívására. Lásd: Fodor Gábor, az SZDSZ elnökének kijelentését, mely szerint pénzügyi, gazdasági válságból az ország csak politikai párbeszéddel, együttmûködéssel képes kijutni. )

A legegyszerûbb érv az ellen, hogy azoknak az országoknak, amelyek kölcsönöket vettek fel a Világbanktól, és a Nemzetközi Valuta Alaptól (IMF) nincs joguk ezeknek a kölcsönöknek a megbocsátását, illetve eltörlését követelni, abban rejlik hogy maga a megfogalmazása hamis. Indonézia esetében, például nem az „ország” vette fel a kölcsönöket, hanem annak az Amerikai Egyesült Államok kormánya által támogatott vezetõi. Ezekkel a kölcsönök ténylegesen körülbelül 200 (vagy még kevesebb) személy rendelkezik: a diktátor és családja, valamint az uralkodó érdekszövetkezet szûkebb körének tagjai. A fenti személyeknek valóban nincs joguk a kölcsönök megbocsátását, illetve eltörlését követelni, de arra nincs is szükségük, mert a saját vagyonuk, (amelynek nagy része a nyugati bankokban van) valószínûleg elegendõ lenne a kölcsönök visszafizetésére. Ez az eshetõség, persze a tényleges „kapitalista elvre” épül , mely szerint, ha én kölcsönt veszek fel tõled, és azon Mercedest, és palotákat veszek a magam számára, a pénz legnagyobb részét, pedig beteszem egy zürichi bankba, amikor pedig eljön az idõ Te, mint kölcsönzõ megjelensz, és az adósság visszafizetését követeled tõlem, akkor én nem mondhatom, hogy: „Bocsánat, de én nem akarom visszafizetni a tõled felvett kölcsönt. Követeld a pénzedet a külvárosok szegénynegyedeinek lakóitól.” A tényleges „kapitalista elv” szerint a kölcsönzõ viszont nem mondhatja, hogy a magas kockázatú kölcsönnek a sommás kamatok formájában megvalósított nyeresége engem illet, de most, amikor az adós nem akar fizetni, akkor a vesztességeket közösségi alapon, illetve a vesztesség szocializálása révén az ország lakosaira hárítom.”
A tényleges kapitalista elv alkalmazása, azonban a gazdagok és a hatalmasok számára, azonban elfogadhatatlan. A kölcsönök költségeinek terhe és a kockázati vesztességek a bepótlásának kérdésében nem a kapitalista, hanem a teherviselés szocializációs elve érvényesül. Vagyis, a nyereség privát, a vesztesség, pedig közös.

A Nemzetközi Valuta Alap vesztességeit a nyugati adófizetõk viselik, az „állami kölcsönök” terhét (kamatait, és kamatos kamatait), pedig a kölcsönzõ országok lakossága fizeti. Azok, akiknek semmi beleszólásuk nem volt sem a kölcsönök felvételébe, sem azok felhasználásába. Természetes, hogy a Nyugat, (fõleg az Amerikai Egyesült Államok) által támogatott rabló jellegû kormányok , és gengszter típusú vezetõ egyéniségek arra törekszenek, hogy az általuk felvett kölcsönök visszafizetését, az ország népére hárítsák. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a beépített kormányoknak a feladata, hogy az országot megnyissák a külföldi harácsolók számára, és ennek biztosítása érdekében, az állami erõszak alkalmazásával kordában tartsák a helyi lakosságot.

A nemzetközi jog

Az érv, mely szerint, „az ország” vette fel a kölcsönt, tehát a kölcsönökért az ország népe a felelõs, meghaladja a cinizmus határát, és nem is vehetõ komolyan. Mi több, az ilyen „államadósságok” visszafizetésének kényszere a nemzetközi bíróság elõtt sem állja meg a helyét. (Chomsky a következõkben Kuba esetét idézi, amikor az Amerikai Egyesült Államok semmisnek minõsítette Kuba Spanyolországnak való állami tartozásait, azzal az indokkal, hogy a „kölcsönöket, ráerõszakolták” Kuba népére. Jogi nyelven, a fenti elv a „gyûlöletes adósság ” (odious debt) néven ismeretes. (a Karen Lissakers, a Nemzetközi Valuta Alap vezérigazgatója, szerint, ha a fenti elvet következetesen alkalmaznák, a harmadik világ „államadósságainak” nagy része megszûnne. Ez azt jelentené, hogy a kölcsönzõk viselik a kockázatot, a tényleges adósok, pedig költségeket. Chomsky szerint, a hatalmi elitnek jutatott „állami” kölcsönök visszafizetésének kérdés e nem pénzügyi kérdés , hanem alapvetõ demokrácia kérdése – tehát politikai kérdés.

Forrás: International News, Green Left Weekly
http://www.greenleft.org.au/2000/406/23636

Fordította: Kaslik Péter
www.Huncor.com

A Cikket megtekintheti itt.

8 megjegyzés :

  1. Szívesen, örömmel.
    Felfrissíti a gondolkodásmódunkat. :-)

    VálaszTörlés
  2. Legpikánsabb ebben, ezt az amerikai baloldal egyik legmarkánsabb képviselője mondja....:)))))

    A lehető legbaloldalibb fórumokon és sajtótermékekben....:))))

    Igaz ami igaz, ők nem a baloldali diktatúrákról értekeznek....

    VálaszTörlés
  3. És nem csak baloldali, de liberális anarchista, amit úgy magyaráz, hogy az erőszakos, diktatórikus állam ellen van. Persze származása tudatában evidens, hogy anarchista. Olyan nagypofájú zsidó, aki a tőke ellen beszél, ebből él, miközben maga is tőkés és ócska kalmár.

    VálaszTörlés
  4. Vannak akiknek életformája egy fenékkel két nyergen lovagolni...:D

    VálaszTörlés
  5. Ebben az esetben a "mi" Thürmer Gyulánkra hasonlít. Mint "őskommunista", eleve el kell hogy vesse a tőkefelhalmozás eszméjét.

    VálaszTörlés
  6. Ez a N. Chomsky egy hirhedt, rágóta ismert zsidó szélhámos, most nálunk kezdik népszerűsíteni...

    VálaszTörlés